7
 • seepheeerd
  #7
  Roger Waters: Molly's song :)
 • kvp
  #6
  A legiero mini urrepulogepet nem kell bemutatni, de eleg sok kisebb meretu (kvazi kocka) muhold megy fel alacsonyabb palyara minden evben, ezek jelentos resze szemetnek latszik, pl. orrkup darabnak. A katonai raketak elsodleges terhet sem irjak sehol, nemhogy a masodlagos vagy harmadlagosakat. Viszonylag kis meretu, alacsony palyan keringo, rovid elettartalmu muholdak, amik sokkal jobb kepet tudnak adni mint a magasan keringo profibb muholdak es akar a mozgokepet is kezelik, tehat videos megfigyelesre is jok, raadasul a magasabb palyan keringo muholdakat hasznaljak bazisnak, tehat nem kell hozzajuk foldi allomas.. Hatranyuk, hogy nagyon hamar visszajonnek.
 • molnibalage83
  #5
  Ezt honnan szedted? A műholdakat odafent baromi könnyű nyomon követni. Hol vannak ezen holdak pályaadatai, amik minimálisan verifikálnák ezt? A Kh-11/12-ből alig van fent, mert olyan drága és olyan kevés pénzt kapnak. Kinek telne erre?
 • kvp
  #4
  Mar most is vannak tenyleg jo felbontasu muholdak, de a trukk altalaban az, hogy tobb kamera, tobb kepet kell osszeilleszteni egyetlen nagyfelbontasu keppe es kozben a celtargy nem mozdulhat be. Ezen muholdak eseten a felterkepezett terulet nehany tizmeteres csak, ellenben kepesek a kamerakat mozgatni, tehat a cikkben szereplo folyamatosan az alattuk talalhato felszint fotozo muholdakkal ellentetben kepesek videokepet adni egy aktivan kovetett celrol. Persze a muhold eleg gyorsan elmozdul, ekkor at kell adni a cel koveteset a kovetkezo arra jaro muholdnak. Az elettartalmuk viszonylag alacsony, mivel tenyleg alacsonyan repulnek, mar erezhetoen a legkoron belul. Hasonlo katonai platform az amerikai legiero kis robot urrepulogepe is, ami mar eleg alacsonyan repul az ujsagolvasashoz is. (max. az ujsag cimlapjanak felismeresere, vagy egy rendszam leolvasasara jo) Minel lejjebb jovunk, annal jobb lesz a maximalisan elerheto felbontas, viszont annal inkabb valik a muhold robotrepulove.
 • molnibalage83
  #3
  Nem, nem vicc. Csak éppen szarul van leírva. A műholdak nem repülgép szerűen mozognak, de ugya gondolom azt azt érted, hogy ha lassulnak, akkor esik a pályamagasság és, ha gyorsítanak, akkor nő. A régi műholdak is tudtak ilyen beszúrást és le tudtak jönni egy-két keringésre olyan pályamagasságra, ahonnan záros határidőn belül lepereceltek volna, de még képesek voltak újra olyan pályára visszamászni, ami még évekig jó. Viszont ezt nem túl gyakran csinálták...
 • SupraMKIII
  #2
  " Ez úgy érhető el, hogy egyrészt aktív hajtóműve van egy ilyen műholdnak, így bemerül a légkörbe, majd a fényképezés után újra magasabb pályára emelkedik, hogy ne csapódjon be a Földbe"

  Ugye ez csak valami vicc?!?!

  " egyrészt aktív hajtóműve van egy ilyen műholdnak"
  Mindnek az van... különben visszajön, mint a MASAT, még ha magasabb pályára áll, akkor is.

  A többihez nem tudok hozzászólni, de kétlem, hogy a legújabb katonai fejlesztések tudása - különösen ha átlép egy felhasználhatósági határt - publikus lenne.
 • Csaba161
  #1
  A katonai műholdak maximális felbontása normálisan 20-25 cm körül van. (Az első nagyobb USA által telepített ilyen rendszer legnagyobb felbontása 40 cm körüli volt és a felvételeket árulták is, Magyarország is megvette - pedig akkor még a Varsói szerződés része voltunk - de az eladott képek felbontás csak 120 cm volt! És a színek is egymáshoz képest elég elcsúszottak voltak, mert a különböző színszűrőkkel felvett képek közt ugye arrébmozdult a műhold. Egyébként 6 színszűrő volt rajta két infravörös és a három látható fényű meg egy ultraibolya.) A legnagyobb felbontás, amit elértek speciális módszerekkel az 5 cm körüli. Ez úgy érhető el, hogy egyrészt aktív hajtóműve van egy ilyen műholdnak, így bemerül a légkörbe, majd a fényképezés után újra magasabb pályára emelkedik, hogy ne csapódjon be a Földbe. Így fele olyan közelről kétszer jobb felbontás, tehát kb. 10 cm érhető el. Ezt speciális aktív optikával növelik, hogy a levegő zavaró hatását: a turbulenciákat és más effektusokat kiküszöböljék. Ehhez sajnos a Földön úgynevezett fázisfordító tükröt kell elhelyezni (ellenséges területen - pl. Észak Korea - ez ugye problémát jelenthet), ezt a tükröt világítja meg egy lézer a műholdról, majd az így visszavert jellel valós időben korrigálják a fényképezőgép aktív optikáját vagy egy előre bekalibrált lézer van a felszínen és ennek jele éri el a műholdat, ezek a módszerek megint kétszeresére növelhetik a felbontást, így érhető el az 5 cm, azonban ekkor a teljes terület, amit leképeznek, kicsi lesz. A fentebbiek miatt ilyen megfigyelés csak előre kiválasztott területen, pontos cél és időpont ismeretében lehetséges.
  Persze amióta ezek a dolgok ismertek lettek, lehetnek ennél jobb rendszerek is égi forgalomban...