25
  • senki687
    #25
    Pedig jól mondja az öreg ©VolJin, csak nálad valahol elakadt a gondolatmenet. Ahhoz, hogy egy dobókockával 6-ost dobjál, ideális esetben 1/6 esélyed van. Ez azt jelenti, hogy ha szimulálod a környezetet és megszámolod az eseteket, akkor összesen 6 esetet kell lejátszanod és abból megszámolni a helyes 1 db eredményt, majd örülsz, hogy kijött az 1/6 valószínűség.

    Ha viszont van mondjuk n db különböző elemed és szeretnéd ezeket sorba rakni, akkor már 150 darab esetén is 262 jegyű számot fogsz kapni. A szimuláció az összes eseten végig megy. Szerinted ekkora számon mennyi idő alatt tudna egyessével végig menni egy számítógép? Szerinted mennyivel bonyolultabb műveletet kell végezni egy élet keletkezését szimuláló szimulációban, mint n darab különböző számot sorba rakni? Szerinted hány elemből áll egy DNS? Szerinted mennyivel több ennek az időigénye? Nincs kezdeti feltétel, mert nem ismerjük. Szerinted ez mennyivel növeli meg a lehtőségek számát és a szükséges idejét? Sőt, még messzebre is mehetünk. Semmi sem garantálja, hogy márpedig itt a Földön valaha létezett olyan körülmény, ami megindíthatta az élet kialakulását. Valószínűbb hogy a szükséges molekulalánc egy része csak az ürben képes kialakulni és csak a Földbe becsapódva jöhet létre speciális körülmények között. Ilyen esetre sose lesz felkészítve a szimulátorod. A szimulátorod felesleges időpazarlás lenne.
    Utoljára szerkesztette: senki687, 2015.04.24. 14:40:09
  • gosub
    #24
    Akkor nem érted. Ez nem szerencsejáték, nem szimulálni kell hogy lehet e dobókockával 6-ost dobni és ídőt pazarolva addig dobjuk minre kijön...
  • VolJin
    #23
    Mert plébános, és nem tudja elképzelni, hogy bármilyen apró változás a múltban akár oda is elvezethetett volna, hogy neki háromszögletű a feje, nem kerek, nem kezei vannak, hanem csápjai, és nem fehér a bőrszíne, hanem mondjuk kék alapon lila pöttyös.

    Mert hiszi, hogy Isten képmására lettünk teremtve, és Istennek nem csápjai vannak, és nem kék bőrű lila pöttyokkel.
    Utoljára szerkesztette: VolJin, 2015.04.17. 14:05:00
  • VolJin
    #22
    A logikád szerint soha nem lenne a lottósorsolásnak végeredménye, mert a kihúzott számnak minimális esélye volt arra, hogy kihúzzák.
  • VolJin
    #21
    Akkor még mindig nem érted.

    Képzelj el egy fát. Ha egy levelétől elindulsz, és egy szabály szerint, mindig a szülő ág felé haladhatsz tovább, akkor egyszer elérsz a törzsig. Ha ezt visszafelé teszed meg, akkor az összes falevélhez eljuthatsz, és a szabály valószínűleg zsákutcába vezet, nem találsz vissza a kezdő levélhez, hanem egy másik lesz a végállomásod.
  • senki687
    #20
    Elindítanád a szimulációt a mostani összes számítógép összes erőforrásának felhasználásával és 100 milliárd év múlva még mindig csak a szimuláció elején tartanál.
  • Irasidus
    #19
    Miért is akkora az esélye, szerinted?
  • plebanos
    #18
    Legalább akkora az esély erre, mint arra, hogy a szél spontán összefúj a sivatagban egy Boing 777-est!
  • gosub
    #17
    Akkor valszeg nem érted, pont hogy nem kéne erőltetni semmit. Hozzanak létre olyan környezetet ami ahhoz kell hogy az élet megjelenjen benne. Szabad kezet kapnak, olyan őslevest és különböző természetes behatásokat tehetnek amit csak akarnak. Nincs megkötés. Ha ez egyszer sikerül akkor lehet találgatni hogyan jöhetett létre az a környezet és környezeti változás.
  • VolJin
    #16
    Akkor érted, hogy miért volt problémás a 11-es hozzászólásod?

    Ha nem tudják a kezdeti paramétereket, akkor hogyan modellezzenek?
  • gosub
    #15
    Amilyet csak megkíván az élet létrehozása. Nincs megkötés, szabad a pálya, a periódusos rendszer bármelyik elemét használhatják.
  • VolJin
    #14
    Milyen környezeti feltételeket vegyenek alapnak?
  • VolJin
    #13
    "Ha azonban ez a sontán DNS kialakulási mechanizmus működik, akkor itt a Földön, a nagyon hosszű időn át elzárt terekben is ki kellett volna alakulnia valamiféle DNS kezdeménynek. Ha ilyen nincs, az magyarázatra szorul."

    Nem feltétlen, mert a spontán nem azt jelenti, hogy egy légüres fakockában is, csak idő kérdése, hanem azt, hogy a megfelelő környezetben. Nyomás, légkör összetétele, adott "szennyezésű" óceánok, hőmérséklet, stb.
  • VolJin
    #12
    "Nem keverek semmit. Neked szövegértési problémáid lehetnek"

    A hasonlatod arra enged következtetni, hogy a kognitív disszonancia redukciódból kifolyólag a szövegértelmezés terén inkább neked vannak kihívásaid, mint a másik fórumozótársunknak.
  • gosub
    #11
    Amint reprodukálni tudják a folyamatot máris kész a megoldás. Így lenne tudományos egy biokémiai elmélet. Vagy legalább alkossanak egy hihető nehezen támadható valóságközeli szimulációt, számítógépen modellezzék. Gyógyszermolekulák, egyebek modellezése már elég régóta eredményesen zajlik.
    A tudományosság alapfeltételeit kéne teljesíteni, addig ez nem jobb a kreacionizmusnál. Ez megint csak feltételezés, találgatás, ha, lehet, gondoljuk...
  • Fbn Lx
    #10
    miért szorulna magyarázatra? a Föld elzárt területeinek eseménytere nem is hasonlítható egy egész univerzuméhoz. ha valami már létrejött, az nem jelenti azt, hogy annak az eseménynek a bekövetkezési valószínűsége szükségszerűen nagy lett volna.
  • halgatyó
    #9
    Érdekes következménye lesz a cikkben leírtaknak, ha igaz. (az az eredetiből sem derül ki, hogy mennyire mebízható vagy éppenséggel vitatott KÍSÉRLETEK állnak mögötte)

    Ha a DNS spontán rendeződött el a Földön, akkor valószínű, hogy a más bolygókon kialakult élet teljesen más sorrendű DNS-t tartalmaz.
    Most még azt sem tudjuk biztosan, hogy a Földi kiralitás véletlenszerű-e, vagy törvényszerű (mint tudjuk, pl. a szőlőcukor a Föld valamennyi élőlényében optikailag jobbra forgató oldatot ad)
    Az űrkutatás eldönti. Majd.
    Ha azonban ez a sontán DNS kialakulási mechanizmus működik, akkor itt a Földön, a nagyon hosszű időn át elzárt terekben is ki kellett volna alakulnia valamiféle DNS kezdeménynek. Ha ilyen nincs, az magyarázatra szorul.
  • Zero001
    #8
    Nem kéne ilyen zavarosan írni, és akkor lehet, hogy meg is értenék, mit szeretnél kinyögni.

    Egyébként a számítógép mint élet a lehető legfaszidiótább analógia. Ennyi erővel hasonlíthatnád az angol wchez vagy a interpretív tánchoz is, annak is kb ennyi értelme lenne.
  • fszrtkvltzttni
    #7
    Hagyd, ő még a vis vitalisnál tart.
  • Moondom
    #6
    Nem keverek semmit. Neked szövegértési problémáid lehetnek. Olvasd el még egyszer, hogy mit írtam, és értsd meg! Sikereket!
  • drfaust
    #5
    Te kevered a szezont. Előbb a hardver és utána a szoftver, esetleg ha az emberi elmét vehetjük szoftvernek amiért megtervezte a számítógépet. Ha már számítógépes hasonlatnál tartunk akkor az RNS molekulák a hardver amik megadják az alapot a önreprodukcióra a DNS-nek.
    Szegény konteo hívők, se isten se idegen lények.
  • Moondom
    #4
    A számítógépet nem lehet úgy meghatározni, és megmagyarázni, hogy voltak a szubrutinok, és volt a Windows, ami maga alá elkészítette a hardwert, a winchestert, a monitort, a tápegységet, stb. Egy, vagy két egyetemtől elvárható lenne, hogy ne tódítson, lódítson, és ne találgasson. Az Univerzum életkora végtelen, és ezért azt is fel lehetne tételezni, hogy az élet nagyon ősi, és folyamatosan terjesztik, áttelepítik... Moondom.
  • Pares
    #3
    A Föld nagyjából 4,5 milliárd éves, az élet pedig minimum 3,5 milliárd éve (a földkéreg megszilárdulása óta) jelen van a bolygón (egyes kutatások szerint akár sokkal régebb óta is), szóval akár hogy vagy akár hol is jött létre, nem kellett hozzá szörnyen sok idő (alig vagy kevesebb, mint 1 milliárd év). Ha ehhez hozzávesszük az Univerzumban uralkodó mennyiségeket, és hogy felfedeztek már több mint 12 milliárd éves bolygókat is, na meg hogy az élet egyáltalán nem olyan törékeny, mint korábban hitték, akkor szerény véleményem szerint az Űr hemzseghet az élettől...
  • wraithLord
    #2
    A "spontán" és a "nem biológiai, hanem pusztán kémiai úton" szerintem nem ugyanaz.
  • wraithLord
    #1
    Látom, megint sikerült vitaindító, tudománytalan címet adni a cikknek. A kutatás arra próbál magyarázatot keresni, hogy hogyan jöhetett létre spontán az élet, és nem azt akarja alátámasztani, hogy spontán is létrejöhet. A spontán kialakulás a tudományban - és józan ésszel végiggondolva - alap. Nincs olyan alternatív tudományos hipotézis, hogy a DNS-t Tévémaci hordta össze.

    A cikk annyit akar mondani, hogy a már korábban felvázolt, hipotetikus RNS-világ nem alakulhatott ki simán kémiai úton, meg kellett előznie valaminek, ami lehetővé tette a kialakulását, ehhez pedig a most megfigyelt pusztán kémiai nukleinsavképződés alapot biztosíthatott.
    Eléggé felpörgött most ez a terület, kíváncsi vagyok, mi fog belőle kisülni.

    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2015.04.11. 14:44:06