30
  • fonak
    #30
    Akkor sem lépnék be egy ilyen teleportba, bár kétlem, hogy valaha is lesz ilyen.
    Amúgy azt is el kell kerülni, hogy két vagy több másolatot lehessen létrehozni, mert az problémákhoz vezetne. Lehet, hogy ez a kvantumállapot hókuszpókusz biztosítaná ezt, a kvantum titkosításhoz hasonlóan (ahol ugye nem lehet kétszer kiolvasni az üzenetet).
    Tegyük fel, hogy lesz majd egyszer ilyen, én akkor is fenntartom, hogy az egyén ezzel meghal, de külső nézőpontból ez észrevehetetlen lesz. A célban materializálódott csávó minden gondolata, emléke pontosan ugyanaz lesz, mint a megölt eredetié.
    Elképzelhető egy olyan működő társadalom, ahol ez bevett dolog és az emberek akár minden nap meghalnak újra és újra, a többiek szempontjából persze nem. Bár ez már filozófiai kérdés, hogy mi az egyén? Szerintem nem egy programpéldány, amit át lehet vinni máshová, és nincs anyagtalan lélek sem, ami valami mágikus úton átköltözik az új testbe. Ha lesz egyszer tudatos MI, az is meg fog semmisülni, amikor a futtató hw-t lekapcsolják, ha a rendszer pontos állapotát átmásolják egy másik hw-re, az már nem lesz ugyanaz, csak a mi szemszögünkből. Persze lehet az MI-t nem fogja izgatni ez. :)
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2015.03.09. 13:55:23
  • gothmog
    #29
    /Sci-Fi ON
    Amennyire olvasmányaimból emlékszem, ahhoz hogy a tudat ne törlődjön, a teleportáláshoz kvantumszinten tudni kell mindent a teleportálandó alanyról. A kvantumszintű "kiolvasás" viszont szükségszerűen megsemmisíti az alanyt, az összerakáshoz szükséges információ meg amúgy is csak a vivősugárban fér el. Ezzel így a duplikálás is elkerülhető, viszont valószínűleg nem lesz valami kellemes élmény.
    Hogy megváltoztat-e, annyi erővel aggódhatnál azon is, hogy reggel ugyanaz az ember vagy-e aki este elaludt... Bár az például kellemetlen lehet ha egyszer csak előre kerül a segged :)
    /Sci-Fi OFF
    Utoljára szerkesztette: gothmog, 2015.03.09. 12:42:16
  • NEXUS6
    #28
    De!
  • BCs design
    #27
    itt az a legfontosabb hogy ne szakadjanak le a belső szerveid
  • fonak
    #26
    Nem azért vannak kamionok az utakon, mert a vasúti személyszállítás elveszi a helyet a vasúti áruszállítástól. A vasúti áruszállítás jelenleg bizonyos méret/tömeg alatt nem versenyképes a közútival szemben.
  • Ender Wiggin #25
    A teleporter az "atomokat mozgatja" és aki szerint ezzel az "eredeti" példány meghal, az szerintem nem jár messze az igazságtól.
    Vannak ugyanis, akik szerintem az embert valmai más teszi emberré, amint puszta atomok (mondjuk az énje, a lelke, tudomisén). És hogy ez miként "kapcsolódik" az organizmust alkotó atomokhoz, még ma is rejtély. Így elvben lehet, hogy csak egy üres héj épül fel a célállomáson...
    Ezzel a csópostával a legnagyobb baj az lehet, ha műszaki hiba van. Nehezebb lesz kibontani az utasokat, mint leszállítani egy lerobban vonatról...
    Viszont ezzel végre lehetőség lenne a vasutat kizárólag áruszállításra használni, hogy eltűnjenek végre a kamionok az utakról.
  • Irasidus
    #24
    A vasútban nem a személyszállítás a jövedelem fő forrása, hanem szállítmányozás. Itt is elhangzik, mint cél. A másik, hogy ez kencecipó egyenlőre TESZTPÉLDÁNY, amire nem tettek ablakot. Hűha, most mi lesz...
  • Blacktom
    #23
    "Nem az a kérdés, hogy lehet-e, hanem hogy érdemes-e... Szerintem..."
    Ja, 200 tudós és mérnök számolgat itt, de mind tök hülye ugye? -> Nem foglalkoznának vele ha nem érné meg. (bónusz: Elon Musk)

    "Pont mint egy repcsi."
    Nem, ezt vonathoz kell hasonlítani. Repülővel több száz helyre mehetsz, itt előre vagy hátra. (ahol van "sín")

    "Inkább azon gondolkozzanak hogy lehetne megoldani hogy ne legyen hangrobbanás.repcsiknél."
    Ezen nem kell elgondolkozni, hangsebesség felett lesz hangrobbanás. Gyengíteni lehet és gondolkoznak is rajta.

    "Utazni azért szeretnek az emberek, mert izgalmas. Ennek a xarnak nincs ablaka, halott ügy."
    Azok a turisták. De vannak ingázók, rokonlátogatók, üzleti utazók...stb is. Persze, van aki szereti ha zakatol a vonat és lassan megy a táj, ő dolga. Ez gyors utazásról szól két olyan pont között ahol a legtöbb az anyagáramlás. -> Ez volt 200 évig a vonat.

    "X ezer km pályát szrrinted mennyibe lesz kiépítni, üzemeltetni"
    Sok. De megtérül, ellenkező esetben el sem kezdik. Ez nem brit tudósos cikk, ebből így vagy úgy de lesz valami.

    "Hány ember aksr majd Ny-LA viszonylatban ingázni?"
    Nem sok. De nem is itt akarják elkezdeni. Asszem olvastam az eredeti tervezetet (LA-SF), volt benne vagy 5-10 megálló útközben, ergo sok embert érint már ez az egy is. Aztán majd lesz 30 másik nagyvárosban is.

    "Ha ingáznia köl akkor miért is nem költözik a melóhelye közelébe?"
    Sok-sok oka lehet. Pl ha így olcsóbb lenne, akkor miért is tenné? Aztán lehet hogy család miatt, közös lakás miatt, vállalkozás miatt, stb. Aztán ingázni diákok is szoktak. Turistáknak is jó lehet. Plusz teherszállításra is használni fogják. Van is alapja: http://faf.ornl.gov/fafweb/Data/Freight_Traffic_Analysis/images/fig22.jpg

    De egyébként: vonatnak közegellenállása és sok mechanikai súrlódása van, plusz aránylag nagyon nagy tömeget mozgat meg feleslegesen. Repülő? Drága a pilóta, előírások, stb miatt, időjárásra érzékeny és sorolhatnám.
    Nem feltétlenül lesz jobb mindennél, de bizonyos szempontokból igen, ezért bizonyos dolgokra ez lesz a legjobb alternatíva.
  • SirBubu
    #22
    meg még ott "A légy" is, ami szintén nem hozza meg az ember kedvét a dologhoz :DD

    (szerk.) asszem, mindjárt meg is nézem az 1. részét, ha minden igaz, úgyis megvan a globális videotékában, meg már 11 is elmúlt, ideje nyugovóra térni .DD
    Utoljára szerkesztette: SirBubu, 2015.03.06. 23:11:45
  • wraithLord
    #21
    Mindenesetre érdekes felvetés, Kirk, ha jól emlékszem, csak attól félt, hogy a transporter szarul rakja össze, vagy belesugározza pl. a falba.
  • wraithLord
    #20
    A Star Trekben pedig pont azért van a transzporternek nagy hatósugara, mert egy bizonyos távolságon belül bárhol rematerializálni tudja az embert.
    Ha lenne külön adó és vevő teleport, akkor nem lenne szükség (nagy) hatósugárra, hanem ott rematerializálódna az ember, ahová a vevőt rakod. Feltéve, hogy összeköttetést tudsz létesíteni a két teleport között...
    Persze ez csak egy kis naiv/laikus eszmefuttatás volt.

    Nem lenne szükség, de mivel ez egy utazási forma, és nem "fizikai klónozásra" találták ki, ezért nem lesz kettő az emberből. Gondolom, úgy írnák meg a cucc vezérlőszoftverét, hogy ne csináljon egy emberből kettőt. Persze biztos lenne, aki módosítaná... :)
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2015.03.06. 22:59:29
  • SirBubu
    #19
    A Csillagkapu univerzumot csupán az általános műveltség szintjén ismerem (Egyiptom, kör alakú feszítetlen víztükör, ilyesmik), azaz eddig azt hittem, hogy az nem teleportáció, hanem inkább ilyen féreglyukasdi dolog ("itt belépek, ott meg ki", ilyen meghajlított papírlapos analógiás dolgok)

    de itt én azt akartam írni, hogyha az embert atomjaira szétszedik, akkor az az ember de facto meghal, és kész

    és ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy máshol újból összerakják, akár tökugyanazon atomokból (és a Higgs-bozontokat még elő se hoztam, bármik is legyenek azok :DD) egy másolatát, aki teljesen úgy tudja hogy ő ő (csak közben mégsem). a meghalás átélése szerintem az ilyen teleportáció velejárója.

    én szerintem erre nem annyira volnék kíváncsi úgy belülről, a magam szemszögéből
  • wraithLord
    #18
    Az egészben az a vicces, hogy pont azt írtam, hogy nem ugyanaz az ember. :D
  • fonak
    #17
    Hát azért nem egészen ugyanaz a kettő :)
    A sci-fikben szereplő teleportok egy része szétszedi a usert, miközben a lemásolt információt továbbítja a célállomásra, ahol egy másik gép összerakja a másolatot. A star trekben a lesugárzás-felsugárzáshoz meg másik teleport sem kell, ami elég meredek elképzelés.
    Nos, elvileg a kiinduló állomáson nem is kellene megsemmisülnie az utazónak, viszont a célban összáll a másolata. Ekkor is azt mondanád, hogy az ugyanaz az ember? Akkor miért van belőle kettő?:)
  • Oliwaw
    #16
    Tulajdonképpen az információt küldik át és ez alapján valami összerak engem. De nincs akadálya, hogy ne eggyet hanem ötöt rakjon össze.
    Az vajon mind én leszek és kijövünk majd egymással ?
  • gforce9
    #15
    Nem is arról írt amire te "válaszoltál".. mondjuk ezen mit is csodálkozok.... tényleg ostoba vagy
  • wraithLord
    #14
    A Csillagkapuban is részecskékre szed szét a csillagkapu. :D

    Amúgy az emberben folyamatosan cserélődnek az atomok, molekulák, így tulajdonképpen sosem ugyanaz az ember ugyanaz az ember... Ez csak annyival több, hogy itt egyszerre, egy időben cserélődik ki az összes. :D Egy shortcut két amúgy is bekövetkező állapot között.
  • NEXUS6
    #13
    Höhö.
    Ámbör ez nem egy metró! X ezer km pályát szrrinted mennyibe lesz kiépítni, üzemeltetni
    Hány ember aksr majd Ny-LA viszonylatban ingázni? Ha ingáznia köl akkor miért is nem költözik a melóhelye közelébe?

    Szal a jegyárak összemérhetőek lesznek a göbzi jegy árakkal, a kkor miért nem göbzivel megy?
  • SirBubu
    #12
    nekem valahogy a teleportálás nem tűnik olyan nagyon jó ötletnek (már ha olyan lenne, mint a filmekben, hogy atomjaira szétszedi az embert valami gép, a túloldalon meg összerakja), mert valahogy az az érzésem, hogyha egy gép szétszedi az embert atomjaira, akkor az az ember tulajdonképpen meghal, és mégha a túloldalon élő ember is rakódik össze, az már nem ugyanaz az ember lesz, hanem annak jó esetben szakasztott mása. szóval hogy a szétszedés során alkalma van az illetőnek megtudni, milyen meghalni, sőt abszolút sikerül is neki meghalni

    akkor már inkább ilyen csillagkapus/féreglyukas/térhajlítós mittudoménmi jobban tetszene
    Utoljára szerkesztette: SirBubu, 2015.03.06. 19:11:05
  • TomecK
    #11
    Drága Nexus, te még mindig ilyen ostoba vagy ? "Az emberek azért szeretnek utazni mert izgalmas ?!" WTF ? Az emberek azért utaznak "A" pontból "B-be" mert dolguk van ott, vagy mert meg akarják nézni B pont környékét. Az, hogy szép a táj maximum egy plusz dolog. A fa**om tele van a tájjal amikor vidékre megyek szüleimhez, csak legyek már ott. A világ legnagyobb találmánya a teleporter lenne.

    Nincs az utazásnál értelmetlenebb időtöltés. Jó esetben tudsz közben valamit csinálni, rossz esetben 2 büdös orosz mellett ülsz a repülőgépen, vagy fagysz meg a vonaton, vagy robban le alattad a busz fél úton hazafelé.

    Te szándékosan vagy ilyen lüke? Mert . . . ezt már kérdeztem a múltkor, akkor sem értem el változást, inkább nem szóltam semmit. Tedd azt amit eddig is tettél, írogass blődségeket SG.hu-n.
  • Katalizátor
    #10
    Az igaz, hogy jó dolog kinézni az ablakon utazás közben, de az mindig csak másodlagos magát az utazást illetően. Pl senki sem szereti a fapados légiközlekedést, sem a 24 órás busz utakat, sem a metrót, de csináljuk. Jócskán összement ez a világ a lovaskocsik óta, de inkább hálásan kéne hozzáállni, nem mindent csak a kényelmi zónából szemlélni.
  • Garga Pitic #9
    Ez nem a Hapci motoros, ez egy bazi gyors ingázó járat. Nem az élményszerzést szolgálja, hanem a helyváltoztatást.
  • NEXUS6
    #8
    Igazad van hiszen a guminő meg a netespornó is töknépszerű!
    Sőt 10 rugóért küldök neked linket mozdonyfülkéből felvett videókról, még utazbod sem kell.

    XD
  • globint
    #7
    Kedves Nexus6, gondolj a repcsire, kinézel az ablakon, és nagy kékség, gondolj a metróra, kinézel az ablakon, és csak a vaksötét.
    De gondolj arra is, ma már lehetséges, hogy nagyfelbontású kijelzőkkel látják el a repülőket, vagy a Hyperloop-ot, és ott olyan elsuhanó tájat vetítenek, amit a földön suhanva látna az utas.... !
  • NEXUS6
    #6
    "Nem az a kérdés, hogy lehet-e, hanem hogy érdemes-e... Szerintem... "

    Utazni azért szeretnek az emberek, mert izgalmas. Ülsz egyhelyben kinézel az ablakon, olyat látsz, amit még soha. Ennek a xarnak nincs ablaka, halott ügy.
  • molnibalage83
    #5
    Egyik sem szuperszonikus tudtommal, csak high subsonic gépek. Ezen felül csak nagy magasságban képesek erre, békeidpbab a katonai gépek is a világ legtöbb országában 36k láb táján repülhetnek szuperszonikusan a spépci és lakatlan területeket leszámítva.

    Ezen felül ez nem nagy igény. A millárdokat szállító iparágban legfeljebb néhány száz embernek van igénye: Ez olyan, mintha az F1 fejlesztéseket aszerint csinálnád, hogy mi kell egy Wolfswagen Golf-nak...
  • Drubowski
    #4
    De business jetből több is fejlesztés alatt áll, és (relatíve) nagy igény mutatkozik rájuk még a válság idején is.
  • molnibalage83
    #3
    Inkább azon gondolkozzanak hogy lehetne megoldani hogy ne legyen hangrobbanás.repcsiknél.

    Miért kellene? Nincs szuperszonikus utasszállító. Ha fizikaialg lehetséges lenne ez - ami lehetetlen, mert a fizikát nem tudod megkerülni - akkor sem lenen szuperszonikus utasszállító belátható időn belül, mert kurvadrága.
  • EnxTheOne
    #2
    "közel hangsebesség"
    Pont mint egy repcsi.
    Inkább azon gondolkozzanak hogy lehetne megoldani hogy ne legyen hangrobbanás.repcsiknél.
  • SupraMKIII
    #1
    "akik kétségbe vonják, hogy ki tudunk-e lőni egy kapszulát egy csőbe"

    Azt hiszem, hogy ez egy halott projekt, ha egy ekkora idióta vezeti...

    Nem az a kérdés, hogy lehet-e, hanem hogy érdemes-e... Szerintem...