9
  • molnibalage83
    Hát nem tudom. Engem az efféle trailerrekkel lehet kikergetni a viágból...
  • kvp
    Kisse ossze van mosva a scifi mufajta a tortenetben megmagyarazhatatlan alapu (ertsd: vodo, magia, arra repulo ufo, stb.) jelensegekkel. Igy lesz pl. akcio thriller helyett scifi egy filmbol, mert ugy jobban eladhato, aztan a science legfeljebb kimarad, de ha raknak bele eleg fiction-t, akkor ez a nezok jelentos reszenek nem tunik fel.

Ettol fuggetlenul a sorozat meg lehetne hard science fiction, csak sajnos keves esely van ra. Mondjuk a Babylon 5 tartalmazott azt is eleget, szoval a lehetoseg megvan.

ps: Idaig sorozatok kozzul csak a Babylon 5-ben lattam a determinisztikus vilag elmeletehez passzolo, paradoxon mentes idoutazast, ami egyetlen ismert fizikai torvenyt sem rugott fel latvanyosan.
  • sirpalee
    A sci-fi-nek az is a célja, hogy a jövőbeli technológiák, környezet stb... hatását az emberekre és az emberi kapcsolatokra vizsgálja. Ha valami, általunk még ismeretlen (vagy ismert, de még nem megvalósított) technológia okozza a 8 személy összekapcsolódását, és ennek a hatásával foglalkozik a sorozat, akkor bizony sci-fi.
  • Wittgen
    Elég jól néz ki, már JMS miatt is kap a pilot egy próbát, a B5 is már milyen jó kis sztori volt úgy összességében.
  • yesname #5
    A szappanopera meghatározás valóban nem idevaló és most olvasom a fogalmazásom is a leírása közben változott és elég zagyva lett, de amit mondani akartam érthető.
    BSG nagyon jó sorozat volt. ;)
  • Banderas1990
    Részben egyetértek veled. Bár a sci-fi, mint műfaj mára eléggé kinőtte magát, de az előzetes alapján nem egyértelmű, hogy mekkora szerepet fog kapni maga a tudományos-fantasztikus vonal a történetben.
    Még ha így is lesz, lehet belőle valami jó kis kaland, vagy "dráma" sorozat.

A szappanopera kifejezést én nem szeretem, mert szerintem az emberek túlságosan gyakran és felelőtlenül használják. A szappanopera eltúlzott, gyakran túljátszott, kiszámítható, túl dramatizált, nem túl sok gondolkodást igénylő műfaj (legalábbis általánosítva).
    Ezzel szemben manapság, gyakran minden dráma-jellegű sorozatra rámondják, hogy szappanopera. (Pl. nekem mindig fájt, mikor a BSG-t egyesek "ratyi szappanoperaként" aposztrofálták, ezzel lealacsonyítva az egész sorozatot. )
    Utoljára szerkesztette: Banderas1990, 2015.05.10. 14:32:26
  • yesname #3
    Tudom mi a defíniciója. Ez nem sci-fi. Ismét emberi drámák, sorsok lesznek a középpontban és erről fog szólni, nem a tudományról és fantasztikum lesz előtérben. Csupán egy hátterét adja a képzelet, amiről aztán sem tudományos, sem fantasztiks értelemben el is lesz felejtve a játékidő 99%-ban. Újabb szappanopera ami az emberek lelkéről, sorsáról fog szólni sci-fiként eladva csak azért, mert a háttér csupán spekuláció...
  • MerlinW
    De az. Olvass utána a stílus jelentésének.
  • yesname #1
    Ez nem sci-fi.