20
  • Ender Wiggin #20
    Gravitáció?
  • vizes
    #19
    Ah, elnézést! Csak pontosan. :-D
  • Macropus Rufus
    #18
    csak a pontosítás véget: a StarWars-ban nincsenek lézerfegyverek, sem lézerkardok meg semmiféle lézer. Sugárvető van, meg fénykard. Pontosabban fény szabja (Lightsaber)
    A többi stimmel. ;)




    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2015.10.16. 22:40:26
  • vizes
    #17
    Á, nem érdemes rugózni rajta.
    Az ilyeneket az már nem zavarja, hogy a sztár vársz lézerágyúi(!) tyú-tyú hangot adnak az Űrben(!).
    Persze a sorozatnak feltétlen rajongója.
    Utoljára szerkesztette: vizes, 2015.10.16. 18:35:42
  • Macropus Rufus
    #16
    lehet félreértettél :)
    arra gondoltam, hogy az emberek tényleg jobban keresik a racionalitást egy scifiben mint egy akció filmben.
    Ide tartozik ez a film is. Vannak benne nem valóságos és vannak benne igenis valóságos elemek. De ez még ettől csak egy film.
    Viszont ebben mindeki a hibákat keresi, mert nem olyan egy vihar meg egyáltalán 90km/h szelet meg sem rézel mert pici a légköri nyomás stb...

    "A Marsiban ezekkel szemben az az igazi durranás, hogy szinte semmi valótlanság nincs benne, mégis izgalmas és jó film."
    azért a homokviharban volt némi túlzás. És nem a szélre gondolok, hanem arra, hogy komoly elektormos tőltéssel bír egy ilyen vihar. Vélhetően agyoncsapta volna őket a kisűlés, de ha meg is megusszák, akkor meg tonnányi port visznek be az űrhajóba aminek a szűrői azonnal eldugulnak, a berendezésekre is rátelepszik, amik túlmelegednek és kikapcsolnak, vagy leégnek. Ez valós helyzet. A Holdon is már a finom por statikus töltöttsége okozott gondott.
  • inkvisitor
    #15
    Ez a film épp azért üt nagyot, mert túlnyomórészt SCI, a FI rész összesen két-három tényre csúszik vissza, ebből az egyik az indítójelenet, a másik az űrhajósok sugárvédelme. Ettől eltekintve minden realista, megvalósítható a mai technológiai ismeretekkel. Nem történik semmi olyan, ami a valóságban máshogy menne.
    A mai akciófilmek meg nem idemérhetőek, mert ahol a személyautó fedezékében túléled gyengébb csapatszállító átlyuggatására tervezett puska sorozatát, az mese.
    Viszont a Marsi-ban tényleg komoly tétel volt annak a molyolása, hogy mennyi ideig elég a lyukas űrruha levegőkészlete, mennyi ideje van kimenni, megkeresni egy működőt, és visszatérni a zsilipbe, mielőtt megfullad. Vagy mennyit kell levágni pontosan a energiaszükségletből, hogy a létfenntartó rendszert ellétva elég energiája legyen a mozgásra. Ilyesmivel egy akciófilm nem foglalkozik.
    Az autóelkötés meg azért van még mindig dróttal, mert hogyan nézne ki, hogy az autó mellett nekiáll valami elektromos kütyüvel dolgozni? Nem elég látványos, akkor már jobb a drótok átkötése. Az mellékes, hogy a leggagyibb indításgátló is lebénítja ma már az autót ilyenkor. De már 10 éve voltak olyan Mercik, amiker kulcs nélkül max trélerrel vittél el, mert annyi helyen tiltotta le az indítást, hogy nem lehetett ellopni.
    A Marsiban ezekkel szemben az az igazi durranás, hogy szinte semmi valótlanság nincs benne, mégis izgalmas és jó film. Épp ezért kötöttek bele a szélerőbe, mert mást nem találtak.
    Utoljára szerkesztette: inkvisitor, 2015.10.16. 13:10:56
  • Macropus Rufus
    #14
    nem kell katasztrófa filmig menni :) elég ha megnézed pl. a Szemtől szemben c. film kis akció jeleneteit: ak47 elől egy közönséges kocsi ajtó megvédi az embereket.
    Vagy nézd pl. a Tovlajtempót (pont tegnap néztem :) ): abban kb. semmi nem valóságos.
    Próbált már valaki bicskával elindítani egy Ferrarit? Meg a tipikus: két kábelt kötök össze oszt megy. Aha. Egy szaros semmire nem jó amcsi izomgépbe ugrókódos indításgátló van, de a 50milliás Ferrári két drót összekötésével indúl. De a scifi filmekben mindeki a valóságot akarja látni. Oka: ismeretlen.


    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2015.10.16. 10:01:06
  • Soundmaker
    #13
    Engem igazából a manapság fordítva bekötött emberek döbbentenek meg. Az teljesen rendben van amikor fél városok omlanak össze katasztrófa filmekben, de egy szintén sci-fin számon kérik a Mars légköri viszonyainak valótlanságát. Könyörgöm ezért Science-FICTION (kiemelve a lényeget). Aki élethűséget akar, az nézzen dokumentum filmet a marsról. Ez a film egy kellemes popcorn mozi a jobbik fajtából. Nem vált meg semmit, főleg nem a filmipart. Az Interstellarban is voltak fikció elemek, a műfajnak pont ez a lényege... Igazából marsi is dobbanthatott volna marha nagyot ha kap még 1 óra játékidőt, ahol a karaktereket jobban kiemelik, itt a teljes sztori vitte el a rendelkezésre álló időt, és némileg a karakterek is laposabbak emiatt. Matt Daemon belead mindent a filmben, de tegyük hozzá nem az a tipikus mély karaktereket megjeleníteni tudó színész. Ettől függetlenül ebben a filmben hozza azt amit kell.
  • Peetboy
    #12
    Igenis nagyon jó volt a film! Tartalmas, látványos, valósághű! Nagyokosok !! Túl sok negatív kommentet írtak olyanok, akik nem is látták a filmet ! Előbb nézd meg a filmet, utána mondj véleményt róla !
    Sok minden amit a filmben mutattak, a jelenlegi tudásunk alapján a Marsról igazak. De a légnyomást, légkört és a gravitációt és még sorolhatnám....pontosan nem tudjuk ma sem. Mert a Nasa és más kutatók, mindig mást mondanak. Hol ezt, hol azt.
  • gothmog
    #11
    Link
    "A könyv írója is elismerte, hogy ez a legkevésbé életszerű dolog a történetben, és a film elején láthatjó jelenet is egyértelmű túlzás, a drámai hatás fokozása, és a történet elindítása volt a célja, de ma már inkább egy rosszul sikerült hajtóműtesztet írna a helyére."
  • Archenemy
    #10
    Én tudnék egy nagyon jó filmet, teljesen tudományos alapú, arról szólna, hogy elküldenek egy robotot a Marsra ahol az egész nap járkál és fúrja a földet, aztán elromlik és onnantól nem mozog.

    Ez teljesen tudományos és a valóságnak megfelelő lenne. Biztos nagy siker lenne.
  • inkvisitor
    #9
    Annak idején az író is mondta, az elejére kellett valami indító momentum, vagyis a két valószerűtlenség egyike a könyvből a homokvihar ereje (a későbbi porvihar hatása már jó). A másik a sugárterhelés. Egyszerűen nem ismerünk olyan módszert, amivel meg tudjuk védeni a hosszú úton a kozmikus sugárzástól az embereket. Földközelben véd minket a mágneses pajzs, de a marsnak nincs értelmes méretű mágneses mezeje, a bolygóközi űrről meg ne is beszéljünk. Ha túl is élik az utat, jelen technológiával a teljes legénység rövidesen elhalálozna rákban.
    Illetve még egy következetlenséget találtam. Whatley 5 laptoppal indult. Egy meghalt, amikor először kivitte a felszínre, szétfagyott a kijelző. Honnan voltak laptopjai a sátor kihasadása után? Ugyanis akkor sok-sok órát töltöttek az érzékeny elektronikák a fagyos vákuumban.
    Utoljára szerkesztette: inkvisitor, 2015.10.13. 11:56:16
  • molnibalage83
    #8
    Nem, nem lehet. Az egész film emiatt tudományos alapn nézve ökörség.

    A Marson mért valaha legnagyobb légnyomás 1k Pa tája volt, de a jellemző ennek kb. a tizede és a legerősebb szél 90 km/h. A testre ható erő meg a levegő sűrűségétől, a légsebesség négyzetétől és az alaktényezőtől függ.

    F = c * v *v * (rho/2)

    A c alaktényező a légellenállás és felhajtó erő, ez kb. ugyanaz a Marson, mint itt, de ha nagyságrendi eltérés lenne, akkor sem számítana...

    A Földön megállsz a lábadon egy 90 km/h-s szélben? Simán. A Marson a legnagyobb szélben a valaha mért legnagyobb légnyomásban is a földihez képes kb. század akkor erő hat rád a szélsebesség ugyanaz. Tehát még az sem számít, hogy ott kisebb a gravitáció, mert a rád ható erő nevetségesen kicsi.
  • inkvisitor
    #7
    Alig várta? Inkább a tapasztalatai alapján biztos volt benne, hogy valami történni fog, és lehetőség szerint felkészült rá. A nemfotózzuk marketing oldala meg nagyon is érthető, mert mivel az összes képük közkincs, egy negatív sajtóvisszahangra azonnal lecsap egy kongresszusi hiéna, hogy "minek költsenek a NASA-ra, mikor itthon is van helye a pénznek, úgyis csak meghalnak ott az emberek", bla-bla-bla.
    A személyisége azért olyan-amilyen, mert másfajtával nem engedték volna felszállni. Csak hallivúd alkalmaz hisztérikákat milliárdos eszközpark felett rendelkezni hónapokra minden segítségtől. Az Apolló-13 űrhajósai bepánikoltak a lerobbanáskor? A meghibásodott repülők pilótái szemüket lehunyva imádkoznak a baj bekövetkeztekor, vagy minden erejükkel a megoldáson dolgoznak? A srácot pont azért válogatták be a legénységbe, mert egy "meggájver". Amúgy a legénység többi tagja is az a maga szakterületén. (lásd a kémikust, aki negyed óra alatt rak össze egy bombát a tűzveszély kiküszöbölésére épült jármű fedélzetén gyújtószerkezettel, vagy a pilótát, aki egy totál szétbarmolt felszállóegységet távirányítással felhoz a hajóhoz.) Az expedícióra kizárólag különlegesek mehettek, tehát kiakadni azon, hogy profin viselkedik nagy nyomás alatt, kissé érdekes nézőpont. HA tényleg olvastad a könyvet, akkor igenis látható, hogy hogyan kezeli a stresszt, igenis vannak jelei a morálvesztésnek kilátástalan helyzetben, de ezt igyekszik elfedni az akasztófahumorral. (lásd tervei arra az esetre, ha nem sikerül elkapni a hajót).
    Utoljára szerkesztette: inkvisitor, 2015.10.13. 11:08:30
  • BrockSamson
    #6
    A konyv is jo, es a film is nagyon kellemes lett. Egyiksem tor szepirodalmi baberokra, hiszen egy tudomanyos/technikai blogpost gyujtemenybol notte ki magat. Viszont meg mindig ennek a munek van a legtobb tudomanyos alapja a kozelmult science-fiction filmjei kozul, ebbol a szempontbol megidezi Asimov/Clarke/Lem szellemiseget, meg ha a proza es a tortenet nem is er fel hozzajuk.

    (Az apro tudomanytalansagoknal pedig ne feledjuk meg a nagy oregek is irtak hulyesegeket, vagy egyszeruen betippeltek dolgokat, hogy segitsek a torteneteiket.)


    Utoljára szerkesztette: BrockSamson, 2015.10.13. 09:46:19
  • Deus Ex
    #5
    Engem jobban zavart, és pár oldal után hetekre félre is tettem - pedig gyorspostával hozattam a kiadótól, annyira vártam - a mondás: azért nem fotózzuk a tábor környékét, mert rajtalesszaaaa aaűrhajós hótteste.

    Plusz a vége felé már kezdett idegesítő lenni a főszereplő antifragilis személyisége, alig várta az újabb katasztrófahelyzeteket, csak hogy szép lelkesen megint meggájveringolhasson egyet.
  • urambocsá
    #4
    szerintem meg a legviccesebb katasztrófafilm amit valaha láttam. marketingeljen mellette az akinek két anyja van DE az biztos, hogy kevés film nyúl tisztelettel az alapanyagául szolgáló könyvhöz, márpedig itt ez történt. ez egy nagyon jó kis popcorn movie, mélységekbe felesleges belemenni, nem egy 12 dühös ember na. pozitív csalódás volt. jóindulatú 7/10
  • emberz
    #3
    Számkivetett az, akit elűztek. Másrészt pedig ez a film unalmas, elcsépelt, ötlettelen, semmitmondó, szűkmarkú... egy kalap szar.
    Utoljára szerkesztette: emberz, 2015.10.13. 08:25:04
  • MasterMason
    #2
    Szerintem a 15 évvel ezelőtti mars mentőakció című film nagyságrendekkel jobb film volt.

    Abban a tudomány mellett volt mese-mitológia és egy nagy adag képzelet...
  • duke
    #1
    " És megmutatta, hogy igenis lehet tudományos alapon jó filmet készíteni. "

    Nem vagyok benne biztos, hogy a marson lehetnek ekkora viharok, miutan legkor szinte alig van.
    Es poenkodast kicsit visszavehettek volna, de amugy jo film.