18
  • fonak
    #18
    Mi a bűn? A torrentezés szerinted olyan bűn, ami börtönt érdemel, vagy azzal kell elrettenteni tőle az embereket?
    Az a helyzet, hogy van ami a közmegyegyezés szerint bűn, a gyilkosság, rablás, lopás stb. Bár az államnak ezekre is monopóliuma van:)
    (akár az USA-ban is: az amerikai rendőrök pl. simán lefoglalhatják a polgárok házát, autóját, készpénzét stb. arra hivatkozva, hogy azt bűncselekményben használták - akkor is, ha a tulajdonos nem követett el semmit, nincs ellene vád -, és ezeket aztán a saját céljaikra használják fel). Ezt hívják "civil asset forfeiture"-nek.)
    És van egy csomó olyan dolog, ami sokkal kevésbé egyértelmű az emberek megítélése szerint, pl. a szerzői jogsértés (magánhasználat céljából, tehát egy film megnézése vagy egy szoftver használata a jogtulajdonosnak való fizetés nélkül), vagy akár az adócsalás olyan országokban, ahol az államot (amely az ilyen országokban alapvetően ellenség, akárcsak minden hatóság, ilyen Mo. is, vagy Görögország stb., nem ilyen az USA (max. egyes kisebbségek esetében), Skandinávia? Németo.) átverni nem bűn, sőt a túlélés eszköze (mert pl. az adórendszert úgy alakították ki, hogy gyakorlatilag beleszámították, hogy mindenki csal, aki és ahol tud, mint nálunk is).
    Vagy pl. fű szívás, az amerikai börtönök tele vannak drog miatt elítéltekkel, miközben most épp legalizálják a füvet egyre több államban.
  • fonak
    #17
    Az USA-ban most is nagyon erős a protestáns etika, ami épp arról szól, hogy eleve elrendeltetés van, az emberek egy része arra született, hogy a pokolra jusson, mások meg arra, hogy üdvözülnek. Viszont azért a túlvilágban ők sem hisznek elég erősen, úgyhogy itt a földön akarják kiszabni a büntetést.
    Egyébként Svédország is protestáns ország volt, és ennek ma is van hatása, aztán mégis ott a szociáldemokrácia és az egyenlősdi néha bizarr túlhajtása jött ki belőle, nem az, mint az USA-ban. Talán azért, mert Svédország homogén társadalom volt, az USA meg sosem.
  • cateran
    #16
    http://mic.com/articles/109138/sweden-has-done-for-its-prisoners-what-the-u-s-won-t

    Latom paran kurvara el vannak tevedve a skandinav BV-t illetoen, ez nem a Prison Break...

    Vagy:
    "Sollentuna Prison, Sweden
    The top-of-the-line prison in Sollentuna includes cells with comfortable mattresses and private bathrooms. After prisoners hit the weight room, they can cook up a meal in the state of the art kitchen before kicking back and watching TV on the couch. Sweden’s prison authorities are quick to point out that every square inch of the prison can be seen on a security camera."

    http://www.takepart.com/photos/worlds-most-luxurious-prisons/sollentuna-prison-sweden
  • Tikal #15
    Az USA rendőrállamot épített Norvégia és a skandináv államok pedig nem, nekik bejött az a büntetés rendszer amit használnak, másnak nem biztos hogy bejönne, de éppen ezért nincs is értelme ócsárolni.

    Az USA-nak célja hogy minél többen legyenek börtönben, ugyanis ez ott már üzlet, a börtönök egy része már régen cégek kezében van, akik profitorientáltak...
  • Ragnaar
    #14
    (Megnézném annak a törvényhozónak az arcát akit mondjuk egy olyan rehabilitált ver tuppára a szabadulása után két héttel a kártérítésből vásárolt drog hatása alatt..)
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2015.07.10. 12:50:35
  • Ragnaar
    #13
    Egy ilyen törvénysértőt egy napon emlegetni az erőszakos bűncselekményeket elkövetőkkel nem érdemes.

    (Aki pl. úgy gondolja, hogy bárki életét erőszakos módon elveheti az ott rohadjon meg a sitten, sőt kapjon olyan halálbüntetést, hogy ne tudja mikor végzik ki, egyszer csak jönnek és viszik. Semmilyen megbánás nem hoz vissza mondjuk egy halott családtagot. Az a baj ezzel a szemet szemért elvvel, hogy állítólag nincs visszatartó ereje, és ugye ha tévesen ítélnek el valakit, és az később kiderül, azzal már nem lehet mit kezdeni. Viszont a kártérítéses esetek rohadtul felháborítóak. Senki nem kényszerít senkit bűncselekmény elkövetésére, ha ő úgy dönt, hogy rákényszeríti az erőszakos cselekményét az áldozatokra, viselje a kellemetlen körülményeket a börtönben.)
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2015.07.10. 12:40:02
  • ostoros
    #12
    Nem lehet összehasonlítani a helyzetet. Az USA rendőrállam. Ott olyanokért bekerülnek börtönbe az emberek, amiken a norvég vagy svéd rendőr csak a fejét csóválja.
  • ostoros
    #11
    Ezzel egyet értek. A szerzetesek sem véletlenül vonulnak el elmélkedni a hónapokra a cellájukba. Új információ hiányában az ember agya elkezdi elővenni és feldolgozni a régi dolgokat, amiket mélyen eltemetett.
    Más szóval átgondolja az életét a delikvens.
    Egyébként vannak enyhébb börtönök hazánkban is, olyan is, amiből haza lehet látogatni.
    Aki viszont a csillagba kerül, annak ott is a helye.
  • Tikal #10
    Norvégia:

    On top of that, when criminals in Norway leave prison, they stay out. It has one of the lowest recidivism rates in the world at 20%. The US has one of the highest: 76.6% of prisoners are re-arrested within five years.

    Gyanítom a svéd rendszer sem lehet sokkal rosszabb...
  • Zenty
    #9
    Zárják= zárkák
  • Zenty
    #8
    Olyan elrentettèsnek nem kellene lennie, hogy hagyjak verekedni a rabokat meg buzulast. Isszonyu karokat okoz szellemileg az ilyesmi az olyan emberekben akik egyebként normálisak lennének. Egyszer mindenki hibázhat és nem kéne, hogy a börtön arról szóljon, hogy a mocsarból soha nem engedünk el. Igazából egyebkent nem is kéne a rabokat egymáshoz engedni. Mini magan zárják kellenének. Ha az ember egyedül van akkor tud igazán gondolkodni és nincs szükség egy börtönben szocializálódni meg kapcsolatokat jatszani. Ha minden rab el van különíthető egymástól akkor nincs verekedés , buzulas, és nincs az , hogy az idióta bandák elrontanak a normálisabbakat.
  • ostoros
    #7
    Egy frászt. Akiből a börtön farag bűnözőt, az eleve olyan is. Máskülönben ott sem lenne.
    Ezzel szemben aki valóban csak botlásból került be, és komoly megbánást él át, az nem fog visszaesni.
    A börtönnek meg igenis szar helynek kell lennie, ez ugyanis azokat rettenti el, akik még nem követtek el semmit. Így nem is fognak, mert fosnak a börtöntől.
  • Sequoyah
    #6
    A bortonnek tobb celja van:
    - Elrettentes
    - Korrekcio
    - Tarsadalom megvedese

    Amit te emlitesz, az csak egy kozuluk, az utolso. valo igaz, vannak olyanok akiknel csak ez szamit, mert el nem rettenti oket, es megjavulni se fognak, de a normalis embertol el kell szeparalni.
    De vannak olyanok, nem is kevesen, akiknel a bun nem eletforma, hanem egy sima tevedes, akiket vissza lehet(ne) hozni a normalis emberek szintjere. Na ok azok, akikbol egy atlag borton bunozot farag pedig lehetnenek a tarsadalom hasznos tagjai is.
  • heist
    #5
    Ezeknek a svédeknek is éppen annyi eszük van, hogy éppen ne haljanak ki.
    A csávóban legalább van tartás, nem úgy mint a kollégáiban akik máglyára vetették volna a torrentezőket szabadulásuk után.
  • kalapos01
    #4
    Nem hiszem, hogy érted a börtön lényegét. Tök mindegy, mit csinál bent, a lényeg, hogy elzárják a társadalomtól. Attól még nem kell embertelenül bánni az illetővel. Van, ahol megteszik. Máshol nem. Kultúra kérdése.
  • zola2000
    #3
    Na megyek oda, kirablok egy boltot megvárom a rendőröket ... mostanában sok játék jött ki amiket nincs időm végigtolni.
  • picket
    #2
    Valóban sokkal jobb, hogy börtönbe kerülve mindenkinek az a célja, hogy a rabtársaid megalázzanak, amíg ki nem növöd magad annyira, hogy te legyél aki másokat megaláz, megver. Amikor a büntetés nem arról szól, hogy legyen egy kis pihenőd gondolkodni rajta, hogy esetleg elrontottál valamit, esetleg valami terápiás beszélgetés, jobb belátásra térítés mókáról, hanem arról, hogy túlélj és mellette további alvilági elemeket ismerj meg, így biztosan beleragadva a mocsokba. Ha meg harmadszor lopsz mobiltelefont vagy biciklit, akkor mehetsz hónapokra/évekre a nehézfiúk közé, nekik is kell a szórakozás.
    Félreértés ne essék, nem a bűnözők jogaiért sírok. Patkány alak aki mások megkárosításából él, élősködik. Csak látni kéne, hogy mi az, ami kontraproduktív, és a politikusok el akarják adni nekünk, mert occsó, és máshol jobb helyen van az állami pénz...
    Esetleg álljunk vissza csonkításra, az gyors és olcsó (a középkori módszerrel, nem rendes műtéti végtag-eltávolításra, hanem rozsdás késsel kézfej lecsapásra). Vagy halálbüntetésre: kivégzett elítélt nem kér enni.
    Szóval neki legalább volt lehetősége átgondolni, és azzal jött ki, hogy nem bánta meg, nem pedig azzal, hogy fáj a fara. Ráadásul sokan úgy gondolják, hogy ártatlan, és akkor már inkább így üljön, semmint egy ánusz-tágító kúrán...
  • Macropus Rufus
    #1
    naná, hogy nem viselte meg. Sztem 30 napos előzetes Vácon és még azt is bevalja amit el sem követett. A Svád BV-k egy vitz kategória. Okés, ezt a srácot még csak börtönbe sem raktam volna, de az a rohadék Brejvik ugyan ezeket a lehetőségeket kapja mint ez a srác. Csak éppen az Brejvik mészáros a srác meg nem...

    Egyébként megnéztem volna ha sem tv, se cd, se konzol. 2 perc alatt ropiként tört volna össze :D
    Egy Svéd BV-ben én is ellenék 10 hónapot.