2
  • Ahoy
    #2
    Már megoldották sérülés után több évvel is amputált perifériás idegre.
    Itt az a baj, hogy gerincsérült emberről van szó.

    Amúgy a kortikális szenzoros elektródák fizikai mivoltjukból adódóan nem lehetnek túl pontosak. Perifériás esetben visszaállítható viszont 100%-os érzékelés is (persze a jövőben, ha építünk egy axon felbontású interfészt), ha ép a gerincvelő. Illetve gerincvelői pályákon is megfelelő implantátummal.

    Másik lehetőség, hogy hozzávetőleges szenzoros agyi inputot kap, de ezt az agy a plasztikusságából adódóan, megtanulja használni a mozgás feedbackre.
    A robotkar agyi vezérlését már megoldották, de valamiért az emberi agy sokkal rosszabbul volt képes tanulni és irányítani a kart. Csimpánznál viszont látványos fejlődés tapasztalható. A banánt simán és könnyedén el tudja venni, mindez egy utah típusú mátrix elektróddal.

    Érdekes kérdés, hogy az embernél miért nem működik jobban.
    Utoljára szerkesztette: Ahoy, 2015.09.16. 15:24:40
  • kvp
    #1
    Elvileg a serules utan roviddel bekotve a visszajelzo idegeket is ez megoldhato agyi chip nelkul is, hosszabb ido utan a fenti megoldas tunik jonak. A visszajelzes lenyege, hogy igy agyilag iranyithato a motorok altal kifejtett nyomoero. (Az agy impulzussuruseg, azaz frekvenciamodulalt vezerlest hasznal az izmok fele, ami viszonylag jol alakithato digitalis jelle. Visszafele nehezebb a helyzet, de a fentiek alapjan megoldottak.)