29
 • Ragnaar #29
  Ilyen ez, de ezzel se lesz probléma szerintem, ha megfelelő mértékben csökken és átrendeződik majd a népesség egy nagyobb mértékben robotizált társadalom problémamentes működéséhez.
  Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2015.12.21. 16:40:34
 • Ahoy #28
  (Mi a sz.r van SG fórummal? Nem reagál a válasz gombra Chrome alatt)

  Kornan: Érdekes szempont amit írtál... az etikának tényleg két oldala van. Etikus dolog-e vajon korlátozni a tudomány fejlődését? Etikus dolog-e mesterségesen szabályozni mondjuk a robot munkaerőt, vagy az emberi GM-et, hogyha nyilvánvaló óriási haszna is lehet az élet minden területén? Ez olyan, mintha egy törzsnek megtiltották volna, hogy kőbaltát használjon, mivel az elveszi a hagyományos favágók munkáját, mert két csapással kidöntöd a fát.

  Egyik útnak azt tudnám elképzelni, hogy a robotmunkaerőt durván megadóztatnák, és valahogy szétosztanánk a fogyasztói réteg között. Egyszer lehet eljutnánk oda, hogyha mindent robotok termelnének, szolgáltatnának akkor nem lenne fogyasztói réteg sem. Ez már majdnem alapjövedelem, de egyszerűen nincs más lehetőség. Különben Lem: Éden című utópiája (kedvenc könyvem) fog megvalósulni. Automatikusan működő gyárak, értelmetlen termékekkel.

  A másik téma az emberi GM. Az biztos, hogy az emberiség jövője ebben rejlik. Előbb utóbb fel kell készíteni az emberi genomot, mert az emberi evolúció, természetes szelekció megszűnt. Pont hogy képtelenek vagyunk alkalmazkodni a városi életmódhoz, és a 60 év feletti élethez. Nem erre van berendezve a genetikai készletünk egyszerűen, hanem 20-30 éves korra, masszív testmozgásra és vándorlásra. Ha mesterségesen hozzáalakítjuk a genomot a városi élethez, akkor megszűnnének a civilizációs betegségek... Én nem bánnám, hogyha az emberiség kollektív intelligenciáját növelnénk... és nem csak 1-10% lenne az aki a hátán hordja a többi egyszerű ember problémáit. Lehet egy Vulkánihoz hasonló intelligenciára és logikára épülő mesterséges faj jöhetne létre, a mostani TV előtt ülő zombik helyett.
 • Kornan #27
  Ne félj, a kínaiak sem tétlenkednek majd szerintem, bár ott azért úgy halottam van némi ellenállás az ilyenekkel szemben. De ha mást nem akkor a nyilvánosságtól elzárva fognak kísérletezni, megpróbálva létrehozni sokkal jobb embereket. Ezen a ponton még elég sokféle forgatókönyvet el tudok képzelni, de tekintve, hogy már kereskedelmi forgalomba van, valószínűleg nem kell sok, hogy engedélyezzék a genetikai betegségek kezelését, amint sikerül elég nagy biztonságról számot adni. Nem feltétlen kerül majd sokba, hiszen már több cég alkalmazza, lesz verseny közöttük. Mire eljutunk oda, hogy egészséges embereket kezeljenek, addigra már eléggé kiforrottá is válik és az árak is sokkal alacsonyabbak lesznek. Ha eljutunk oda. Komoly etikai kérdéseket vet fel, de az is ha nem alkalmazzuk. Könnyen elképzelhető, hogy egy GM ember sokkal több jót tudna tenni, pl orvosként. Van jogunk meggátolni ezt? Ha egyszer találnak pl olyan géneket, amik lehetővé teszik, hogy lassabban öregedjen valaki. Van jogunk megszabni, hogy ki meddig élhet?Hol a határ betegség és pl hátrány közt? Mi az a határ, aki valahonnan pl törpe növésű és nem csak szimplán alacsony? Akkor alacsony embereknek nem engedélyezzük, hogy javítsák a gyerekeik magasságát, ha szeretnék?

  Mezőgazdaság és az energiatermelés is jelentős változásokon mehet át. Talán sikerül olyan egyszerű életformákat létrehozni, amik könnyen állítanak elő szintetikus húst és nem kell állatokat tenyészteni vagy csinálnak olyan növényeket, amik nagyságrendekkel jobbak üzemanyag termeléshez. Ezek már belátható időn belül megvalósulhatnak.

  Szerintem bőven lesznek még komoly felfedezések az évszázadban. :D Valódi mesterséges intelligencia szólna a legnagyobbat, de a molekuláris nanogépek lehetőségei is a képzelet határait súrolják. A jövő itt van. És tényleg, némely technológia rettentő veszélyeket hordoz magában, nyitott szemmel kell járnunk, hogy elkerüljük a legrosszabb forgatókönyveket.
 • SirBubu
  #26
  ha az emberek nem lázadnak föl ez ellen, akkor a gépek fognak

  Terminátor 3: A gépek lázadása

  :DD
 • Ahoy #25
  Persze ezt csak Észak-Koreában lehetne megcsinálni az fix. Amilyen pechünk van ők meg is fogják csinálni, mert annyira eke egyszerű az egész, hogy egy gimis kémialaborban te is meg tudod csinálni egy Do It Yourself GM kit és youtube tutorial videó alapján. Kim Jong Ün tökéletes katonái, gombnyomásra hidegvérű félelem nélküli gyilkosokká válhatnak.
  Vagy mi van, ha egyszerűen valaki a pincében létrehozza CRISP/CAS9-el a tökéletes mutáns emberi fajt? Szuperintelligens, szupererős, védett a legtöbb betegséggel szemben. Ez vár ránk 2015 után, mert hónapról hónapra jönnek ki a CRISP/CAS9-es cikkek tömegei... Ez az évszázad felfedezése. Vagy teljes pusztulást hoz ránk, vagy minden problémánkra megoldást. Köztes út nem nagyon lesz :D
 • Ahoy #24
  Ó pedig ha tudnád :) Lehet már olvasták tőlem párszor itt vagy iponon az ugorja át a mesét.
  Utólagos génmódosítás nagyon is realitás. Sőtmitöbb tök egyszerű az egész. Nem mennék bele a technikai részletekbe, de lényegében arról van szó, hogy nem patogén adeno/retro/lentivírussal, lehet nagyon célzottan sejteken GM-et végezni. Ehhez meg kell tervezni egy olyan vektort ami alapján aztán támadnak a vírusok. Ez egy nagyon bevett általános művelet manapság, jelenleg főleg neurobiológiai kutatáshoz használják. Pl megfertőznek a patkány agyában bizonyos sejteket, beléjük ültetnek fényérzékeny csatornákat, és így bizonyos lézerfényre ingerelhetőek lesznek. Lehet még befolyásolni nagyon specifikusan a sejtek alakját, és még egy sor másik dolgot. A KOKI-ban csinálnak itthon is ilyen egereket. Illetve volt emberkísérlet is a szemészeti klinikán, ott a Stargardt szindrómát, egy genetikai retina betegséghez végeztek tanulmányt, hogy a retinát fluoreszcensé téve mi történik. Ugyanis a genetikai betegségek utólag javíthatóvá válhatnak, célzottan pl lentivírussal.
  Egyetlen probléma ezzel, hogy az immunrendszer megtámadja, tehát ha világos szemet szeretnél, akkor ha nincs szupresszálva a rendszer akkor megtámadja a génmódosított sejteket. Persze erre jövőben lehet megoldás.

  Tudjuk például egészen pontosan a hidegvérű agresszió agyi pályáit. A másik agresszió amikor a patkány el akarja űzni a támadót. A hidegvérű viszont a végső megoldás, tudatosan meg akarja ölni az illetőt torokra és lágy részekre harapva. Ez teljesen más pályát aktivál és pl a kicsinyek védelmét szolgálja.
  Kimutatták, hogy szociológiai és pszichiátriai hatások ezt a pályát teszik aktívvá gyerekkori traumák hatására. Ezért válik a rossz körülmények között felnövő kisfiú hiperagresszívvé, és gondolkodás nélkül nyakon fog szúrni. Bőven benne van a genetika és a putri hatása is.

  Nos ezt a pályát véglegesen kilehetne ütni az emberekből, akkor akár teljesen megszűnhetne az utcai erőszak. Viszont sok olyan dolgot ami már strukturálisan kialakult, nehezen tudjuk génmanipulálni. Bár nem lehetetlen egy nagyobb vázizomrendszer, vagy a hippokampusz neurogenezis felturbózása, vagy az elefánt rákvédő génjéne beültetése utólag minden sejtbe egy nagyon alapos vírusfertőzés, vagy a CRISPR segítségével (bár azt nem tudom hogyan lehetne) Viszont ma nem legális, és nem is fogják engedni "etikai" okokra hivatkozva... Egyébként utólag személyiségjegyeket, emlékeket módosítani az sci-fi. Nincs tudományos alapja. Jól felfedezett evolúciósan kialakult pályákat igen, mint a hiperagresszió, a szorongás, depresszió,okozói stb ezeket lehet majd génmanipulációval/optogenetikával kezelni. Vannak kísérletek már nagyon régóta agyi ingerléssel gombnyomásra történő boldogságérzet, agresszió stb szabályozására. Van már olyan GM csatorna is, ami bizonyos segédmolekulák segítségével nem fénnyel, hanem rádiófrekvenciás sugárzással is aktiválható távolról. Pl adott egy GM kisgyerekekből álló osztály, mindegyik agyának boldogságpályái ingerelhetők egy RF mező segítségével. (Specificitás miatt csak közelről). Ha tanulnak akkor boldogságpályáik ingerlődnek. Ha rosszalkodnának, akkor pedig zokogva összeesnek annyira elkezdenek szorongani.
  Ezek korai talán 70-es évekbeli agyi (elektromos) ingerléses állatkísérletek... nem is kell GM...
 • ostoros #23
  Ez nagyon nem így van.A nagy cégek elkezdték a gépesítést, hogy kevesebb bért kelljen kifizetniük, ezért az iparban megszűnt egy csomó állás. Az iparból elmenekültek az emberek és a szolgáltatásba kerültek. Kocsmát, éttermet, fodrászatot, stb. nyitottak. Vagy ezekhez álltak be. Pl. pultos, műkörmös, pincér, sztriptíz táncos. És ez működhetne a továbbiakban is, ha minden ipari termelést átvesznek a robotok.

  Azonban, a nagy cégek egyre inkább beszállnak a szolgáltatásba is, és ott is központosítanak, és elhalásszák az emberek elől a pénzt!
  McDonald’s az éttermek elől, Tesco a kisboltok elől, (sőt, már a pénztáros se kell, legyen az is önkiszolgáló, hogy rohadnának el) Starbucks a kávézók elől, stb.
  Tehát most az emberek egy része kiszorul a szolgáltatói szektorból is, és újabb szolgáltatásokat, sőt, kifejezetten szélhámosságokat találnak ki, vagy bűnözőnek állnak, hogy pénzt szerezzenek. Jósnők, ezoterikus marhaságok, karate edzők, átverős cégek, drog kereskedők, ezek lesznek az új siker ágazatok.
  Összességében tehát elmondható, hogy a gépesítés miatti szükségből jött létre a szolgáltató szektor. Ami önmagában nem baj, de egyre kevesebb helyre tud a társadalom tovább menekülni!
  Tehát a társadalom fennmaradása érdekében igenis korlátozni kell a robotizálást. Ha már az iparban nem is, a szolgáltató szektorból igenis ki kell tiltani őket.

  És még egy dolog: a szolgáltató szektor működéséhez szükség van a középosztályra. Úgy lesznek tele az éttermek, műkörmösök, bárok. Másképp nem. Ennek érdekében pedig el kell kerülni a középosztály leépítését és a további tőke koncentrációt!

  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2015.12.19. 01:09:10
 • Kornan #22
  Jah és mégegy videó, ami elmondja, hogy működik a gén szerkesztés. Ha jól értem már ma bárki átszerkeszthető, amikor még kevés sejtből áll és ez a technológia már kereskedelmi forgalomba került. Szőke haja legyen a gyerekednek, kék szeme? Nem probléma. Ahogy egyre több gén azonosítanak, úgy bővül a paletta is. Egyetlen ami miatt nem lehet ilyet az a törvény.

  CRISPR-Cas9 rövid

  Elméletben felnőtt is átszerkeszthető, de ez nem tudom milyen következményekkel járna, illetve hogy működne egyáltalán Ehhez nincs elég tudásom ezen a szakterületen.
 • Kornan #21
  Szerintem mind a kettőtöknek igaza van. Vannak genetikai és neveltetési vonatkozásai is a dolognak. Illetve a neveltetés szót lecserélném fejlődésre vagy személyiségre, mert lehetnek olyan események, amelyek komoly nyomot hagynak az emberen. Tehát ez magában foglalja a neveltetést és minden környezetbeli hatást, ami az adott illetőt érte.

  Az az ember, akinek gyakran dührohamai vannak és buta, az valószínűleg nagyobb eséllyel követ el bűncselekményt, mint a halál nyugodt ember, aki amúgy jól keres a képességei miatt. És ennek bizony lehetnek fizikai jelei is az agyban és/ vagy a génekben. Vagy ott vannak például a nők. Köztük is kevesebb a bűncselekmények aránya, például, mert kevésbé agresszívek.

  Ha mindenki nő lenne, kevesebb bűncselekmény lenne. :D -> Csináljunk mindenkiből nőt. Nah jó ennyit nem ér a dolog, csak egy rossz vicc volt. :P

  De abban Ahoynak adok igazat, hogy gén manipulációval a bűnözők száma jelentősen csökkenthető lenne, mert igenis számít, hogy ki mennyire impulzív, agresszív, okos, ronda és az is, hogy a szülei milyen génekkel rendelkeznek, mert ez kihat a neveltetésére is.

  Egyébkén már most rendelkezésre áll a technológia, hogy szerkesszük a géneket, de ha jól értem, akkor még alig értjük mi mit csinál. És rettentő körültekintően kell eljárnunk, bármilyen módosítást is teszünk, mert ez utána bekerül a társadalom génállományába. Kezdetnek pl a genetikai betegségeket kellene meggyógyítani.

  Itt egy előadás erről az új technológiáról: CRISPR-Cas9
  Utoljára szerkesztette: Kornan, 2015.12.19. 00:35:57
 • Kornan #20
  Szerintem sem lesz annyi új munkahely, mint amennyit ki lehet majd váltani. Főleg akkor ha már a gépek eljutnak arra a szintre, hogy mérnököket váltsanak ki. Nem feltétlen dől össze a világ, de változásokra lesz szükség. Alkalmazkodnunk kell, ennyi. Csak arra kell figyelni, hogy egyre gyorsabban változnak a dolgok és néhány technológia elképesztő új lehetőségeket teremt. Rossz és jó lehetőségeket egyaránt, rajtunk múlik majd mihez kezdünk velük.
 • Kornan #19
  Itt egy hasonló video:

 • Ahoy #18
  Igen, ez az egyetlen megoldás. Akinek a teste felmondja a szolgálatot, vagy elér egy bizonyos kort, amikor már nem jó élni emberi roncsként, egy life support csőben folytathatná az életet minél kevesebb biológiai szervvel. Vagy egyáltalán semennyivel az agyon és gerincvelőn kívül.Így minimális ökológiai lábnyommal folytathatnának egy békés életet. Perifériás idegi interfészeken keresztül csatlakozhatnának egy virtuális világhoz. Ez sci-fi jelenleg, de a tudományos alapjai már megvannak, csak tökéletesíteni kell őket. Nagyjából átlátom a tudomány jelen állását, rettentően gyerekcipőben járnak még az interfészek (Ilyenek hosszútávú vizsgálatával foglalkozunk). Látás: pontok, vonalak és kontúrok. Érzékelés: már egész jó, toll érintés bioinspirtált bőrön felismerhető. Motoros funkciók: robotkéz/láb járás irányítása. Hallás a legfejlettebb, kb 80-90%-ban hallható már a beszéd implantátummal, de minden más pl zene nagyon rossz. Life support berendezések pedig gyerekcipő úgyszint. Művese, szív, tüdő pipa, viszont immunrendszer és máj is kellene. 3D bioprint megoldást jelenthet. Szóval jelenleg nagyon borzasztó lenne egy ilyen csőben élni agyként, esetleg ha a retinát vagy a szemgolyót meghagyjuk teljesen akkor látható a külvilág. Ez megoldást jelentene az emberi élet kitolásának problémáira, nyugdíj helyett elég lenne egy host termet nyújtani, "cloud szerverrel", árammal és tápanyagokkal. A jövőben áthelyezhető lehet az egész agy egy robottestbe.
  Kérdés az, hogy mennyire szeretnék-e ezt az emberek? Illetve ki helyezhető ide. Nincs ennél invazívabb beavatkozás, de inkább ez mint a halál. Ráadásul nincs szüksége munkára, fizikai ételre, házra stb... Hogy eléldegélném-e a nyugger éveimet egy ilyen life chamber-ben, miközben koktélozgatok valami Crysis grafikájú tengerparton? Nyilván :D
 • Amergin #17
  Megoldás mindenre: össze kell olvadni a gépekkel kezitcsókolom!
  Génmanipulált, klónozott, agyi-, és más implantátumokkal telepumpált kiborgok leszünk, mert csak azok képesek "lépést tartani" a fejlődéssel és a versennyel.
 • Cat #16
  Az emberi élet meghosszabbodása is probléma. Ma ott tartunk, hogy 65 év körüli a nyugdíjkorhatár a nyugati világban, és emellett elképesztően felgyorsult a technikai fejlődés, a szakmák ennél gyorsabban alakulnak át/szünnek meg. Tehát az megy manapság nyugdíjba, aki 40 éves volt 1990-ben - gondoljunk csak bele mennyi minden történt azóta! A megrendelések számítógépen történnek, az ügyfelek honlapokon tájékozódnak, a partnerekkel esetleg a közösségi hálón tartod a kapcsolatot stb. Mennyire tud egy 50 éves ember ehhez alkalmazkodni? Annyit tanulni, hogy még másfél évtizedet értelmesen töltsön el a munkában? Meglátásom szerint sehogy - legalábbis én ezt tapasztalom, azaz ha rajtam múlik, és a saját cégemről van szó, nem nagyon dolgoztatnék 50 év felettit, ha megtehetem, mert egyszerűen egy 30 éves jobban alkalmazkodik, rugalmasabb, és nem mellesleg állami szempontból is jobban megéri, mert pl. 15-tel kevesebb a szabadnapjainak a száma.

  Ez 20 év múlva még durvább lesz, ha akkor nem 65, hanem mondjuk 70-75 év lesz a nyugdíjkorhatár.
 • Ahoy #15
  Lehet abban igazad van, hogy nagyon sok komoly bűnöző igencsak intelligens. (Bár ezek a nagyszabású bűntettek inkább, jóval kisebb a fizikai "utcai" agresszió... de ha beültetnénk extra lelkiismeret gént is a "jóságért", akkor talán nem lenne 'criminal mastermind'. Nehéz eldönteni, hogy mi a jó és mi a rossz persze, de az 100% biztos, hogy van genetikai háttere annak, hogy valaki érez e a bűntettei után valami negatív feedbacket vagy sem. Pont az lenne a cél, hogy minimalizáljuk a környezet pszichológiai hatásait. Ha a bandázás rossz érzéseket szül, az ismeretszerzés meg jót, akkor az utóbbit fogja választani.

  ...de ez már olyan szinten belenyúlás az emberi mivoltunkba, hogy még nekem se férne bele, pedig én pártolom a humán genom továbbfejlesztését (pl az elefántok rák elleni védelmét átvehetnénk és beültethetnénk a többszörös TP53 formájában)
  ...
  Másrészt mi a megoldás? hogy fog mondjuk 10 milliárd emberből munkát találni az, hogyha pl 9.5 milliárd teljesen alkalmatlan a szellemi munkára? 40 évesen már hiába mondod neki, hogy állj neki tanulni mérnöknek, mert teljesen esélytelen... ráadásul nincs is szükség valójában ennyi mérnökre. A baj ott van, hogy túl sok ember lett, az egyszerű munka pedig csökken, pedig az emberek nagyrésze képtelen összetett évek során elsajátítható munkát végezni.
  Utoljára szerkesztette: Ahoy, 2015.12.18. 18:01:21
 • Archenemy #14
  "Es azota nem hogy nott, hanem kifejezetten csokkent a munkanelkuliseg, es oriasit robbant az eletszinvonal."
  Ez egyáltalán nem biztosíték arra, hogy ezentúl is így lesz. Az alábbi videóban ezt jól szemléltetik. Persze reménykedjünk, hogy jó lesz, megállítani úgyse tudjuk.

 • Archenemy #13
  Szerintem nem azért lesz valakiből bűnöző, mert buta, és attól sem lesz jó ember valaki, hogy megokosítjuk. Ezek értékrendbeli kérdések, amiket a család ill. egyéb kulturális közeg kéne hogy átadjon. De az ilyen szavak mostanában nem divatosak, hogy pl. "értékrend", mert most az megy, hogy minden érték egyforma, nem szabad azt gondolni, hogy vannak értékesebb meg értéktelenebb viselkedések, stb.

  Mindenesetre a példádban lévő GM kisfiú szerintem ugyanúgy bandázna, csak egy pillanat alatt rájönne, hogy hogyan manipulálja a bandáját, hogyan kövessen el bűnt minimális lebukási eséllyel, hogyan hitesse el a tanárokkal, hogy ő igenis próbálkozik, csak a szemét környezete nem hagyja, stb.
 • Ahoy #12
  ... Utolsóra egy példa. Vannak olyan énekesmadarak, amiknek megdöbbentő a memóriája. Amikor elrejtik a magokat, akkor vizuálisan megjegyzik mi hol van, és meghízik a hippocampusuk, neurogenezis, az agysejtek osztódása fokozódik. Illetve egérnél is beültettek olyan gént már, ami megnövelt bizonyos agyi régiót. Még sok hasonló gént fogunk találni embernél is, vagy akár állatvilágból származó génekkel is lehetne úgy módosítani az emberi agyat, hogy mondjuk felturbózzuk a hippocampus méretét a neurogenezist, vagy a gliaszövet állományát (Einstein agyában sok támogatószövet volt pl) emellé beültetünk egy olyan gént, ami kis mértékben dopaminerg pályákat stimulálja ha tanulunk valamit. (Ez a motivált embereknél amúgy is jellemző, ha sikerül elsajátítani, megérteni valamit akkor örömérzet jelentkezik és tovább csinálod).

  Egy GM roma kisfiú (vagy egyéb rossz körülmények közül érkező gyerek) emiatt nem a pesti utcákon bandázna és késelné a többieket, és nem is lenne kiközösítve a suliban, hogy büdös buta..cig..ny, hanem jól menne neki a suli, ráadásul örömet is okozna neki az ismeretszerzés. Ezzel felnevelhető lehetne egy új értelmiségi generáció, integrálódva végre a társadalomba. Elég nácinak hangzik a dolog, és persze csak egy diktatúrában működne... de lehet ez lenne az egyetlen megoldás, ha megszűnik mondjuk a fizikai munkák 90%, 50 éven belül. (csak halkan jegyzem meg, hogy a nem védekező, hanem hidegvérű agresszióért felelős pálya is kiüthető lehetne az emberekből. Esetleg a Mechanikus narancs c. filmben lévő fájdalom-kondícionálás agresszív cselekedetekre is működhetne)
  Utoljára szerkesztette: Ahoy, 2015.12.18. 16:56:06
 • Ahoy #11
  Egyébként ez egy generációs probléma. Valami áthidaló megoldás kell, mert a ma élő emberek nagyon nagy része teljesen alkalmatlan a szellemi munkára, nézzük csak a magyar valóságot. Az oktatási rendszer sem ideális erre nézve, tehát vagy fokozatosan évtizedek, talán századok alatt állunk át a szellemi munkákra, vagy durva polgárháború és géprombolás lesz. Lehet a gyermekek genetikai manipulálása (van most elég sok új tanulmány az "intelligencia" genetikai vontakozásaira nézve) lesz a megoldás, hogy a kis cigánygyereknek is legyen igénye a szellemének művelésére, és a környezeti putri hatásai minimalizálhatóak legyenek.
  Utoljára szerkesztette: Ahoy, 2015.12.18. 16:39:43
 • Ahoy #10
  Amúgy egy Star Trek féle "computer voice" pl elképzelhető azért. Eléggé realistán alkották meg, és előbb utóbb ide fog jutni az MI... szerintem ritkán, vagy talán soha nem volt olyan, hogy valamire önmagától kreált volna egy teljes megoldást. Maximum javaslatok, szimulációk, vezérlések stb... de a kreativitást az ember adta.

  Data android agya már más típus, mert ő kreatív és magasszintű kognitív dolgokat művelt. Na ez egyelőre sci-fi... de a számítógép szerintem nem, az csak egy fejlett Siri, vagy Cortana :D
  Egyébként ha meg is alkotják, akkor a munkánk során baromi hasznos lenne egy ilyen számítógép. Ha pedig egyszer eljutunk az androidok és az ilyen MI számítógépek korába, akkor valószínűleg a pénz is megszűnhet. Kezdésnek egy alapjövedelem, a robotok által megtermelt javak szétosztásat (valami extra adóból pl) aztán a hagyományos vadkapitalizmus kiváltása valamilyen rendszerrel, mint ami a Star Trek utópiában látszik. Ez persze utópia, és a valóságban lehet nem működik, hanem az emberek végtelenül ellustulásához vezet, ha nincsenek elfoglalva valami virtuális valóság-cirkusszal.
  Utoljára szerkesztette: Ahoy, 2015.12.18. 16:34:05
 • Sequoyah #9
  Ez a folyamat 1-200 eve mar folyik (qa gepek megjelenese ota), szoval nem ujdonsag. Es azota nem hogy nott, hanem kifejezetten csokkent a munkanelkuliseg, es oriasit robbant az eletszinvonal.
  Szoval hajra automatizalas, hajra robotok. Es hajra oktatas, hogy mindezen emberek (illetve az utodaik) magasabb hozzaadott erteku munkat vegezhessenek.
 • Ahoy #8
  " észlelés és a finom érzékelés (kézügyesség)"

  Szerintem ezt pont hogy kiváltható a közeljövőben, olyan rohamléptékben fejlődik a machine learning, deep learning neural networks, a computer vision területe... A finom érzékelésre pedig folyamatosan jönnek ki a bioinspirált bőr mechano-termoreceptorok. Finom mozgású szervók, vagy éppen az új fajta "mesterséges izmok" (Elektroaktív polimerek, vagy szén-nanocső alapú finom szál aktuátorok) Ez a kettő együtt szerintem simán kiválthat hamarosan egy polcpakoló robotot, vagy egy olyat, ami nem tör össze egy tojást, gyümölcsöt és elvégez bármi érzékelésen, észlelésen alapuló dolgot. Magyarul ezekre a problémákra egy teljes fejlesztési ágazat épül kész(csak fejlesztésre váró) megoldásokkal...

  A kognitív, kreatív és egyéb magasszintű folyamatokat igénylő feladatokra még elméletben sincs megoldás, és nem is lesz még nagyon sokáig. Az MI ilyen téren még nagyon gyerekcipőben jár, és nincsen semmi kézzelfogható, emberi kreativitáshoz hasonló dolog sem. Pl egy K+F mérnök összegyűjti a meglévő tanulmányokat, leszűri a tapasztalatokat, felhasználja az élete során keletkező tudást, asszociál és végül megalkot egy eddig soha nemlétező metodikát vagy találmányt. Költészet, írás, egyéb művészetek hasonlóak. Lehet próbálkozások lesznek, de ehhez nagyon komplex MI kell, az biztos. Pl egy KITT, vagy Star Trek számítógék megalkotásához :)
  Utoljára szerkesztette: Ahoy, 2015.12.18. 16:26:16
 • BCs design #7
  ha pedig egyszer sikerül egy emberszintű mesterséges intelligenciát csinálni akkor pedig az összes munka kiváltható, mert ugyanúgy vagy sokkal jobban megcsinálja az összes fejlesztés, írást, festést, zenét, mindent
 • M2 #6
  Ezen mekkorát röhögtem! :-D
 • Jagdgeschwader #5
  Maradjanak csak munka nélkül a németek, mi baj lehet belőle? :P
 • bakvarnyu #4
  Azok még csak nem is menekültek, de inkább ne kezdjünk el politizálni.
 • bdzsana #3
  "A szakértők általánosságban megállapították, hogy a betanított munkaerőt nem lehet robotokkal kiváltani, míg a szakembereket igen."
 • Whysper #2
  Számból vetted ki a szót!!
 • Tinman - VIP
  #1
  Szerencsére ott van nekik 1 milla menekült.