15
  • Ragnaar
    #15
    A reklámok és a média eddig is ezt tették. Azért van szüksége a fogékonyabbaknak 4 évente új autóra évente 100k+os mobiltelefonra. Ezért tudnak tömegtermelni és gyorsan avuló szeméthegyeket hagyni maguk után a multik. Ez a jelenség már rég jelen van, most majd szoftverekkel csinálják, nabumm.
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2015.09.23. 17:22:46
  • bdzsana
    #14
    Ez azért így nem teljesen igaz. Nem számolja ki az összes lépést, csak ágakban gondolkozik előre. Továbbá egy modern algoritmus tanul a játszmákból, és felismeri a mintákat. Stratégiákat tanul és használ stb.
    Egy embernek hasonlóan vannak tervei egy adott állásra, előre látja az ellen lépéseit, stratégiákat használ és tanul.
  • cylonflatus
    #13
    Hangzatos, csak nem igaz.
  • Amergin
    #12
    Igaz szavak nem szépek, szép szavak nem igazak.
  • DaemoonHunter
    #11
    Már most is azok. Mióta kijött az új PES mellé az új FIFA, jól egymásnak mentek az emberek. Tragédia.
  • VolJin
    #10
    Egyébként a legjobb sakkjátékos szoftver semmiféle intelligenciával nem rendelkezik, egyszerűen csak jó előre kiszámolja az összes lépésváltozatot, és matematikailag, statisztikailag dönt.
  • VolJin
    #9
    "Eddig még az ember nem alkotott semmit ezen a földön, amit ne használna fel arra, hogy ártson a többi embernek. "

    Ez egy alapvető baromság.
    Ráadásul nem csak baromság, hanem manipulatív is, az érzelmekre hat.

    Megállapítasz egy baromságot, aminek a valóságtartalmával nem is kell foglalkozni, és sugalmazod a következtetést, hogy az emberiség, vagy annak újításai rosszak.

    Tudod te magad is, hogy nem igaz, hogy baromság, de használod, mert manipulálni akarsz....
  • matrix222
    #8
    Ez sem hír mar. Csak a magyarsagra is gondolva katasztrofalisan allunk. Majd lesz, hamarosan 'uj' Europa is.
  • kékherceg
    #7
    Én nem.

    Na jó.
  • Sir Cryalot
    #6
    Hát aki egy ilyen clickbaitnek nekiugrik , gyakorlatilag befolyásolható :D
  • Skylake
    #5
    Nyugalom, emberek nem eszik olyan forrón a kását! Szép szellemi maszturbáció ez, semmi több!

    Éppen olyan kapitális baromság, mint amikor régen az atomkorban, amikor az atom volt csúcsra járatva, az 50-es évek elején amerikai tudósok lenyilatkozták, hogy kiszáradt térségekben atomrobbantásokkal lehetne tómedreket létrehozni, és élőhelyeket teremteni. Jó nagy faszság, nem? Annyira nagy baromság, hogy ezt még egy kétmetszőfogas Józsi bácsi kategóriás alkesz is kiröhögi a kocsmában Koccintót iszogatva, ha szóba kerülne! Ez kb. annyira hülyeség, hogy még a délutáni műsorsávba sem fér bele, mi? Na, ez az állítás, amit ez a Stock lenyilatkozott, pontosan ilyen szintű! Kérlek, ne b*szd föl az agyad rajta, annyit nem ér!

    Egyrészt, amiről beszél, az ma már lényegében működik. Facebook, as you know. Korábban volt egy kutatás, hogy meghatározott hangvételű üzenetekkel lehet-e széles csoportok kedélyállapotát statisztikai értelemben jelentősen (szignifikánsan) vizsgálni. Kiderült, hogy igen, lehet e célra használni a rendszert. Kézenfekvő, nem? – Minél több személy életének minél több dimenziója köthető egy informatikai rendszerhez, ahol adataik alapján minden és egyre több minden található meg róluk, akkor ez tálcán kínálja azt, hogy ezek alapján megkíséreljük őket befolyásolni. Elsőként kísérletképpen, „mi történik, ha” alapon, majd később.

    Mielőtt nekemugranál konteóilag, kérve, hogy vegyem le a fóliasisakot a fejemről, látogass el errefelé:

    http://www.theatlantic.com/technology/archive/2014/06/everything-we-know-about-facebooks-secret-mood-manipulation-experiment/373648/
    http://www.theatlantic.com/technology/archive/2014/09/facebooks-mood-manipulation-experiment-might-be-illegal/380717/
    http://www.wired.com/2014/06/everything-you-need-to-know-about-facebooks-manipulative-experiment/
    http://www.theguardian.com/technology/2014/jun/29/facebook-users-emotions-news-feeds

    Ennyi elég lesz ugye? A guardian azért elég hitelese forrás, nemde?

    Nyilván bőséges kísértés lesz erre, az ilyen típusú kontroll (és függőségi) viszonyok technológiájának kifejlesztésére, akár a Facebook-on, Google-n belül, vagy akár magasabb szinteken, például különböző hárombetűs szervezetek részéről – a kormányzatok tapsolnának minden ilyen megoldásért. Hiszen mindez egy adott hatalom további erősítését segíti, ha az állampolgárok „jól” gondolkodnak – ehhez pedig legjobb egy digitális újbeszél, azaz a valóság érzékelésének olyan keretekbe helyezése, amely a gondolkodásmódokat e keretek közé igazítja, ahogy egy bizonyos Orwell erre utalt. De nem kell ennyire messzire menni – technológiánk nagyon is formál minket. Óriási mértékben. Nézz el erre, hogy élnek mások, olyanok, akik a mi kultúránkba tartoznak, de kimaradnak ebből a technológiai átalakulásból egyenlőre – és ez nem feltétlenül hátrány számukra szerintem. Ez a cikk döbbenetes, mintha a múltba néznél: holott 10 éve te is így élted az életed!

    http://motherboard.vice.com/read/life-offline

    Belegondoltál-e már abba, hogy amennyiben életed középpontjában a Facebook áll, személyes kapcsolataid jelentős része egy közvetítő médium keretfeltételinek megfelelően működik végső soron, és ennek megfelelően technizált, technológiai jellegűvé lett? Azaz esetleg míg korábban többet beszéltél személyesen másokkal, ma azt írásban „lerendezed”, csökkentve kommunikációd lehetséges emocionális készletét a minimumra, illetve esetleg észrevetted esetleg azt, hogy kapcsolataid fenntartása ügyviteli jelleget ölt? Erről beszélek, a különböző társadalmi kapcsolatok törékennyé válása, átalakulása pontosan ilyen technológiai tényezőkre vonatkoztatva történik meg – és e technológiák észrevétlenül formálnak át minket. Nem kellenek ehhez tudjukkik. És igazából ilyen innovációk sem, amit ez a f*szkalap felvezetett.

    Ehhez jelen helyzetben, és jelen korra vonatkoztatva oda jutunk megint, hogy k*rvára észénél kell lenni, magadról mit és hogyan adsz meg, illetve mennyire merülsz bele ebbe az online életbe (ami egyébként rohadt addiktív) – brain required. Meg hogy mit használsz. Ha jó erősen támaszkodsz Siri kisasszonyra, Cortana nénire, Now bácsira, meg a többi felszínen segítő, mélyben padlógázon adatkurkászó alkalmazásra, akkor ne csodálkozz, ha kontextuálisan pontosan olyan reklámot és olyan ütemezésben fogsz kapni, amely ezek adataiból kijöhet, amolyan Minority Report stílusban. Szerinted a Mastercard-nak miért buli, ha mobilról fizetsz? Egyrészt nem kell kártyát gyártani, a sok baromarcúnak másrészt ennél sokkal lényegesebb, hogy kezükben lesz az a hatalmas adatbázis, ami alapján tudják, hogy hol és mennyiért vettél kotont, klotyópapírt, kekszet, és bármi egyebet! Tudatosítani kell: a mai informatikai technológiák elsősorban a reklámozókért vannak: ők pedig azt szeretnék, ha kvázi pavlovi reflexszerűen vásárolnál, és minden létező magánterületet, ami eddig tabu volt, reklámajánlatokkal és márkanevekkel legyen feltöltve! Például ennek a szuper baromságnak is ez az elsődleges célja:

    http://www.amazon.com/b/?node=10667898011&lo=digital-text

    Semmit sem túlzottan – régi rómaiak. Szóval összességében mindaz, amit leírt, önjáró módon már ma is megvan szerintem – lehetséges előfeltételként. Stock nem tett mást, mint ezt csúcsra tolta és a jelenlegi viszonyokat logikalilag továbbgondolta! Hiszen ő is ebből akar megélni.


    De mindjárt adok a pofájának.

    Így a másik dolog, amit megemlítenék, az Adblock és társai elsöprő sikere. Mely applikációk a legsikeresebbek? A reklámblokkolók! Mely applikációk kapcsán van a legtöbb vita pro és kontra, a különböző IT fórumokon, köztük itt az SG-n is? A reklámblokkolók kapcsán! Mely szoftverek azok, amelyek használatával kapcsolatban már jogalkotási igények mutatkoznak pro és kontra? Úgy van, a reklámblokkolók kapcsán!

    Az emberek nem hülyék, és ebbe az r=1 usereket is beleértem. Még ők is nagyon érzékenyek arra, saját tapasztalataim szerint, hogyha véleményüket manipulálni kívánják – eltekintve a filter bubble típusú egyéni digitális alapú világképek és világlátások felépülésétől – ami azért persze megvan, de ehhez is kell az user. (Praiser: Filter Bubble)

    http://www.amazon.com/The-Filter-Bubble-Personalized-Changing/dp/0143121235
    http://www.ted.com/talks/eli_pariser_beware_online_filter_bubbles?language=hu

    Szóval, lehet állítani ilyen dolgokat, meg is lehet próbálni ilyen Huxley: Szép új világ típusú tömegmanipulációs módszereket, amelyekről ez a patkány a cikkben nyilatkozik, azonban ezen dolgok torkokon letolása azért közel sem lesz annyira egyértelmű, automatikus, egyforma szintű, és homogén, ahogy azt kis agyával elképzeli, ez a tetves control freak Stock.

    Amennyiben ez így lenne, akkor ma nem léteznének reklámblokkolók, hiszen az ő gondolatmenete szerint, minden, ami a képernyőn van, azt az emberek automatikusan, homogén módon, értékelés nélkül lenyelnek. Ezzel szemben mit látunk: nagyon is expanzív bővülését a különböző olyan technológiáknak, amelyek személyek autonómiáját és függetlenségét igyekeznek kiterjeszteni az online térben! Pontosan az ellentétét annak, amilyen hitbe ringatja magát! Kezdve az Adblock-tól, mondjuk a különböző titkosítási technológiákig. Én magam is pontosan ennek a hullámnak a része vagyok: 5 éve még hol érdekelt mindez? Most meg olyan blokkolási és kontroll megoldásokat alkalmazok, és alkalmaznak mások is, amelyek végső soron 5 éve kőkeményen enterprise illetve kormányzati szintű technológiák voltak.

    Szóval, ne izgulj! Nem így megy ez, ahogy ő elképzeli, ha másért nem, evangelistaként és innovátorként a lehetséges anyagi haszon reményében! Mert ép elmével ilyet kívánni nem lehet!
  • Sir Cryalot
    #4
    "Szoftverekkel is befolyásolhatóak lesznek a befolyásolható és infantilis emberek"

    powered by techbro politikuspalánta & co inc.

    fixed
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2015.09.22. 09:54:58
  • end3
    #3
    Az emberek idióták. Nem az emberiség jövőbeni munkahelyeit kéne előre "megszüntetni". Ha nincs mit csinálnia, és "inteligens" kihívást keres, fogjon neki és oldja meg a népvándorlást vagy más globalizációs problémát. Azok "ellenkező irányú" befolyásolása hasznos lenne az emberi társadalom számára. (Munkavégzésre minden embernek szüksége van, különben a nagy nihilben elmegy pár ezer kilómétert népvándorolni.)

    Miért kell energiát pocsékolni olyan "feladatmegoldásra", amely előre tudhatóan elveszi emberi tömegek munkáját. Esetleg olyan nincs, ami konkrétan teremtene munkahelyeket? Vagy majd szégyenszemre a "MI" fogja helyettünk kitalálni azokat a munkahelyeket, amelyeket a nagy "zsenialitásunkban" megszüntettünk?
    Utoljára szerkesztette: end3, 2015.09.22. 09:33:25
  • Smithie
    #2
    Rövid leszek és vulgáris...
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    A KURV@ ANYJUKAT!
  • slickboy
    #1
    Eddig még az ember nem alkotott semmit ezen a földön, amit ne használna fel arra, hogy ártson a többi embernek.
    A harc régen is a hatalomért, erőforrásért ment, ez most sem változott, folyamatosan keresi az ember a lehetőségét és módját, hogy a többi embert manipulálhassa a saját céljaira. Maximum az eszközök újak.
    A reklámipar felbukkanása már szinte várható volt a gépi tanulás és intelligencia területén, mert a régi nóta még mindig az egyes személyek profilírozása, hogy aztán személyre szabott hirdetéseket tolhassanak az arcukba. Ennek egyik fele a minél kifinomultabb és szerteágazóbb adatgyűjtés a másik fele a kapott adatok minél kifinomultabb elemzése, bányászata.
    A maradék az bullshit (etikai kérdések blablabla, komolyan tanulmányozni kell a kérdést blablabla, a tiltás itt sem megoldás blablabla, okos választ kell adni blablabla).

    I bet we could go explore the galaxy if we could stop being dicks for like five minutes...