3
  • KopaszIsten
    "Az interneten árusítókra is figyel az adóhivatal"

Csak épp azokra nem figyel, akiknek 40 milliárd (!) forint adótartozásuk van. :@
  • dartois83
    Igazad van, én máshol olvastam ezzel kapcsolatban, hogy pl. megbírságoltak egy kismamát, aki a kinőtt gyerekruhákat árulta. A NAV meg azt is rendszeres gazdasági tevékenységnek minősítette, hogy többször felrakta az illető a hirdetést, mert csak sokadik hirdetésére vitték el (!). A kedvenc kifejezésem tőlük, az "életszerű" - "nem életszerű" bizonygatása, csak sajnos sosem a legnagyobb adózókat vegzálják (mint máshonnan kiderült, súlyos hiányosságok voltak a NAVnál ilyen téren), hanem a használt gyerekruhát áruló kismamákat. A NAV megérett egy nagyobb "reformra"...
  • Arnika19
    Jó a cikk, csak az a gond, hogy amit a NAV közzétett, azt még ők sem úgy értelmezik, ahogy leírták. Az elmúlt évben 10 használt dolgot adtam el a Vaterán, a bevételem 70.000 Ft volt, erre a NAV úgy gondolta, hogy adószámot kell váltanom, számlát kell adnom stb., mert ez már gazdasági tevékenység.
    Ők most is mit írnak:
    "Főszabály szerint, ha valaki a háztartásában feleslegessé vált tárgyait alkalomszerűen
    értékesíti (egy évben akár többször is), úgy ez az eladás nem eredményez adóalanyiságot."
    "Akár többször-t" azt számokban kellene írni!
    A NAV magyarázza a törvényekben nem lévő fogalmak értelmezését, még mindig nem a végrehajtó hatalom feladata a jogszabály értelmeztetése.
    A használt cikk piacon heti rendszerességgel (legalább 50 alkalom, alkalmanként 5-25e Ft bevétel) árusítás meg nincs szem előtt, nem ellenőrizhető, így őket nem tudják ijesztgetni. Pedig az egyértelműen az Áfa tv. szerinti gazdasági tevékenységnek minősül.

"Szükséges megjegyezni, hogy amennyiben az adott tevékenység az Áfa tv. szerinti
    gazdasági tevékenységnek minősül, de ennek ellenére a magánszemély nem tesz eleget a bejelentkezési kötelezettségének, az áfa-fizetési kötelezettség az adóalanyként történő bejelentkezés (adószám kiváltás) elmulasztásától függetlenül terheli."