20
  • kvp
    #20
    Volt anno Hollandiaban egy hasonlo helyzet meg a tozsde hajnalan, amikor a termeszetenel fogva hataridos tulipanokkal kezdtek el tozsdezni. Aztan az egesz ugy ahogy volt osszeomlott.

    Sikerult ugyanezt reprodukalni Kaliforniaban az aramtozsdevel amikor volt ugyan aram, de a hirtelen megszalado ara miatt lett aramszunet mert a szolgaltato nem tudott fizetni a termeloknek. Aztan a nemzeti garda megoldotta es visszakapcsolt mindenkit.

    Most az hogy tudunk tozsdezni valamivel (aram, elelmiszerek, bolti arak) nem jelenti azt hogy szabad is.
  • Skylake
    #19
    Ennél már csak az a jobb, ha személyi asszisztensed rendeli meg helyetted, és explicit ellenőrzésed nélkül a zabát, a piát, meg minden sz*rt amit fogyasztani fogunk a jövőben, a szexrobotra a legújabb interaktív b*szóprogram letöltésétől kezdve a kezdve a seggtörlőpapírig.

    Komolyan, ezeken pörög a nagyon edukált nyugati emberiség nagy része, időközben meg leesik 5 cm hó, és az egész közlekedés beáll mint a szög, mert még ezt sem vagyunk képesek hű de nagy nyugati fejlettségünk közepette kezelni! De fejlettek vagyunk, tényleg, had ne röhögjek!
  • Skylake
    #18
    https://www.youtube.com/watch?v=7bXJ_obaiYQ
  • Skylake
    #17
    Tényleg, k*rva jó, ha a sarki zöldségesnél is olyan dinamikával fognak változni az árak, mint egy tőzsdén. Kinek is lesz ez jó? Miért is lesz ez úgymond "hatékony"?
  • Akva
    #16
    "az árak ugyan jól optimalizáltak,"

    Mármint a büdös kapitalista számára...
  • Mat666
    #15
    Ez is csak egy újabb mocskos trükk lesz hogy a "kereskedők" le húzzák a jó népet.
  • Cat #14
    Ezzel sztm semmi baj nincs, mert sokkal drágább a beülő vendég. Ha ott eszel akkor mosogatni kell utánad, füteni kell a helyet amit foglalsz, takarítani az asztalt stb.
  • kamionosjoe
    #13
    Nálunk egy olyan pizzéria van ahol adnak egy ingyen kólát ha házhoz rendelsz, de ha bemész és ott megennéd akkor a kólát is ki kell fizetni.
  • Szefmester
    #12
    És az ilyen megszokott esetek után vezetik be hogy amint leemeled a polcról már fizeted is az NFC telefonnal/paypassos kártyával...
  • repvez
    #11
    Az a baj, hogy a boltoknak van olyan adatbázisa ami összegyüjti rólad a szokásaidat és ,hogy mikor vásárolsz és az alapján tud kalkulálni egy olyan árat amivel ugymond jobban le tud huzni és te még örülsz is nek.
    Viszont a vásárlóknak nincs ehhez kapacsitása és eszköze sem, hogy az összes boltnak az árképzését figyelemmel tartsa és amikor a legalacsonyabb csak akkor vegyen .
    Igy ez elég egyoldalú és igazságtalan.

    Velem decemberben történt meg, hogy online megnéztem egy cipőt, mert majdnem féláron volt, elmentem a boltba , hogy felpróbálom és ha jó akkaor megveszem, , a pénztáshoz vittem és a kijelzőn a teljes ár szerepelt, szóltam az eladónak, hogy a weblapon akciósnak hirdették féláron. erre az volt a válasz, hogy igen online rendelésnél annyi az ár ,de a személyes vásárlásnál meg az eredeti árat kell fizetni,Mondtam is, hogy akkor lehet visszavinni és akkor kimegyek a boltból és a telefonon az üzlet elöl megrendelem.
    Ez is milyen eljárás, hogy amikor az ember veszi a fáradságot és elmegy személyesen , hogy legyen dolga az eladónak is, meg mégiscsak hátha mást is vesz, erre pont nem ott akciós az ár :(
  • Palinko
    #10
    az egy dolog, de majd látsz ott embereket akik árutőzsdéznek, húzzák ott a grafikont és akkor mennek fizetni amikor már leesett az áru ára. csak az a baj, hogy egy ember x terméket tud csak figyelni, de erre lesznek majd ott az appok, szóval tabletes okostelefonos embereket látsz ott startra készen a pénztár körül :D
  • gombabácsi
    #9
    alkudozni lehet majd a kijelzővel? :)
  • ostoros
    #8
    Ja, milyen jó is lesz, a kamerarendszer azonosít, látja, hogy a facebook profilomból, vagy a korábbi vásárlásaimból, hogy villanyszerelő vagyok, ezért megemeli, amit venni készülök.
  • mr9
    #7
    Év végén, mikor voltak a fekete pénteki akciók, az egyik webshopban már elfogyott a készletről az akciós termék, de benne maradt a kosaramban és nem zártam be a böngészőt. Másnap délelőtt megint volt készleten a régi 2000-es áron, de én még be tudtam küldeni a rendelést az akciós 1000Ft-os árral :D ki is hozta a futár ingyen...
  • MoRT2195
    #6
    Ú de imádni fogom, amikor látom mondjuk az újságban, hogy ez meg az akciós, azt amikor oda érek, akkor már 100ft-tal drágább. :D (pl. kristálycukor)
    Amúgy ez úgy volna jó, hogy ha egy okostelós alkalmazásban is nyomon lehetne követni az aktuális árat. Ahogy megváltozik a boltban, úgy rögtön a telón is. Hozzá lehet adni termékeket, amiket figyelnél, és mondjuk jelez a teló, ha le megy az ára. Szerintem jó volna. :)
  • kvp
    #5
    Igen, ilyen az uber es az angol vasuti tozsde (akarom mondani jegyvasarlasi rendszer) is. A vasarlok szempontjabol szivas, lasd 900 forintos uber dij pesten szilveszterkor.

    Az okos villanyora bevezetesevel is el lehetne erni azt, hogy akar masodpercenkent valtozzanak az arak, a halozat aktualis terhelese miatt. Ez utobbit ki lehet vedeni okos keszulekekkel, amik erre intelligensen reagalnak, teljesen megboritva a rendszer stabilitasat es a tozsdei ingadozasokhoz merheto instabilitast okozva a rendszerben. Ugyanezt ossze lehet hozni az elelmiszer piacon is.
  • Cat #4
    Azért ennek a másik oldala is szánalmas, amikor egy dolgozó minden egyes termékre rányomja az árát. A Roni üzletekben és egy rakás kisboltban ez most is így van.
  • IMYke2.0.0.0
    #3
    És ezt most el is képzeltem :))))
  • PeeTeR
    #2
    legalabb nem lesz szuttyoges meg tumultus, porogni fog mindenki
  • Meridian
    #1
    Remek. Ezek szerint az is előfordulhat, hogy mikor a pultnál járok az adott termék ára X, de mikor a pénztárhoz érek és éppen fizetek, akkor már X+Y (ahol Y eleme a racionális számok halmazának) az ár, akár lehet drágább is a termék (vagy akár lehet éppen olcsóbb is) annál, mint amikor megnéztem és leemeltem a polcról...