18
  • caprocorno
    #18
    Fel vagyok háborodva! Mi a szar az már, hogy a (papok, újságírók, ügyvédek és az orvosok) törvényileg fokozottabban védettebbek, mint én, mint mi nem papok, nem újságírók, és így tovább. Miért vagyok én lehallgathatóbb a törvény szerint mint egy pap vagy újságíró. NA most ezzel besokalltam ma reggelre...
  • pakeszke
    #17
    az androidos telora nincsen RSA? ott legalabb a 2 pem fajlt ugy kombinaljak ahogy akarjak
  • lerboy
    #16
    Lehetne tenni ellene, csak ahhoz nemzetközi összefogás kellene. Ami meg nincs és nem is lesz jódarabig.

    Addig meg az USA és cinkosai folytathatják az ipari kémkedést, mert ez az egész nem a "terrorizmus" ellen történik...
  • Sir Quno Jedi
    #15
    Pl. ha elmesélnéd a Te verziódat a valóságról, talán okulhatnánk belőle, nemde?! Ja hogy az nem menne, mert delíriumos lázálmok csupán??? Hmmm...
  • Cefet
    #14
    Mi a bajod vele? Nincs igaza talán?
  • MasterMason
    #13
    Gondoljuk jól végig, hogy mi van a cikkbe írva. Egy állami mára bűnszervezet a törvényeket megsértve tört és tört fel piaci alapon működő cégeket és biztonságtechnikai megoldásait, hogy jogosulatlan adatokhoz jutva használhassák azokat fel.

    Bűnözik az NSA. Egy bűnszervezet bekebelezte az államot és a törvényeket.

    A történelemben már láttuk, hova vezet az, ha egy szervezet titkosszolgálat a törvények felett áll, ma csak adatok, aztán a felelősségre vonás hiányában egyre csak tágulni fog az a kör amelyet át mernek majd lépni. Nincs jogállam.
  • TokraFan
    #12
    Akkor Te köszönd meg előre, ha seggbekúrnak.
  • SupraMKIII
    #11
    Csak úgy eljátszottam a gondolattal:
    Biztos hogy véletlenül szivárgott ez ki?

    Mert ha nem, akkor a pár százalék lehallgatható kártya miatt most lecserélik az összeset - mondjuk olyanra, amiben már eleve benne van a backdoor :-)

    Az NSA jól jár, a sim kártya gyártók szintén (eladnak + pár milliárdot), a szolgáltatók is (merthogy demonstrálták, hú de fontos nekik az ügyfél biztonsága).
    Mi meg megint szívunk. Biztonságilag és anyagilag is :-)

    Hülyeség? Lehet hogy az... De nem mondanám 100%-ra :-)
  • Yagami
    #10
    És pontosan az ilyen mentalitásnak köszönhető, hogy most itt tartunk :) Igazi élő példája vagy a bolygó "fejlődésének".
  • kvp
    #9
    Mondjuk a sim titkositas eleg gyenge, tehat nyers erovel is torheto. Peldaul az oroszok, mivel nem tudnak nyugaton a kozpontokon keresztul megifgyelest vegezni, ezert siman feltorik a felvett steam-et. Ez azt jelenti, hogy rogzitik a nyers adatokat es utanna offline szepen feltorik. Erre barkinek van modja a megfelelo szoftverrel es a hozza szukseges gepparkkal. (maganszemelynek erdemes zombi halozatot berelni hozza) A kulcsok ellopasa csak annyit jelent, hogy a nyugati titosszolgalatok barhol a vilagon valos idoben tudnak vele lehallgatni, gyakorlatilag ugy, hogy csak egy cellaban tartozkodnak a megfigyelt keszulekkel. Az sms-ek es a hivaslistak (tarcsazasok es kicsongesek) pedig pubklikusak, mert azok eddig is titkositatlan csatornan mentek, cellan belul broadcast-ben.

    Ehhez kepest a kozpontokon keresztuli LI alapu megfigyeles barhol mukodik, de annak jellemzoen nyoma van, foleg ha a megfigyelest vegzo szervezet nem az adott orszag sajatja. (amugy az is teljes atjarohaz, az utolso orosz vagy kinai hacker csapat is az amerikaiak altal telepitett rendszert csapolja meg ha kell nekik valami) Tehat nem kell panikolni, eddig sem volt tul eros a titkositas, most sem rosszabb a biztonsagi szint mint a regi 450-es halozaton volt, megis hasznalta azt is mindenki.

    ps: Csak azt nem ertem miert nem kertek el a kulcsokat hivatalosan, ugy mint az amerikai gyartoktol?
  • Sir Quno Jedi
    #8
    Törvények??? Ugyanmá... Kinek a törvényei és mégis ki tartatja be?

    És ha most pl. megharagszunk az amcsikra, mert csúnya NSA bácsi szabálytalankodik itten, akkor mit csinálsz úgy mégis? Hadat üzensz nekik, vagy mi? Mert kb. leszarják nekünk mi nem tetszik, mert az erősebb kutya baszik. Hogyan lehetne őket szankcionálni, vagy bármi ilyesmi? Mert kb. sehogy. Sem gazdaságilag nem tudja őket egy kisebb (porbafingó) állam szivatni, sem katonailag, így tehát teljesen lényegtelen mit is csinálnak/tak, a lényeg hogy megtehetik, büntetlenül, akármikor röhögve. Ez mindig is így volt és így is lesz.

    Persze kiadhatunk nyilatkozatokat, meg elítélhetjük amit tesznek, hogy "enyjebejnye, na ezt azért már még sem kellett volna", de ez minden, ez a max. és ez is minket tesz nevetségessé inkább, hogy köhög a bolha. Le kell nyelni a békát, nincs mit tenni. "Méltósággal" kell tűrnünk, hogy farbatosznak éjjel-nappal, sőt jobb ha meg is köszönjük előre...
  • bdzsana
    #7
    Már egy csomó cégnek okozott óriási károkat ez a lehallgatósdi. Senki nem perel? Vagy csak erről nem cikkeznek?
  • Jakuza1
    #6
    Be kell perelni az NSA-t aztan majd azok kifizetik. Amugy pedig mar nem lenne reg ideje a kormukre koppintani ? Mert az szep es jo, hogy peldaul a nemetek is csak ejnyebejnyeztek, amikor lehallgattak Merkelt, csak hogy masnak ezert a fejet veszik azonnal. Vagy az amerikaiakra nem vonatkoznak a torvenyek?
  • dchard
    #5
    Bár a cikk nem tér ki rá, érdemes megemlíteni, hogy a lehallgatás ebben az esetben úgy válik kivitelezhetővé, hogy a SIM kártyán tárolt K kulcsot, amely a küldött és fogadott adatok titkosításához használnak, nyúlta le az NSA. Ilyen módon válik akár passzív módszerekkel is lehallgathatóvá a célszemély. A jelentősége azért nagy, mert míg a korábbi módszerek jellemzően a LI interfészt és a mag hálózatot használták aminek nyoma maradt, addig ezt a módszert bárhol a világon bármiféle nyom nélkül bevethetik.

    Érdekes a T nyilatkozata is:

    "A T-Mobile közleményében kifejtette, hogy a Gemalto SIM-kártyákban használt titkosítási algoritmust egy saját algoritmusra cserélték ki"

    Az algoritmust hiába cserélik le, ha a működéséhez szükséges kulcsot ahhoz is lenyúlták. Komolyan egyébként sem változtathatták meg az iparágban elterjedt algoritmust (Milenage), mert akkor nem működne a kártyájuk roaming körülmények között.

    Összességében egyetértek a cikkben szereplő állítással, miszerint az összes Gemalto-s SIM-et cserélni kellene. Emlékeztetőül nem egy hazai szolgáltató is Gemalto-s SIM-eket ad az ügyfeleinek.

    Dchard
    Utoljára szerkesztette: dchard, 2015.02.24. 09:42:10
  • norbre
    #4
    nem értek hozzá, de azt gondolnám hogy a lehallgathatóság, "adatlophatóság", megfigyelhetőség nem a sim kártyákon vagy azok gyártóin múlik elsősorban
  • bakkerman
    #3
    az információ nagyobb érték mint a pénz
  • Bagoly81
    #2
    ezen már meg sem lepődöm, mindenki kémkedik itt , kit kereshetnek?:D a titkos szabadkőműves társaságot? XD esetleg egy ufot aki itt él közöttünk?

    de lehet hogy nem is keresik, megvan, az, csak megfigyelik, mit főz ebédre.
  • Omega
    #1
    Minden adathálózatba kötött elektronikus eszközt úgy kell kezelni, hogy az jelent valahová. Az ATM és a mobiltelefon pedig különösen.