32
 • ostoros
  #32
  Ez esetben viszont lehet, hogy végre lenne valami haszna, mert a bankokban tárolt készpénzzel lennének kénytelenek újraindítani a gazdaságot, mert a virtuális pénz menne a kukába, a bankárok nagy bánatára.
 • kvp
  #31
  Aram nelkul nincs viz es gaz sem, mert mindket rendszer elektromos szivattyukat hasznal. Viszont pl. itthon a legtobb regi rendszer ugy lett tervezve, hogy kibirjon egy tavolabbi nuklearis toltet altal keltett EMP-t es Kanada is ugy allitotta helyre az elektromos rendszeret, hogy tulfeszultseg eseten is biztonsagosan lealljon, majd annak megszunesekor egyszeruen ujraindithato legyen.

  Egyebkent ha tenyleg osszeomlik a civilizacio, akkor a penz sem er semmit. Szinte azonnal elveszti az erteket (meg megenni sem lehet), tehat onnantol csak a felhalmozott anyagi javak jelntik a cserealapot. Meg a nemesfem sem erne sokat, ha tenylegesen elelmiszerhiany van es nincs esely a rovidtavu talpraallasra, mert azt sem lehet megenni. Valoszinuleg az elelmiszer, az ihato viz es hosszabb tavon a tartos hasznalati cikkek (edenyek, ruhak) es a mukodokepes fegyverek, jarmuvek jelentenek erteket. Ezert van az, hogy ha valaki nagyon tart a civilizacio osszeomlasatol, akkor tartos targyi ertekekbe (tartos elelmiszer, hasznalati tagyak, fegyverek) fekteti a vagyonat. Ez mukodo civilizacio es globalis kereskedelem eseten rossz befektetes, viszont civilizacio nelkul az egyetlen megmarado ertek, mind kereskedelmi, mind tulelesi celra.

  ps: Az egyetlen lakott terulet elleni emp balesetet meg Tesla kovette el, amikor egy Tesla tekercs kisulese miatt felrobbant a par kilometerre levo kisvaros vadonatuj generatora. (a generator fo tekercseben indukalt feszultseg szikraja atutotte a tekercs szigeteleset, majd a generator sajat, kisebb feszultsegu, de joval nagyobb arama leegette az egeszet) Vegul kenytelen volt elkoltoztetni a labort mashova. Azota mar rengeteg elektromos keszulek van, ezert a hasonlo kiserleteket szigetelt falu epuletekben vegzik.
 • Inquisitor
  #30
  Az a baj, hogy ha ilyen katasztrófa bekövetkezik, attól nem csak az áram megy majd el, olyan lenne, mint egy brutális EMP támadás.
  Ha jól rémlik előfordult már az 1800-as években, de akkor csak annyi kárt okozott, hogy pár hétre szünetelt a telegram szolgáltatás, túl sok elektromos berendezés nem volt még akkor.
 • Inquisitor
  #29
  "a tranzakcióért a boltnak utána 1-5%-ot ki kell fizetni a banknak. "
  Plusz alapdíj, egy 500 Ft érték alatti terméknél simán lehet, hogy kevesebb rajta a haszon mint amennyibe kerül a boltnak a kártya használat. Viszont ha ki van rakva, hogy lehet kártyával vásárolni ... pont ezért sok boltban 500 vagy 1000 alatti összeget nem komálják kártyás kiegyenlítéssel. Míg más országok értelmesebb rendszereiben egy doboz gyufát is megvehetsz és senki nem jár ilyen rosszul mint itt.
 • ostoros
  #28
  Értelek, de csak arra az időre kell beállítani egy aggregátort, amíg a számlákat kinyomtatják. Utána már megoldják.
 • UUUU
  #27
  Az meglehet, hogy a munkahelyéről utalványt kap, hogy ledolgozta a hetet, de a bank hogy ad igazolást arról, hogsy mennyi pénzte van a bankba, ha nem működnek a számitógépeik árqam nélkül? Akiknek nincs készpénze mindössze az otthoni értékeire lesz kénytelen hagyatkoznia, ellenben ha az aranyai is sa bankban vasn, az elég gáz, mert nem lesz barterre se értéke.
 • ostoros
  #26
  Leírják egy papírra. Arról meg az adott dolgozó hoz valami aláírt igazolást, hogy márpedig neki ennyi fizetés jár. Visszatér az utalványok kora.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2015.05.22. 22:07:21
 • UUUU
  #25
  Lehet igazad van.
  Viszont egy józan gondolkodó emberként, ez hogy valósul meg , ha azt sem tudják ellenőrizni, hogy kinek mennyi banki betétje volt, ha nincs elektromos rendszer ?
 • Tarathiel2
  #24
  Hörögj csak nyugodtan, jót kacagok rajtad...
 • ostoros
  #23
  Nagyjából igazad van a dolgokban egy dolgot kivéve: az akinek bankkártyán volt csak a pénze, az szépen személyesn befárad a bankfiókba, ahol majd remélhetőleg odaadják neki.
 • UUUU
  #22
  Látszik mennyire értesz hozzá.
  Nem, nem lehet, ha nincs meg a megfelelő technológia.
  Ezért is próbálják már olyan technológiával ellátni az áramellátórendszereket az USAban, ami védelmet nyújt,ha az előrejelzés nem pontos, a napkitörés után már semmit nem ér az egész hókuszpókusz.Ja és még valami az áramszünet, nem egyenlő az apokalipszissel, azaz a világvégével.
  Legalább a szavak jelentésével tisztában lennél, ha okoskodsz.
 • Tarathiel2
  #21
  Ne sírj, inkább írj be még néhány oldal apokaliptikus rémlátomást. Egy napkitörés esetén több napig tart mire elér a hatása hozzánk, fel lehet készíteni rá az elektromos rendszereket.
 • UUUU
  #20
  Na de nézzük meg milyen is lenne, ha tudná az emberiség, hogy ez csak egy átmeneti időszak és nem egy állandó posztapokaliptikus világ.
  Valószinűleg a hadsereget azonnal az utcára vezényelnék, hogy elejét vegyék a zavargásoknak.
  A technikai személyzet a károkat próbálná megszüntetni illetve kijavítani. Valószínűsíthető, hogy azonnal katasztrófa állapotot jelentene be az összes kormány, és az analóg technikát próbálnák elővenni, amivel az elektromosság nélküli, élelmiszer,vízellátás,távközlést stb próbálná pótolni.
  Közben a lakosságot nyugtatni kell, hogy ez csak átmeneti állapot. Stratális rendszerek állnának fel, kijárási tilalmakkal, a csoportokból a hozzáértő embereket pedig ,a munkához vezényelnék ahol szükség van rájuk. A pénz értéktelenedne, de mivel csak átmeneti az állapot és ezt mindenki tudná, nem veszitené el az értékét, viszont az árak az egekbe szöknének. Akinek nincs semmilyen készpénze, azok megszívnák keményen, ezek közül biztos többen próbálnának fosztogatni, mert nekik nem sok más lehetőségük lenne,
  ha csak nem járatosak a túlélési gyakorlatokban. Márpedig aki ennyire a bankkártyára hagyja teljesen utalni magát, azok közül sokkal kevesebben foglalkoznak a túlélési praktikákkal.
  Honnan is tudhatnák azt, hogy mi a Foltos Bürök, vagy Zamatos Turbolya, a Vadmurok, az életében nem látott még csicsókát, ami lehet elötte van az útszélen és jól lakhatna vele, életében nem állított fel egy zuhanó vagy hurokcsapdát es most ugye esélye se lenne az ilyen nulla tudással rendelkezőknek az internetre hagyatkozni. VAz átmeneti időszakot viszont ilyen helyzetben átlehet vészelni, hiszen itt nem többszáz éves intervallumot kellene túlélni. Az pedig egy hűlyeség, hogy 2-3 hónap alatt szétesne minden, ebben a helyze4tben biztosan nem, ahhoz annál több kell, nem egy pár hónapos vagy éves áramszünet.
 • UUUU
  #19
  ja bulvárból ment el az áram egy kicsinek mondható napkitörésnél. Bravó.
  Olyan kicsi volt,m hogy nem tette teljs mértékben tönkre az egész rendszert ilyen egyszerű, na de egyszerűeknek ezt hiába is magyarázza el az ember.
  Főleg az ilyen molnibalage féle trolloknak. Mert ugye csak a felraktározott élelmiszert lehet enni, ha nincs áram kaszával se lehet levágni a termést, nem lehet sóval.füstöléssel elraktározni a húst.
  Ja persze a hozzá hasonló trollok hogyan is tudhatnák ezt, meg hogyan kell egy szikravetőt hasznalni, csak odaállna a bankautomata elé és azt hiszik a bab is hús.
 • Tarathiel2
  #18
  Szóval egy egész tartomány áramellátását tönkretette, de mégis csak kilenc óráig maradtak áram nélkül? Akkor talán mégsem akkora nagy gond? Bulvár, bulvár...
 • molnibalage83
  #17
  Ja..
 • molnibalage83
  #16
  Ha csak 3-4 hónapig nem lenne áram, akkor a civilizáció összeomlana, ugynis hűtés hiányában kb. ennyi élelmiszer tartalék van. És te azon problémáznál, hogy nincs kp? Minek az, amikor civilizáció sincsen már...?

  A linkelt oldal minősége és az, hogy hova mutat még nem esett le, hogy mit jelent?

  Nagyon fárasztó vagy...
 • UUUU
  #15
  Hát persze bulvárszagú cikk, menj és olvasgass kicsit.

  Szerző: T. Pandur JuditFeltöltés dátuma: 2011-12-01 Áram nélkül nem tudunk élni? 1.

  Ennyire bulvárszagú cikk, ráadásul nem mostani tudományos jellegű az irás:

  Csak egy része az írásnak:

  "A napviharok az élőlényekre veszélytelenek, de a bennünket körülvevő rengeteg elektromos eszközt tönkreteszik. A NASA 2009-es jelentése szerint egy hosszantartó, és erős napkitörés-sorozat túlterhelheti és tönkreteheti az elektromos hálózatokat, hatalmas anyagi kárt okozva, és a teljes helyreállítás akár több évig is eltarthat.
  A műholdakat, a légi közlekedést, és a villamos távvezetékeket működtető társaságok arra számítanak, hogy a Nap okozta elektromos zavarok bekövetkezése előtt néhány órájuk lesz felkészülni a várható problémákra. Figyelmeztetéseket adhat ki a NASA, a Napot figyelő SOHO űrobszervatórium, és más megfigyelő állomások, az INTERMAGNET nevű nemzetközi szervezet, aminek munkájában hazánk is részt vesz.
  Ha erős napkitörést követően nagy napvihar közeledik, az irányítók alvó üzemmódba helyezhetik a műholdakat. A repülőgépek elkerülik a kitörés által érintett területeket, ahol a sugárzás legmélyebbre hatol az atmoszférába. Az elektromos hálózatokat, pedig a nagy kisülések és tüzek bekövetkezte előtt, majd idejében kikapcsolják, mert az ionoszférában fellépő sugárzásokat, antennákhoz hasonlóan "átveszik" a földfelszíni elektromos kábelek, és áram generálódik bennük. A fő veszély a nagyfeszültségű átalakító transzformátoroknál jelentkezik. Az ionoszférikus áramok intenzitása és iránya a geomágneses viharok idején erősen váltakozik, ami változó áramokat kelt a távvezetékben. A kívülről jövő nagy feszültség tönkreteszi az erőművekben az áramfejlesztő generátorokat, a hálózati transzformátorokat, és a fogyasztóknál az elektromos készülékeket. A túlterheléstől zárlatosak lesznek, megrongálódnak, ami komoly anyagi kárral jár, és ugyanakkor egyes területek kiesnek a szolgáltatásból.
  Így felmerül a lehetősége annak, hogy rövidebb ideig - néhány napig, néhány hétig, vagy néhány hónapig - nem lesz elektromos áram. Amennyiben az előrejelzés nem következik be idejében, csak késve, akkor a helyreállítás több évig is eltarthat, még azokon a területeken is, amiket az elektromos kisülések nyomán támadt tüzek nem pusztítanak el. A felvetés, a gond egyáltalán nem elméleti, egy 1989-es napkitörés például Kanadában az egész Quebec tartomány áramellátását tönkretette, és hat millió ember maradt áram nélkül kilenc órán keresztül."

  És ez csak egy kisebb kitörés volt, csak a nagyságától függ a rombolás mértéke.
 • Garfield
  #14
  http://a.te.ervelesi.hibad.hu/csuszos-lejto

  Van egy bulvárszagú hír, ami csak a szenzációhajhászás kedvéért említi meg egy félmondatban az "akár hónapokig is eltartó" áramkimaradásokat, amelyből nálad már rögtön éveken át tartó kimaradás lesz.

  Aha.

  Szóval nem ártana visszaszállni a valóság talajára, mert nem biztos, hogy az új idők minden esetben a realitást tükrözik.
 • TokraFan
  #13
  Az kéne még. Nemzeti Fizetési Rendszer...
 • UUUU
  #12
  Igy szépecsém

  http://idokjelei.hu/2011/03/globalis-vihar-egy-minden-korabbinal-nagyobb-napvihar-honapokig-tarto-aramkimaradast-okozhat/

  És egy hosszabb-rövidebb ideig tartó áramszünet, nem egyenlő problémákat okozna egy világégéssel.
  Bizony komoly gondokat okozna, ha valakinek lenne készpénze, mig mások szinte a vagyonukat elbuknák az ilyen körülmények között.Azt nem mondta senki, hogy más problémák nem lennének, az csak a te kitalációd.
 • dyra
  #11
  Tehát már az a fejlett rendszer ahol a bankok plusz 1-3%-t is fizetjük vásárlásonként. Miért nem csinál olyan fizetési rendszert az állam amiből kimaradnak a bankok? (persze kishazánkban akkor valószínű az állam venne el vásárlásonként 1 - 3%-ot).
 • Kotomicuki
  #10
  Ez csak egy eleme a társadalmi kirekesztésnek és szegregálásnak.

  A másik, hogy így teljesen a bankok által ellenőrizve és azokat kikerülhetetlenül éltetve lehet csak "élni", holott a mai nyomorúság nem kis részét éppen az ő létük és parazita működésük miatt van.

  Az az 1-5% jó lesz akár 10%-nak is, amit pofátlanul KÖVETEL a bank a kártyás vársárlásokért, nem is beszélve az ezernyi, "apró", díjköteles tételről, ami miatt ez a % még jóval több is lehet, éves szinten - és a teljesen digitális fizetéssel ezt teszik majd mindenkire kötelezővé...
 • bakvarnyu
  #9
  Hogy rabolhattak ki ennyiszer?
 • molnibalage83
  #8
  1. Mitől tartana évekig

  2. Ha éveking nem lenne áram, akkor szerinted a kp hiánya lenne a legnagyobb gond és nem más?

  Atyaég...
 • UUUU
  #7

  kvp aram nelkul bekurblizod az offline rendszeredet ? :)
 • gosub
  #6
  Ez szimpla rasszizmus, kirekesztő gondolkodás részedről, engem eddig csak a fejlett Londonban, Amszterdamban és Provanszban raboltak ki, Ausztriában meg tévedésből felmentem az autópályára és addig nem engedett el a rendőr míg 120€-t nem fizettem és kaptam róla egy fecnit. Valszeg zsebre ment. A fejlett nyugaton életem 1ezrelékét sem töltöttem. Itthon még soha sem raboltak ki, egyszer büntetett a rendőr szabályosan 7000ft-ra és egy halom papír volt róla, nem zsebbe ment. Így akkor levonhatom a tanulságot a te értékrendszered szerint az általad lealacsonyított magyarok körében nagyobb a közbisztonság, tisztességesebb a rendészet.
 • kvp
  #5
  A teljesen keszpenz mentes rendszer tenyleg sokkal olcsobban mukodtetheto, viszont ha nem megy az informatikai hatter, akkor nem lehet fizetni. Ez igazabol nem gond, mert pl. az usa-ban ha nem megy az informatikai hatter, akkor az emberek amugy is inkabb fosztogatni szoktak, akkor meg ugyebar nem kell fizetni.

  Athidalo megoldas a Japanban hasznalt feltoltokartyas rendszer, ami a pesti fulkes telefonkartyakhoz hasonloan egy akar nevtelen kartyan tart egy arra elozetesen feltoltott osszeget. Ez jellemzoen az utazashoz hasznalt rfid-s kartya, amivel jegyet lehet venni, de ezen van a berlet is es a legtobb automata is elfogadja, tehat akar ennivalot is lehet vele venni. Az egyetlen gond az lehet, hogy ha offline is mukodik, akkor Magyarorszagon nagyon sokan probalnak meg (valoszinuleg sikerrel) feltorni. Ilyen kartyat hasznalnak egyebkent Londonban is, ahhoz pl. van magyar fejlesztesu tores, amivel tetszoleges penzosszeget lehet feltolteni, majd elkolteni. (ha elkapjak az embert egy hack-elt kartyaval az persze gaz) Tehat a technologia adott a keszpenzmentes penzrendszerre, mind online bankkartyakkal, mind offline prepaid kartyakkal, csak pl. a magyar tarsadalom nincs ra felkeszulve.
 • gforce9
  #4
  Nem kell ahhoz még áramszünet sem, csak az elmúlt hónapban 2 eset is volt, hogy valamilyen ok miatt xy-banknak épp nem ment a rendszere és akinél nem volt kp az max bosszankodni tudott de vásárolni nem. Ez a kizárólag digitális fizetés nagyon elcseszett ötlet.
 • UUUU
  #3
  Kiváncsi leszek, mennyire örülnének egy napkitőrés utáni éveken át tartó teljes áramszűnetnek is.
 • mrzed001
  #2
  Eleve ott a gond, azért is nem fogadják el itthon sok helyen a bankkártyát, mert a tranzakcióért a boltnak utána 1-5%-ot ki kell fizetni a banknak. Tehát veszel egy TV-t 300 eFt-ért, ebből tisztán nyereségnek be is folyt a banknak 3-15 eFt.
  Dúúúúúúrva, de nagyon.

  Ez egy magyar vállalkozás esetében ez akár a TELJES haszonkulccsal ér fel.
  Ennyivel drágábban is kell hogy árulja tehát a bolt az áruját, amit pedig az árverseny miatt nem tehet meg. Magyarán a bolt haszna egy az egybe megy a banknak.

  Én is kitenném a kártyával nem lehet fizetni táblát, mindaddig amíg ezt a durva (felesleges, nyerészkedő, mocskos) adót a bankok le nem csökkentik 0,01%-ra !

  A pénz nélküli rendszernek megvannak a szépségei, és hátulütői is. Nem tudom eldönteni, melyik a jobb. Pláne mostanság a végtelenségig megfigyelt társadalmunkban.
 • MaRee
  #1
  Ezzel szemben tegnap Magyarország második legnagyobb lakosságú városában a belvárosban 3 éttermet és 2 kávézót kellett bejárnom, mire sikerült egy helyet találni, ahol elfogadják a bankkártyát, hiába vannak ki matricázva az üvegre a mastercard, visa stb logók.