6
Kazáncsere rendelet vélemények
  • KMrci
    #6
    Szia!Nehéz kérdés, és sok tényező függvénye. Előbb vagy utóbb be kell majd szerezned, a kérdés az, hogy most vagy inkább halasztva teszed-e ezt meg. A Kazáncsere Kisokosról nem tudom, hogy hallottál-e már, szerintem elég sok felmerülő kérdésre választ ad. Én is ezt olvasgatom mostanában. Ingyen le tudod tölteni innen. (a lap alján találod) http://szerelvenybolt.hu/kazancsere-nyerje-vissza-kazanja-arat
  • fonak
    #5
    Egyébként az új típusok 5-6 évig jók többek szerint, de még a szerelő, aki ajánlotta, az is tíz-tizenkét évre tette az élettartamát az adott készüléknek.
    A régiek elmentek évtizedekig, szüleimnél 40+ éves kazán van, többszöri javítással persze de mostanáig működött, most már azért javíthatatlan valószínűleg, mert már bontott alkatrész sincs ehhez a típushoz sehol. A kéményes 300k-s árajánlatot adott, a kazán is kb. ennyi lenne az új kondenzációs, plusz a kazán felszerelésének, beüzemelésének munkadíja, ugye... Még próbálkoznak találni valami régi szakit, aki esetleg meg tudja javítani a régit úgy, hogy elmenjen tavaszig :) (mert persze az új beüzemelésére kb. egy hónapot kéne várniuk most minimum).
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2015.10.16. 19:54:19
  • fonak
    #4
    "Simát" már most sem lehet beszerelni lakásba, csak pincében, garázsban lehet felszerelve tudtommal, szóval akkor opció, ha házad van. A kéményseprők lakáson belül nem fogják engedélyezni, csak a turbóst, amihez kéménybélelés kell mindenképp (koncentrikus cső behúzása a kéménybe vagy külön).
    Egyébként az egész csak a lenyúlásról szól nyilvánvalóan, nagyot kaszálnak a kéményesek, kazánosok, 300e körül kezdődnek a kondenzációs kazánok, a kéménybélelés is minimum 200k, szóval minimum félmilliós kiadásról beszélünk. Tulajdonképpen egy maffiáról beszélünk, a hatóságként működő kéményseprők régóta rabolják már le a levehető embereket kéményátalakításokra kötelezve őket, nyilván visszaosztanak nekik az ezzel foglalkozó vállalkozók.
    A seprőkkel egyébként mindenképpen engedélyeztetned kell, és csak szerencse dolga, hogy köteleznek-e átalakításra, vagy nem (vagy esetleg kenőpénzzel kerülhető el). Persze megteheted, hogy engedély nélkül csinálod a cserét, csak elvileg súlyos büntetés, plusz a kazán használatának megtiltása jár érte (értsd elzárják nálad a gázt simán). Ha nem vették még nyilvántartásba a régi kazánt (vonalkódos matricát ragasztanak fel ilyenkor), akkor talán nem bukta.
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2015.10.16. 19:45:34
  • Doma #3
    Az un "kéményes" készülékek megújulnak hozzáférhetőek lesznek, vagy még megvásárolhatók a régi kéményes típusok. A zárt égésterű un "turbós" készülékek már csak korlátozott darabszámban hozzáférhetőek, ezeket hivatottak felváltani a kondenzációs kazánok. Attól függően hogy most milyen készüléked van, mérlegelened kell hogy akarsz-e új gáztervet(tervező, szolgáltató bevonásával) csináltatni és új rendszert kialakítani, vagy nem. (tényleg attól függ hogy most milyen rendszered van jelen pillanatban). Ha az új kondenzációs kazánra való váltás mellett döntesz akkor új gázterv és az új készülék + füstgáz elvezetés ( ez készülékteljesítmény függvényében cca 270 eFt < + az új "kémény" cca 15 eFt/fm + gázterv)

    Olvasnivaló
  • PrasCo
    #2
    Ez attól is függ, milyen, már meglévő rendszered van. Elképzelhető, hogy a kondenzációs hatást teszem azt, 60°C hőmérsékletű kimenő ággal tudnád egyáltalán kihasználni, azzal pedig a radiátoraid hőátadó felületeinek az összessége nem elegendő a fűtéshez. Végig kell venni a matekot.
  • NagyiG
    #1
    Sziasztok! Hallott már valaki a kazáncsere rendeletről? Nekem pont a hetekben adta fel magát, és gondban vagyok, hogy milyet válasszak? Szereltessek be még gyorsan egy simát vagy már most adjam be a derekam a kondenzációs mellett? Valaki jár ugyanebben a cipőben? Mit gondoltok róla? Köszi a válaszokat!