14
  • RubikM4
    #14
    Mint általában mindennek, ennek is megvannak az előnyei és a hátrányai, előnyökhöz tartozik, hogy jobb embereket is lehetőség nyílik "tenyészteni" és ezáltal tovább élnek, erősebbek lesznek, jobban tudnak alkalmazkodni, ugyanakkor hátrány lehet az is, hogy olyan géneket aktiválnak vagy adnak hozzá véletlenül, amik valamilyen betegséget idéznek elő, vagy más rendellenességet.

    Az a baj, hogy ameddig foggal körömmel védik az emberi létet (ez természetes), ezt kiterjesztve az embriókra is, addig nem lehet komolyabb terveket szőni a dologhoz.

    Az emberek zöme sajnos abból indul ki, ami a legrosszabb elképzelésekben lehetséges és a félelem erős tényező, ameddig nem mernek szembe nézni vele.
  • EnxTheOne
    #13
    Akkor komolyabb beavatkozást csak akkor végeznek majd az emberen ha van már annyi utóda amennyit szeretne,
    A gyerekei "naturalok" lesznek, utána ö meg kaphatja a tuningot.
  • VolJin
    #12
    "Majd AZOK a SAJÁT KASZTJUKAT ellátják szuper genetikai adottságokkal, a mi utódainkat meg félhülyére alakítják.
    Lesz itt még kasztrendszer de olyan, amit még nem láttak a korábbi történelmi korok"

    Nem a szuperzsidók és a megatengerészgyalogosokban van a veszély (ahogyan egy kocsmaszintű okoskodás levezetné a ponyvairodalomból), hanem abban, hogy olyan genetikai kódot kotyvasztanak, ami természetes úton fogamzásképtelenné teszi az embert, vagy időzített bombaként életképtelenné, beteggé teszi az emberiséget.
  • Skylake
    #11
    Én csak annyit tennék hozzá, hogy hiába érezzük magunkat hűdenagyonokosnak a genetika területén, emberi alaphozzáállásuk nem lett nemesebb. Nyilván, amint ezek a technológiák széles körben, piaci szinten elérhetővé válnak, azonnal vissza fognak velük élni, és azonnal hatalmi, elnyomó eszközként fogják ezeket alkalmazni.

    De nem kell ilyen messzire menni. Nézzük meg Kínát, a több generációval ezelőtti népesedési program (lánygyermekek számának csökkentése, gyerekszám mesterséges szabáylozása) most kezdi meghozni első "eredményeit". Vannak olyan fiatal kínai férfiak, akiknek esélyük sincs életükben arra, hogy családot alapítsanak, annyira megborult a népességben a nők és férfiak aránya. És ez csak egy durva beavatkozás, nem olyan ostoba isten-játszás, mint ezek a törekvések.
  • Ahoy
    #10
    A telomerek hosszának visszaállításánál nincs is egyszerűbb... Erre szolgál a telomeráz enzim.

    Viszont nem hülyeségből jöttek létre a telomerek. Rettentő fontosak, és ha kikapcsolod ezt a funkciót halhatatlan sejteket generálva, akkor egyenes úton vagyunk a tumorsejtek kialakulásához. Mutációk és apaptózis hiánya mellett nem is beszélve a belül hibásan osztódó mitokondriumokhoz, becsomagolt méreglerakódásokról stb...

    Az öregedés egy komplex folyamat, és nem lehet csak a telomerekkel megoldani. Erre jelenleg egy egész kutatási ágazat épül, és vannak érdekes eredmények amúgy.

    Legfőképpen inkább egy genetikai biztosítékot kéne integrálni a sejtekbe. Egy erősebb tervezett javítási mechanizmust. Vagy pl valahogy integrálni a nehezebb HLA-t átvéve a naked mole rat-tól, amiben természetes körülmények között nem alakul ki tumor. Esetleg átvenni a másik mole rat-tól a sejtkiközösítés kódját, ami ugyancsak erre szolgál.

    Na ekkor már lehetne játszani a telomerekkel is, hiszen nem alakulhatna ki belőlük tumor. Ehhez viszont eléggé durván át kellene írni az emberi genomot... Lehetséges tényleges kasztok alakulnának ki. Bár mint írtam, a vírusgenetikával manapság egyáltalán nem lehetetlen utólag bevinni genetikai módosítást.
    Kipucolt adenovírusokkal célzottan vektorokba, vagy pl hosszabb távon retrovírusokkal rendesen a genomba kódolva, úgy hogy akár immunszupresszáns sem fog kelleni. Ha jól átfertőzik a teljes test összes sejtjét, akkor megoldható az utólagos génsebészet is... így viszont elkerülhető lenne a kasztosodás, hiszen te is megkaphatod egy egyszerű kezeléssel a legújabb "fejlesztéseket"
  • halgatyó
    #9
    Inkább a telomérek hosszának visszaállításán agyalnának. Jaaa, hogy akkor nem lenne "szükség" (idézőjelben) a világ hulladékának Európába csődítésére, és bedőlne a projektjük... Nem lesz itt telomeráz meg hatékony sorvadás- és gyulladásellenes kezelések sem.
    Majd AZOK a SAJÁT KASZTJUKAT ellátják szuper genetikai adottságokkal, a mi utódainkat meg félhülyére alakítják.
    Lesz itt még kasztrendszer de olyan, amit még nem láttak a korábbi történelmi korok
  • Ahoy
    #8
    Olvasgassatok az optogenetikáról kicsit, baromi érdekes. Ezzel akarok foglalkozni majd PhD-n.

    Utólagosan szelektíven lehet sejteket fertőzni egy kiherélt vírussal, ami 100%-ban nem patogén és nem okoz semmi problémát. Aztán pl idegsejtek elkezdenek termelni speciális fényre érzékeny receptorokat, csatornákat, amit aztán lehet ingerelni fénnyel nagyon specifikusan. Humán felhasználás még várhat, de megoldást jelenthet egy rakás neurológiai betegségre. Ugyanis nem csak fénnyel lehet ingerelni, hanem bármilyen elektromágneses hullámmal.

    Kicsit mondjuk már ijesztő is a jövőre nézve. Fertőzzük be a szerotonerg-dopaminerg-noradrenalin termelő idegsejteket, vagy specifikusan a jutalmazó pályákat, majd ha depressziósak vagyunk, csak ingereljük meg rádióhullámokkal és máris elmúlik a rossz kedv. Persze jó esetben amit már egerekben használnak is, ingerelhető speciálisan a Parkinsonért felelős pálya, mint a deep brain stimulation esetében, így gyógyítható lesz. Vagy krónikus fájdalom megszüntethető.

    Mellesleg befolyásolható így a sejtek egyéb tulajdonsága is, növekedés, sejtalak, működés stb... Ezáltal bejuttatott transzgén őssejtek képesek lehetnek majd céltudatosan beépülni, eljutni a megfelelő helyekre és axonhálót növeszteni. Időskori demencia visszafordítása...

    A lehetőségek határtalanok. Mindezek nagyon friss dolgok, évről évre hatványozottan emelkednek a publikációk a témában.
  • wraithLord
    #7
    Mondjuk a Down szindróma rossz példa, mert az kromoszórendellenesség, és nem génmutáció, de mindegy. Azt is ki lehet így javítani.
  • Sir Cryalot
    #6
    ...és ezt nem lehetett volna egy szóval szalonképtelenségnek írni? Vagy úgy gond van mert téged is érint?
  • halgatyó
    #5
    Talán még arra is jó lesz a módszer, hogy bizonyos emberszerű lények ne szarjanak a fürdőkádba és ne tüzeljék el az ablakokat
  • halgatyó
    #4
    Ott a pont
  • wraithLord
    #3
    Szerintem addig nincs gond az ilyesmivel, amíg nem kezdik el pozitív szelektálni a rátermettebb embereket genom alapján. Egy picit bonyolultabb dolog egész genomiális szinten vizsgálni az embert, mint egyes hibás géneket kijavítani. Szóval ez még odébb van.
    Addig ez is csak a gyógyítás egy módja lesz, ugyanannyi hátránnyal, mint eddig. Mindenki túlél. Csak attól kezdve pl. az alapból Down-kórral születő embereknek nem Down-kórosan kell leélniük az életüket, ami szerintem pozitív. Főleg, ha hozzávesszük, hogy nem fogják esetlegesen továbbörökíteni a Down-kórt.
  • Blas109
    #2
    +1
  • NEXUS6
    #1
    Minekután a gyerekhalandóságot szinte zéróra redukáltuk a fejlett országokban (ami egyénileg ugyan jó, de társadalmilag/genetikailag viszont katasztrofális) ez az egyetlen esélyünk a pár ezer éven túli túlélésre!