6
  • asgh
    #6
    Ez az ára a nyílt rendszernek.
    Ha 150 dollárért akarsz 5" IPS paneles telefont 1.5Ghz-es 8 magos CPU-val, akkor vállald be hozzá a kínai kémprogramot is, vagy tanuld meg hackelni és telepíts rá főzött rom-ot.
  • Szefmester
    #5
    Nos, ezt így megértem, de nem kifejezetten örülök neki. Olyan készülékek maradnak esetenként sebezhetőek frissítés hiányában, amire az újabb rendszerek is felkerülhetnek, de mivel a cég nem ad ki frissítést rájuk....
  • kvp
    #4
    Az android azert terjedt el annyira amennyire, mert minden gyarto atalakithatja. Ezert van az, hogy a legtobb hivatalos android-ban is ki van cserelve a rendszer jo resze a gyarto sajatjara. Ezek a szoftverek persze csak azzal a kernellel mennek amire a gyarto megirta oket, raadasul sok esetben a driver-ek is csak abba az egy adott verzioba kerulnek be, esetleg hozzaalakitva a kernelt is magat. Sok esetben barmelyik komponens kicserelese vagy frissitese haszalhatatlanna teszi az igy osszebarkacsolt rendszert.

    A google csak annyit tehet meg, hogy ha megkapja a frissites csomagokat a gyartotol akkor felrakja oket a store-on keresztul a netre. Csak akkor tudnanak egyseges telepitesi es frissitesi rendszert kesziteni, ha minden driver es minden gyartoi program szabvanyos lenne. Persze azokat a (jellemzoen kinai) gyartokat akik nem regisztralnak nalluk es store sincs alapbol az android verziojukban nem tudjak befolyasolni, de elerni sem. Az android-os keszulekek jelentos resze ugyanis az open source valtozatra epul, aminek a felhasznalasa felett a google-nek semmilyen ellenorzese nincs, csak elvi alapon teszik azt ingyen kozze, szabad felhasznalasra.

    Ha nekiallnanak szabvanyositani, akkor a legtobb gyarto otthagyna oket vagy maradnanak a regebbi barkacsolhato verzioknal. Pont azert valasztottak oket es nem mondjuk a microsoft-ot, mert a google semmilyen beleszolasi jogot nem ker a termekenek a felhasznalasaba. Ennek mellekhatasa az, hogy azt sem mondhatja meg senkinek, hogy mikor es hogyan frissitsen vagy javitson hibat.

    Csak a hivatalos google android-os keszulekek szamitanak valodi android-nak, ezek a google markajelzeset a nexus-t kapjak, ezeket a google frissiti. A frissitesi policy megvaltoztatasa eseten pont annyi android-os keszulek maradna, amennyi nexus van most (az osszes gyartotol) az osszes android-os keszulek kozott.
  • Szefmester
    #3
    Vajon mennyire lenne megoldhatatlan egy olyan rendszer a google-nek ami bekéri a gyártóktól a droidos telefonok specifikációit és drájvereit, majd egy webes felületen a user megadja milyen telefonja van, és melyik verziót szeretné felrakni a telefonra. A rendszer meg a legfrissebb meghajtókból összefésült telepítőkészleteket ajánlaná fel, addig amíg támogatott, netán elegendő a tárhely hozzá.
  • R0GERIUS
    #2
    Mert talán a piaci részesedésnek van köze a fenyegetettséghez és nem fordítva?
    Tehát nyilván magas piaci részesedés elősegíti a fenyegetettség növekedését, viszont mivel a legtöbb embert nem érdeklik a biztonsági kockázatok, így nem csökken a piaci részesedés még akkor sem, ha a legtöbb 4.4-nél régebbi eszközt már gyerekjáték feltörni...
    Biztonsági szempontból a platform gyér, de ez tényleg annak köszönhető, amit a cikkben írnak. Ha a Google ki tudna (vagy akarna?) adni legalább biztonsági frissítéseket (mert sok sérülékenység javításához nem kell a hardverhez nyúlni (pl. WebKIT)), az is elég lenne.