Fényképezőgépen át se nézzünk a Napba!
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Nézzétek inkább így, távcsővel kivetítve. Az, a kis fekete pötty, a Vénusz. 😄
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Az igaz, hogy valószinűleg nem lesz baja a fényképezőnek ha az erős fény csak egy 1000-ed másodpercig éri a szenzort, de a gond az hogy bármilyen fényképezővel először meg kell keresni a napot, fókuszálni, stb. Optikai keresővel az ember a szemét teszi ki a veszélynek, másképp (Live View) pedig a szenzor van megvilágitva folyamatosan ami már veszélyes lehet neki.
Mellesleg több szintje van a dolognak:
- nagylátó objektivvel nem lesz gond, én is rengeteg képet csinálok amin rajta van a nap (de úgy sok nem látszik a fogyatkozásból).
- teleobjektivnél (200-300mm) már óvatosabbnak kell lenni, mert ott sokkal kevesebb idő is elég hogy túlmelegedjen a szenzor, vagy néhány fényérzékelő kiégjen
- teleszkópoknál már úgy az optikára mint a fényképezőre is veszélyes lehet még egy 1/1000-es expozició is + meg kell keresni a napot ami védőfólia nélkül nagy károkat okozhat. Én még fóliával is elég óvatosan keresgélem a napot, mert olyankor ugye pont a nap irányába vagyok fordulva miközben babrálok a felszereléssel.
Szóval én azért azt mondom, hogy mindenki inkább szerezzen be egy filléres szemüveget vagy valami fóliát s azon keresztül nézze vagy fényképezze a napot a saját szeme és pénztárcája érdekében, nem érdemes hősködni (elég csak arra gondolni hogy egy kissebb nagyitó+nap kombóval mit lehet művelni).
Mellesleg több szintje van a dolognak:
- nagylátó objektivvel nem lesz gond, én is rengeteg képet csinálok amin rajta van a nap (de úgy sok nem látszik a fogyatkozásból).
- teleobjektivnél (200-300mm) már óvatosabbnak kell lenni, mert ott sokkal kevesebb idő is elég hogy túlmelegedjen a szenzor, vagy néhány fényérzékelő kiégjen
- teleszkópoknál már úgy az optikára mint a fényképezőre is veszélyes lehet még egy 1/1000-es expozició is + meg kell keresni a napot ami védőfólia nélkül nagy károkat okozhat. Én még fóliával is elég óvatosan keresgélem a napot, mert olyankor ugye pont a nap irányába vagyok fordulva miközben babrálok a felszereléssel.
Szóval én azért azt mondom, hogy mindenki inkább szerezzen be egy filléres szemüveget vagy valami fóliát s azon keresztül nézze vagy fényképezze a napot a saját szeme és pénztárcája érdekében, nem érdemes hősködni (elég csak arra gondolni hogy egy kissebb nagyitó+nap kombóval mit lehet művelni).
A fenykepezo szenzoranak nem lesz baja egyebkent. rengeteg olyan kep keszul nap mint nap amin rajta van a nap kozvetlenul. Raadasul a napfogyatkozasnal a nap ereje hatvanyozottan csokken. Az UV nem feltetlenul olyan mertekben, ezert veszelyes a szemre, de az a fenykepezonek nem szamit.
Fenykepezovel arra kell vigyazni, hogy ne felejtsuk rajta az ejszakai manualis beallitasokat tobb masodperces zaridovel, mert az tenyleg megolvaszthatja, de egy automata beallitassal olyan rovid lesz a zarido, hogy a szenzort csak 1000edmasodpercig eri a feny.
Meg teleobjektivvel is vegigggondolnam, de esszel csinalva azzal sincs baj.
Fenykepezovel arra kell vigyazni, hogy ne felejtsuk rajta az ejszakai manualis beallitasokat tobb masodperces zaridovel, mert az tenyleg megolvaszthatja, de egy automata beallitassal olyan rovid lesz a zarido, hogy a szenzort csak 1000edmasodpercig eri a feny.
Meg teleobjektivvel is vegigggondolnam, de esszel csinalva azzal sincs baj.
Tudod az uj iPhonenak mar olyan kijelzoje van, ami kepes kiegetni a szemet. Ha jol feltekered a fenyerot, meg tuzet is tudsz gyujtani vele😊 Az UV sugarzasa miatt mar szoliba se kell jarni, az arcod lebarnul ha sokat telefonozol.
...ekkora barmokat...
...ekkora barmokat...
Nekem még megvan az 1999-es napszűrős szemüvegem
Távcsőre aggatva láttam is a hétvégén napfolt 😊
Távcsőre aggatva láttam is a hétvégén napfolt 😊
|OOo\\[GZI-523]//oOO|
Szerintem az eredeti figyelmeztetés a tükörreflexes gépekre vonatkozik, és esetleg arra, hogy szabad szemmel még véletlenül se nézzünk bele a napba a mobillal vagy géppel való fényképezés közben. Mellesleg a telefon-fényképező "retinájának" se tesz jót a direkt napsütés.
A lényeg, hogy védőfelszerelés nélkül semmilyen eszközzel (vagy szabad szemmel) ne nézzünk a napba.
Én részemről beszereztem egy Baader napszűrőt, úgyhogy ha az idő engedi azzal fogom nézni és fotózni az eseményt (teleszkóppal)
Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2015.03.17. 14:11:12
A lényeg, hogy védőfelszerelés nélkül semmilyen eszközzel (vagy szabad szemmel) ne nézzünk a napba.
Én részemről beszereztem egy Baader napszűrőt, úgyhogy ha az idő engedi azzal fogom nézni és fotózni az eseményt (teleszkóppal)
Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2015.03.17. 14:11:12
Ezt nem értem, mi az hogy a mobiltelefon lencséjén keresztül??? Ha mobillal fotózol, akkor a mobil képernyőjét nézed az meg hogy a túróba égeti ki a retinád? 😄 Selfinél meg háttal állsz a "témának" és a mobil felé vigyorogsz, nem a nap felé...