35
Egy újabb kiváló logikai játék a Braid alkotójától
 • Aborg
  #35
  Sikerult! Tul bonyolultan probalgattam eddig megoldani :) Koszonom.
 • dregnarr1 #34
  Oda-vissza kell, igen.

  Annyit segítek, hogy nem kell feltétlenül középen kilyukadnod.


  //már elég régen játszottam, úgyhogy csak emlékből igyekszek segíteni, remélem jól :) //
  Utoljára szerkesztette: dregnarr1, 2017.09.19. 10:05:11
 • Aborg
  #33
  Bocsi az elobbiert, elszoszmotoltem a dolgot. Remelem most mar sikerul:

  SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!


  Elso kep: ezen az oldalon jottem le a folso szintrol  masodik kep: megrajzolok egy lehetseges utat az atjutashoz (ettol aktivalodik a ket kabel kozul az egyik a bal oldalon lathato sarga ajtos kijarathoz)  harmadik kep: ez mar az akna tuloldalarol a masik konzol felol van. Innen is kellene rajzolnom egy vonalat valamelyik kijarathoz a tablan, de gatol benne az elozo vonal amin atjottem.

 • Aborg
  #32
  Reszletek:
  SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!


  Elso kep: ezen az oldalon jottem le a folso szintrol

  http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=496witness64_d3d11_2017_0.jpg
 • dregnarr1 #31
  Szúrj be képet!

  Utoljára szerkesztette: dregnarr1, 2017.09.18. 10:18:33
 • Aborg
  #30
  A hegybe leereszkedtem a masodik szintig. Ott egy olyan feladat van hogy a padlot lila es zold vonallal kellene megrajzolni az akna ket oldalarol. Sajna ha megrajzolom a lila vonalat amin atmehetek az akna tuloldalara a zold vonal konzoljahoz, akkor mar a lila vonal miatt nem tudom huzni a zold vonalat. Gondoltam ra hogy valami rafinaltsag lehet a dologban es majd valtakozva kell futkosnom az akna egyik oldalarol a masikra, mindig modositani a vonalakat. De sajna nem tudok ugy atjutni hogy a lila vonal ne galibazzon a zoldnek. Vegigjatszast nem akarok nezni, eddig eljutottam magamtol. Tudnatok valami rovid kis ravezetest irni?
 • Arpad82
  #29
  Sziasztok,

  Ha úgy megyek fel a hegyre (mert kíváncsi vagyok), hogy még nincs aktiválva az összes lézer, és visszakerülök a kezdőpontba, akkor minden elvész, vagy folytathatom a játékot onnan, ahol félbemaradt? Köszi!
 • dregnarr1 #28
  ÓÓ!

  Rájöttem, hogy mégiscsak van statisztika a játékban! A tó a város mellett!
 • dregnarr1 #27
  Köszi!
 • gyurma78
  #26
  SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
  Az alatta lévő(k) tartoznak hozzá
 • dregnarr1 #25
  Kis segítséget szeretnék kérni:
  Az alábbi képen látható puzzle az alatta levőhöz tartozik, ugye?


  Csak egy igen/nem-et szeretnék:)
  Utoljára szerkesztette: dregnarr1, 2016.02.22. 15:13:57
 • dregnarr1 #24
  Igen, én is ettől tartottam. Ha nem úgy mész fel, hogy minden 100% (honnan is tudhatná az ember, a semmiből?), akkor szivacs.


  Valami napfogyatkozásról is hallottam, ami szükséges a 100%-hoz, ami azt takarja (csak pár szót olvastam róla, így lehet helytelenül ismerem a helyzetet), hogy kerek 1 órán keresztül kell a napra tenned az egeret, és utána jelenik meg egy új környezeti csík az égen, a napból kiindulva... most ez is, ha nem tudja az ember, akkor hogy várhatnák el tőle, hogy rájöjjön?

  Nekem ez nagy negatívum, illetve a többször is említett statisztikai oldal hiánya.
 • Árnyvadász
  #23
  Sajnos ez újrakezdés teljesen. Szóval visszamentem korábbi mentésre és onnan folytatom és csinálom meg a kimaradt feladatokat.
 • Árnyvadász
  #22
  Igen úgy van, hogy visszaküld újra oda, ahol minden elkezdődött, vagyis a csőbe a föld alatt. Most akarok nekiülni folytatni és csinálni tovább a dolgokat. 1 órás videó? Az nem hangzik rosszul. Nagyon jó játék, teljesen belehabarodtam, de időnként a ";>@/˛°" kívánnám Blow urat. Gondolom nem vagyok ezzel egyedül. :)
 • dregnarr1 #21
  Ez azt jelenti, hogy utána visszamehetsz mindent megcsinálni?

  Mert úgy tudom, hogy 3 ending van, és a teljes 100%-ért kapod meg a 3. endinget, ami egy 1 órás videó. Az egyik ending, hogy visszaküld a szigetre, és újraindul. Vagy nem így van?
 • Árnyvadász
  #20
  Sikerült befejezni. A vége nagyon bedurvult, de inkább folytattam, mert érdekelt mi lesz. Segítséget is használtam, de agyaltam is rendesen. Viszont lesz itt még mit csinálni. Komoly meglepetések várhatók, amiket úgy néz ki a befejezés utánra tartogattak a készítők. Tehát csak részben sikerült végezni a feladatokkal, nem teljesen.
 • Árnyvadász
  #19
  Bejutottam a hegy gyomrába. Időközben meglett a hetedik lézer is. De kezdem feladni. Rohadt nehéz már és egyre idegesítőbb. Próbálkozom, de lehet megnézem videókon, mi a megoldás és az is lehet így végig is nézem a hátralevő részt, mert kezd már elegem lenni a szivatásokból.
 • dregnarr1 #18
  A foteleset még nem teszteltem, de rájöttem, hogy

  SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
  a hajóval lehet mászkálni, és szerintem a másik oldalról, a víz felül kell azt is, mint sok másikat is.

  Utoljára szerkesztette: dregnarr1, 2016.02.13. 22:55:21
 • buddabudda
  #17
  Jópofa ez a játék, szeretem az ilyen logikai kihívásokat. Valami statisztikát rakhattak volna bele mennyi van hátra.
  Már bekötöttem az összes lézert, most a "környezeti" feladványokat gyűröm lefele, kb az 1/3 már meg is van.
  A fotel problémára nem jöttem még rá.

  Nagyjából értettem a feladványokat, gyakran ott hagytam és később jöttem rá mi a lényeg, ekkor visszamentem értük.
  Volt 2-3 eset amikor csak próbálkoztam vagy segítség kellett.
  Egy feladvány tÍpust képtelen megoldani, ahhoz használtam yt-t:
  SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
  Amik hang alapján működnek. Ilyen a hajóroncsban lévő legnehezebb is. Vicces mikor a yt-ben hangkeverő progikkal mutatják hogy mit kellene hallani :) .

 • dregnarr1 #16
  A fényt észrevettem a földi tányérokon, és sejtettem, hogy az a kulcs, csak nem tudtam "konvertálni":) Köszi!

  Most a hidas-vizes részen járok, ahol az alakzatok vannak. Volt egy motívum, amit nem tanított meg, így rendkívül nehezen (gyak. véletlenül) jöttem csak rá a közepétől a nyitjára. Ezt azért megtaníthatta volna, mert nem logikai hiba miatt akad el az ember, hanem egyszerűen nem volt megfelelően elmagyarázva a szabály.
 • Árnyvadász
  #15
  Köszi! A sivatagos részt már megcsináltam így tudok támpontot adni neked:
  SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
  Először én is azt hittem, hogy a földön lévő vonalak a kulcs. De nem egészen. Ha megnézed a romos templom tetejéről a vonalakat és köztük szimbólumokat, akkor látni fogod, hogy a szimbólumokon tükröződik a fény. Mikor odamész egy piros táblához és elkezded különböző irányból megnézni, észreveszed, hogy ezeken is elkezd tükröződni a napfény. Aztán egyszer csak azt is megfigyeled, a napfény elkezdi kirajzolni az utat a táblán. Ezután már tudni fogod mit kell csinálnod. Nem mondom, még így is lesz pár nehezebb tábla, de az alapelv ez lesz végig.
 • dregnarr1 #14
  A hajóroncs tábla brutális, fogalmam sincs, 20 percig hallgattam a csöpögést:D
  A kőfejtőben van a megoldása a háromágúnak.
  Segítség:
  SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

  Különítsd el a zöldeket a pirosaktól úgy, hogy 1 piros mindig bent maradhat a zöldekkel, mert a háromszög kiüti azt.


  Én a sivatagra nem jöttem még rá. Meg vagyok győződve arról, hogy a földi vonalak a kulcs, de még nem tudom hogyan:)
 • Árnyvadász
  #13
  Velem is előfordult, hogy kitaláltam egy logikát ami alapján elkezdtem csinálni a táblákat, majd az utolsó táblánál kiderült nem is az a megoldás. Így ott el is akadtam. Sokszor ha valami nem megy, akkor hagyom, másnap viszont sikerül. Körültekintőbben állok hozzá.

  Eddig egy obeliszknél tudtam elérni, hogy jelek jelentek meg rajta, de még fogalmam nincs mire jó ez. Nem tudtam értelmezni. Ahogy írtad, több mindent kell még hozzá csinálni. Jó ez a Witness, legjobban az tetszik benne, hogy nem kell sietni. Ha lassan is, de megoldom a feladatokat és haladok. Sajnos előfordul, hogy bizonyos részeken Youtube segítség kell, de legalább azzal nyugtatom magam, hogy a nagyobbik részét magamtól is megtudtam oldani.

  Kőfejtőnél vannak azok a fehér színű háromágú jelek. Itt például egyáltalán nem értem mi ebben a logika. Pár dolgot megtudtam csinálni, majd még nekiállok újra és talán felfedi magát, de ha mégsem, akkor itt is segítséget kérek. Hajóroncsom már voltam egyszer. A vár hátsó részéből kerültem oda, de mikor szembetaláltam magam a táblával, egyből feladtam mit s lehetne csinálni.
 • dregnarr1 #12
  Volt, hogy magamon röhögtem egyébként, ugyanis a csónakházas résznél, a galambos házban úgy csináltam meg elsőre a feladatokat, hogy nem is értettem, hogy mit csinálok. Már mindegyiket megcsináltam (lazán, próbálgatás nélkül), aztán ott járkáltam fel-le azon gondolkodva, hogy mégis hogyan csináltam, és mi a tényleges elv :)
  Most már jópár hely van, amin kompletten elakadtam.

  Pl
  SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

  A hajóroncsnál van egy csomó környezetből húzható csík, de egyszerűen nem lehet úgy helyezkedni, hogy elindítsa, mert nem lehet megfelelően rálátni a kezdőgolyóra. Pl. az említett helyen a sziklapárkányon, a kanapé előtt van egy, de a kanapé útban van, így nem lehet megcsinálni. Ott sistereg, mert majdnem megfelelően igazodik, de nem eléggé, így nem indul el:D
 • dregnarr1 #11
  3 ending van, és az 1-ik az az, amit ő játszott, szóval még bármi történhet, de a lényeg, hogy akkor a hegyen van a "végjáték".
 • Árnyvadász
  #10
  SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
  Láttam az interneten egy olyan videót, ahol egy srác 25 perc alatt megcsinálja az összes lézert majd felmegy a hegyre. Aztán pedig ott megold pár dolgot még, de a lényege az egésznek, hogy visszakerül oda, ahova az elején elindulunk, tehát abba a csőbe. Szerintem ez azt jelenti, hogy nincs vége a játéknak, folytathatod és csinálhatod a többi kimaradt puzzle részt.


  Most csináltam meg az ötödik lézert is. Hatodik épp folyamatban. De mára lefárasztott.
 • dregnarr1 #9
  Nem tudod, ha aktiválod a 7 sárga lézert, akkor azonnal vége lesz a játéknak és az alapján értékel amíg addig eljutottál, vagy tenni kell valami konkrétat, hogy vége legyen (pl felülni a hajóra és elhajózni egy új helyre)?
 • Árnyvadász
  #8
  Azokra a leszakadt, vagy földön heverő táblákra én is kíváncsi vagyok. Eddig hármat találtam és megcsináltam az egyiken (másik kettőhöz majd még vissza kell menni) a feladatot, de nem történt semmi. Gondolom mindegyiknél meg kell csinálni, aztán valami csak lesz belőle.

  Fekete obeliszkeket még nem sikerült aktiválni. Ha jól rémlik 7 fényt kell fókuszálni a hegytetőn lévő pontba, eddig 4 már megvan. Tartalom az van a játékban, de elvileg ahhoz, hogy a hegyen lévő dobozt megnyisd, elég a puzzle feladatok harmadát megcsinálni, a többi az rejtett dolog, vagy kérdés mit is ad még hozzá a játékhoz.
 • dregnarr1 #7
  Hihetetlen, mennyi rejtett puzzle van a játékban. Sejtettem, hogy a fekete obeliszkek csinálnak valamit, na de hogy ennyi mindent kell tenni értük... imádom!

  Azt sajnálom, hogy nem jelzi, hogy hány %-át teljesítettem a játéknak, csak remélem hogy nem ér önkényesen véget, hanem az én döntésem lesz "befejezni". Mert az ending szempontjából nem mindegy.

  Arra vagyok még kíváncsi, hogy a ritkán előforduló, fehér táblán narancs csíkos elszórt lapok mit csinálnak, vagy mihez adnak hozzá valamit.
  Utoljára szerkesztette: dregnarr1, 2016.02.11. 17:23:26
 • matyineni
  #6
  Szia. Steam-en keresztül tudod beállítani, mégpedig úgy, hogy megkeresed a könyvtáradban, jobb kilkk -> tulajdonságok -> indítási opciók beállítása -> és oda beírod, hogy -width xyz -height xyz. Az xyz helyére egyértelműen a felbontást kell írni(szélesség, magasság).

  Illetve én is elkezdtem egy végigjátszást és szépen gyökérkedek, ebben a játékban nagyon egyszerű csak úgy "elkószálni", hogy 5 perc után azt sem tudja az ember, hogy merre van arccal... :D

 • preziosi
  #5
  nem tudja valaki véletlenül, hogy kell felbontást állítani a játékban? nem találtam erre vonatkozó beállítást, és sajnos elég régi gépem van. egyelőre próbaverzió van csak meg, csak hát így azt sem tudom kideríteni egyértelműen, hogy menne-e normálisan a gépemen.
 • Árnyvadász
  #4
  Ennél jobban nem lehet leírni, összefoglalni, mennyire jó játék is a The Witness. Teljesen egyetértek abban, hogy az egyik legkiemelkedőbb számítógépes játék amit valaha készítettek. Blow egy zseni ezt el kell ismerni. Az meg teljesen meglepett, hogy ekkora rizikót vállalt anyagilag egy játék elkészítése miatt.

  IGN beszámoló: Teszt

  A nehézséggel kapcsolatos kérdésre amúgy már meg is van a válaszom. Ahogy haladok előre, azért vannak igen kemény feladványok, amikre néha 30 perc is elmegy mire rájövök mi a megoldás. Rajzolnom kell, alaposan átgondolnom és ez idő. Néha túl is variálom, másfele indulok el a gondolkodásban, aztán valahogy visszatalálok a helyes útra, a szabályokra amit Blow kitalált.

  Az biztos, hogy végigviszem, de tuti belekerül pár hónapba, mert szépen be akarom osztani és rengeteg feladat van amit meg kell oldani, arról nem is beszélve, mire rájövök az mennyi idő lesz. Mindegy. Ez a játék megéri. Nincs még egy ilyen.
 • Árnyvadász
  #3
  A nehézséggel kapcsolatban még nem akarnék véleményt alkotni, hiszen nagyjából ott tartok a játékban ahol Te is. Azt tudom ajánlani, hogy alaposan fedezz fel minden apró szegmenst és a puzzle feladatokat is úgy oldd meg, hogy ne nagyon kalandozz el a térképen messzire, mert bár én még nem próbáltam ilyet, de összezavarhat. A videód végén lévő puzzle pl. megoldhatatlan, ha egy hozzá közeli másikon nem jövünk rá arra, mi is amit ott kell csinálni. Utána viszont egyértelmű és hamar megvan.

  Lehet én is belinkelem a tegnap készített videómat, mert más, mint a tied és pár kezdő helyszínt, ahol nem jártál azt bejártam. A videóm végén lévő puzzle már meg lett oldva, és erős a gyanúm, hogy az a panel, ami le van esve a földre, azzal interakcióba lehet kerülni, mert nem véletlenül van az eldugva annyira. Ezt majd ma este meg is nézem.

  Szóval lassan haladva, mindent alaposan átnézve, nem elkalandozva messzire, szépen sorjában az egymáshoz közel lévő puzzle-okat megoldva talán nem lesz ez annyira nehéz. Igaz még nagyon az elején járunk, de ezen elv mentén gondolom nem futunk bele megoldhatatlan feladatba, ha mégis, akkor még mindig ott a videós segítség. (YouTube)

  Videó:The Witness - Kezdetek

  Elejét el lehet tekerni, mert az még nem gameplay csak egy kis bevezető.
 • Vándorr
  #2
  Tegnap este kipróbáltam, és azt kell mondanom, hogy nehéz. A legnagyobb nehézség benne az open world. Például találtam egy helyen utalást, hogy egy rejtvényt hogy kell megoldani. Anélkül rengeteg megoldása lenne. Ezért ha nem találsz meg időben valamit nagyon nehéz vagy szinte lehetetlen megoldani a rejtvényt. A hangulata kiváló, a rajzolt grafika nekem bejött (magyar vonatkozása is van a dolognak: Spanyol Orsolya is az artistok között van).
  Csináltam kis gameplay videót az első lépésektől, akit érdekel belenézhet bátran :)
  https://www.youtube.com/watch?v=s3N4SOIzGpU

  Utoljára szerkesztette: Vándorr, 2016.01.27. 11:02:57
 • Árnyvadász
  #1
  Szóval van ez a Jonathan Blow, aki annak idején megalkotta a Braid nevű szakmai és játékos körökben is elismert játékot. Aztán majdnem 5-7 éven keresztül dolgozott egy másikon, ami épp a mai nappal jelent meg PC-re.

  Én kipróbáltam és teljesen belehabarodtam. Nekem eleve tetszettek ezek a játékok: Portal, Portal 2 és a The Talos Principle. Egyrészt mert baromi jó kis fejtörők voltak bennük, egészen változatos formában, másrészt pedig kimagaslóan jó grafikájuk volt, már ahhoz képest, hogy logikai játékokról beszélünk. Ja és volt rendes sztorijuk is, sőt egészen jól megírt sztorijuk.

  Na valami ilyesmi a The Witness is, csak még elragadóbb látvánnyal, tökéletesre csiszolt puzzle elemekkel és szabad felfedezéssel, igazából nincs megkötve a kezünk. Vagy legalábbis addig nincs ameddig egy puzzle nem állja utunkat és megakaszt.

  Röpke 1 órát voltam csak benne, de levett a lábamról minden tekintetben és bár erősen szkeptikus voltam, mit akar a készítő ezzel a csodás környezettel, ha csak táblákon kell apró vonalakat irányítva megoldást keresni, de óriásit tévedtem. Ugyanis ez marha jó és ha rájöttem egy megoldásra, vagy szabályra, akkor már egy másik puzzle táblánál is tudtam alkalmazni.

  Közben meg egy szabadon bejárható elképesztően szép szigeten kell barangolni és felfedezni és bizony érdemes mindent átkutatni, mert a naplóbejegyzéseket, vagy hívhatjuk hangfelvételeknek is, pont ezeken az eldugott helyeken lehet megtalálni.

  A sztorit meg csak ezek által lehet megérteni, szóval ez is fontos, szerves része a játéknak, amiben majd 600 puzzle áll rendelkezésre és akár 60 órás kaland, de lehet több, ami attól is függ mennyit agyalunk egy tábla előtt.

  Sok értékelés 10/10-re pontozta, gondoltam ez csak reklám, de 1 óra után ez számomra is 10/10. Minden a helyén van, látszik, hogy nem egy összecsapott munka. Alaposan meg van tervezve minden szeglete a pályáknak és hát volt is idő rá, nem ment kárba ez a rengeteg idő, ami a fejlesztéshez kellett.

  Sajnos aludni kell, holnap munka, de szívem szerint reggelig fent maradnék és vinném tovább, mert annyira magába szippantott a hangulata.

  Ha nyitott vagy az ilyen játékokra semmiképpen ne hagyd ki! Igazából ezért is nyitottam ezt a topikot. Furcsa is volt, hogy ennek a játéknak még nem volt. Nem is értem, na de most már van.

  Hivatalos honlap (kissé lassúcska, de bejön egy idő után):
  Hivatalos honlap

  Itt minden fontosabb információt meg tudtok nézni.

  Steam-es link, ami a fórum miatt fontos főleg, no meg a vásárlásban sem utolsó szempont:
  Steam áruház

  Megjegyzem "próba" verzió is van, érdemes először azt megtekinteni, de semmi kétségem afelől, hogy ha valakinek zsánere az ilyen típusú játék, az nem sokat fog várni a vásárlással.


  Utoljára szerkesztette: Árnyvadász, 2016.01.27. 00:45:21