34
  • VolJin
    #34
    "Ezt azért írtam mert az okostelefonok fejlődését szembeállítottad a maradisággal"

    Én ilyet nem csináltam. Félre értesz.
    Azt írtam, hogy sokan okostelefonról fikázzák a technológiát, hogy milyen jó is volt, amikor apáink maguk köpülték a vajat és nem a tescoba vették, mint ebben a rohadt fogyasztói társadalomban.
    Ezt írni okostelefonról képmutatás.
  • cylontoaster
    #33
    Lehet hogy most rengeteg van, de ha újból divat lenne, akkor kétlem hogy sok embernek elég lenne. Cserébe milyen jó élőhelyírtás lenne..

    És nem állítottam, hogy nem jó a technológia, csak azt, hogy azért mert ezt használták sokáig, az nem jelenti, hogy ez a legjobb. Mióta lecseréltük a palát cserépre, meg persze alatta a szigetelést valami értelmesebbre, azóta nálunk is 20 fok alatt van a ház (a földszinten).

    A nádas témához meg nem tudod behozni az ezüstöt, mert az egyik nálunk van, a másik a világ másik felén. És hiába van itt elég nád (ami nincs), ott ez nem számít.

    A nádtető nem tudom mennyire tartós, egy cseréptetőt nem kell párévente javítgatni.
    A nádba nem tudom mennyire mennek bele állatok, de nem biztos, hogy mindenki örömmel venné az ilyen vendégeket.
    A cserép kicsit nehezebben gyullad meg, ami egy városban eléggé nem mindegy.

    A vályognak semmi köze a témához.
  • molnibalage83
    #32
    Egy tized kw hűtőteljesítményű géphez óránkét több liter víz porlasztása szükséges. Ha az egész ház környékét akarod vízzel párologatva hűteni az óránként műr 0,5-1 m3/h nagyságrendben van, és erre jön rá szivattyú működtetésének vellany költsége. Ez óránként 80-160 Ft-ba kerülne kb.. Ehhez képest egy split klíma csúcsteljesítménye 2-3 kW és óránként néhány 5-6 percet megy ekkora teljesítményen vagy sokkal alacsonyabban tartósen. 1kWh óra áram ára 45 Ft táján van.

    Nem vágom, hogy a vizes buli miért lenne olcsóbb. Áramot idézőjelben korlátlan módon tudsz előállítani, csak az atomenergiára kellene jobban támaszkodni, de nyáron adot szélességi kör alatt erre már tényleg jó a napenergia. A víz ellenben több helyen lassan hiánycikk. Lásd Kalifornia. A vizet elpazarolni erre már megbocsáss, de ökörség és még drága is.

    De szívesen látnám, hogy szerinted mennynibe kerül.
  • e57
    #31
    Munkámból adódóan tudom, hogy rengeteg nád van. Nincs aki learassa.
    Persze lehet, hogy azért mindenkinek nem jutna, de sokan nem is tartanak rá igényt, mint ahogy te sem.

    Szerencsére ezüst viszont korlátlan mennyiségben van, minden ház tetejét be lehet futtatni belőle, és filléres alapanyag!
    A műanyag is nagyon környezetbarát, tuti jobb mint a nád!

    Azért a hecc kedvéért érdemes volna bemenned ilyen 30-35 fokos melegben egy vályogházba! Lehet, hogy pólóban fázni fogsz.
    Nem regényből tudom. Nekem is van ilyen házam. Pedig azon cserép van, nem nád.
  • Oliwaw
    #30
    És még egy dolog, a permetezni szón volt a hangsúly, ha elárasztod vízzel csökken a hatásfok.
  • Oliwaw
    #29
    Ezt azért írtam mert az okostelefonok fejlődését szembeállítottad a maradisággal és én ezt nem így érzem. Úgy érzem, hogy ez a trend nem visz közelebb a fejlődéshez , a "kánaán" hoz (ha van egyáltalán ilyen cél).
  • VolJin
    #28
    Nem is tartanak puskát a fejedhez, hogy lecseréld. Egy Samsung Galaxy S3 LTE-t használok és nem tervezem cserélni.
  • Oliwaw
    #27
    Nos, a légkondi biztos, hogy nem olcsóbb ennél. Ha kívánod számításokkal is alátámasztom (bár ez itt nem divat). De te is alá tudod támasztani?
  • molnibalage83
    #26
    A vízpermetes hűtés nem jó, a világ összes vize nem lenne elég a hűtésre. Egyes szórakozó és vendéglátó helyen külső részén láttam már ventit és elé porlaszott vizet. Ott elmegy. Az, hogy egész várost hűtsél így...? A légkondi olcsóbb ennél...
  • Oliwaw
    #25
    A vízpermetes példa nem a saját ötletem, robbanóanyag raktárakat hasonlóképpen hűtik. Nem kell hozzá sok víz és mint tapasztaltam a kinti 33 fokos hőségben belül kevesebb volt mint 15 fok.
    De a cikkhez kapcsolódva van egy másik korszakalkotó ötletem: ezüst helyett használjunk alumíniumot.
    A trendiséghez és az okostelefonokhoz : A félévente megjelenő újabb és újabb verziók mennyiben szolgálják (a profiton kívül), hogy az emberiség elérje a kánaánt ? A józan észnek sincs határa ?
  • VolJin
    #24
    Minden nemzetnek meg van a maga Móricz Zsigmondja egy kis búboskemencés romantikához. A lényeg, hogy az illúzió hamissága szép legyen, és akkor a létéből fakadó álságra sem kell ügyet vetni. Paradox módon ez is egyfajta trendiség, Sőt, a trendiség kínos érzetét nem csak képmutatással, hanem egyenesen önámítással elnyomva, mindenféle bűntudat nélkül hódolhat az ember ilyenkor a trendiségnek, hiszen az szinte alapszükséglet a lelkünknek.
    Ezért szidjuk okostelefonon a technikát, ezért átkozzuk a kort, amiben élünk, miközben magunkban tudjuk, hogy a régi korok emberének sokkal rosszabb volt, ha meg peches, akkor legalább nem járt rútabbul a sorssal, mint elődei. Persze ez egy vénasszonyon feltűnő, ki is szúrjuk, hogy csak károg...
    Magunkban a vénasszonyt viszont nem vesszük észre.
    Mert a vakság kényelmes, és vak mindig azt hiszi, hogy lát, mert az érzékei fejlettebbek.
    Utoljára szerkesztette: VolJin, 2015.06.10. 12:51:35
  • cylontoaster
    #23
    Van némi különbség abban, hogy nekik az állt rendelkezésre, meg hogy az a legjobb.
    És aligha van annyi vízpartunk, amennyi épületre kéne tető, ha nem tudnád, kicsivel többen vagyunk, mint párszáz éve.
  • e57
    #22


    Azért pár ezer év alatt "kifejlesztették" nekünk az őseink, hogy a nádtető + vályogfal a legjobb hőszigetelés.
    A nád meg ugye ingyen nő a vízparton...
    De aki mindenképpen műanyag tetőt akar, akkor mű nádat is tuti lehetne gyártani.
  • VolJin
    #21
    Az oka az, hogy a feleségek folyton belepofáznak a házak paramétereibe, mert a fensui, vagy a faszom tudja milyen rovat a nőklapjában megírta, hogy éppen mi a trendi, de nagyjából az átlag faszi is hót hülye hozzá, mert amúgy sem figyelt oda az iskolában, és az is már húsz éve volt, és csak a szorzótábla maradt meg benne, de azt nagyon tudja, mert csak néhány másodpercet kell gondolkodnia, hogy a hatszor hét az mennyi. Így nem fogja azt mondani, hogy azért legyen világos, hogy nyáron ne nyávogjál nekem, hogy bepállott a narancsbőr a picsádon ebben a kibaszott nagy melegben.

    Így a feleségnek nem tudja megmondani, hogy miért legyen világos a tető, hiszen ő sem ismer egyetlen értelmes magyarázattal előállni, és mivel neki racionális döntés nélkül tökmindegy, mert nem olvas nőklapját, magasról le is szarja.

    Így gyakorlatilag alig vettek az emberek világos cserepet, így nem érte meg gyártani, hát meg is szűnt.
  • pezo77
    #20
    Hahaha... 10 éve épült házunkra színezetlen (világosszürke) betoncserepet vettünk, tavalyelőtt már nem volt olyan szín a gyártó kínálatában (2 évvel előtte kivezették), így a melléképületi hozzáépítés (közös tetővel) más színt kapott... És nem világosat, mert az összes világos szín gyártását abbahagyták (9 színből maradt 4). Szóval a piac fekáliát helyez a vásárlók igényeire, segítésére...
  • Skylake
    #19
    Az biztos, hogy az árnyék az egyik legjobb barátunk az elviselhető nyári klíma megteremtésében. Házon egyébként eddig egy helyen láttam olyan betocserepet, ami színezetlen: lehet, hogy azért tették fel, mert a legolcsóbb a többi betoncserép között, de biztosra veszem hogy alatta nincs olyan meleg, mintha feketével burkolták volna a tetőt. Ha így haladunk építészeti megoldásaink a jövőben igen nagyot kell hogy változzanak.
  • ostoros
    #18
    Azt kihagytam, hogy ugyanezért érdemes fákat ültetni a ház mellé, ha lehetőség van rá. Árnyákban a tető: nincs gond. Télen meg lehullatja a levelét, és éri a fény a tetőt.
  • ostoros
    #17
    Igazából ilyen sivatagosodó helyeken szerintem az egyik legalapvetőbb az kellene legyen, hogy a hőség elől részben föld alá helyezni az épületeket. Számos jó példa és módszer létezik rá.
    Például ez itt egy Tunéziai Hotel.:
    http://c8.alamy.com/comp/DG80YG/tunisiamatmata-troglodyte-house-hotel-sidi-idris-original-decoration-DG80YG.jpg
    http://c8.alamy.com/comp/DG7YEB/tunisiamatmata-troglodyte-house-hotel-sidi-idris-original-decoration-DG7YEB.jpg
    Talajszint alatt jóval hűvösebb van, viszont többnyire nincs hideg.
    Vagy ott van ennek a csapadékosabb éghajlatara tervezett verziója, a füvesített tető:
    http://www.everyactions.com/eco-friendly-living-under-a-grass-roof/
    http://en.wikipedia.org/wiki/Green_roof
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2015.06.09. 14:33:32
  • Archenemy
    #16
    Színváltó cserepek kellenek, ennyi :D
  • VolJin
    #15
    A görögöknél nincs hideg télen. Nyáron a világos visszaveri a fényt, így kevésbé melegszik.
    Télen viszont a fehér csak úgy okádja magából a hőt fény formájában, ami a fűtés szempontjából hátrányos. Tehát a nyári előny az kifejezetten hátrány télen.
  • alien47
    #14
    Akkor ballagj el egy tüzépre és próbálm meg fehér cserepet venni. Elsírod magad az áron főleg, hogy nem is lehet kapni. Szóval akarhatsz fehér csrepet, de nem kapsz. Ergó nem is lesz szép fehér tetőd, max ha felépíted a házad és lefújod neoluxxal. Csodásan fog kinézni.....
  • Skylake
    #13
    Őyzintén szólva nem is tudom, hogy itt Európában mi a fenéért alkalmazunk olyan tetőket a cserepektől kezdve a zsindelyekig, amelyek közös jellemzője, hogy felületük színárnyalata sötét színű. Ezzel szemben például a görög szigeteken a hagyományos népi építésű és műemlék épületeknek nem véletlenül világos színű a falazata és a tetőzete. Az biztos, ha én magam építkeznék, a házon a tető színe a lehető legnagyobb mértékig közelítene a fehérhez.
  • molnibalage83
    #12
    UUU-nak gőze nincs a természettudományokról, ezt már régen bebizonyította. A Hőtan I. első órának első 15 perce sincs meg neki tudásban. Vicc...
  • ostoros
    #11
    De akkor már inkább füvesítsd be. Kevesebb vizet használ és még szép is.
    Sőt, ha télen hideg is van, akkor olyankor még a fűtési költséget is csökkenti.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2015.06.08. 22:30:50
  • VolJin
    #10
    Látom más is észrevette, hogy újra feltalálták a spanyolviaszt!
    Azért valahogy bele kellett volna fűzni a fickónak a vetítésbe, hogy itt kérem nanotechnológiáról van szó, mert akkor sokkal trendibb lett volna az egész.
  • VolJin
    #9
    Ezt nagyon benézted. Alapvető kihívásokkal küzdesz fizika terén, ami nem egy tragédia, csak hidd el, hogy tévedsz. Hosszú lenne elmagyarázni, de nem az fűtené a légkört, ami visszatükrözi a fényt, hanem ami elnyeli és hővé alakítja, amit infra tartományban sugároz vissza.
    De ha lecsekkolod a véleményed egy gyakorlati teszttel, egy bitumenes felület felett sokkal melegebb van, mint a nem bitumen felett. Mert a bitumen a fényt elnyeli és hővé alakítja, míg egy visszaverő felület elküldi a szomszéd galaxisig ugyanezt a fényt a benne rejlő energiával együtt. Ha meg lenyelte, megette, akkor az hőként itt marad nekünk.
    Utoljára szerkesztette: VolJin, 2015.06.08. 21:06:51
  • cylontoaster
    #8
    A légkört jobban fűtik azok a tetők, amik átforrósodnak.
  • UUUU
    #7
    Szóval legalább a tetőt hűvősen tartaná, míg a légkört fűtené.
    Micsoda brilliáns ötlet.
  • Oliwaw
    #6
    Permetezni kell a tetőket vízzel és garantáltan hűvös marad.
  • Amergin
    #5
    Igen, a Föld banán alakú :)
  • Whysper
    #4
    És majd az ezüst árának acsillagokba való ugrását is tudja eza technológia!
  • NEXUS6
    #3
    "_Bámulatos, hogy hol tart manapság a tudomány!"
    XD
  • mrzed001
    #2
    vagy úgy, hogy hőtükör fólia
  • Tinman #1
    És majd úgy hívjuk: tükör! -.-