3
  • kvp
    #3
    Vannak ugyanilyen hulye szabalyok, hogy pl. vezetes kozben egy buszsofor sem beszelhet telefonon vagy egy orvos mutet kozben nem internetezhet. Ezeket persze nem tarja be senki, de a okuk azert valahol ertheto. A rendorokkel hasonlo a helyzet, ha van nalluk szolgalati telefon (idealis esetben tetras ami tud gsm-et is), akkor azon el lehet erni oket barmikor. Tehat normalisabb esetben a rendor a szolgalat elejen atiranyitja a sajat telefonjat a szolgalatira vagy megadja a csaladjanak a kozponti diszpecser szamat, hogy ha nagy gaz van, akkor tudjanak neki szolni. Idealis esetben ez ugyanaz, mint amikor a sebesz ugyanezt teszi a mutet elott. Persze ahogy itthon a buszvezetok is fel kezzel telefonalnak, masikkal interneteznek es kozben terddel vezetnek, ahogy nehany sebesz is telefonal vagy netezik mutet kozben, ugy a rendorok sem fogjak betartani a szabalyokat. Mondjuk azert megneznem azt a foallasu pilotat aki felszallas kozben a facebookra ir, vagy a mozdonyvezetot aki egy eles kanyar elott padlogazzal statuszt update-el. (na jo az utobbira volt pelda Spanyolorszagban, az utpdate atment, a vonat a kanyaron nem)

    ps: A fenti megjegyzes abban az esetben allja meg a helyet, ha a rendor kapott szolgalati radiot/telefont vagy a szolgalati ido 99%-aban van a kozeleben olyan keszulek (pl. vezetekes telefon) amin el lehet erni. A cikk vegen talalhato torvenyi szabalyozasra valo biztatas egyebkent korrekt es a szolgalati eszkozok vesz eseten magan celra torteno hasznalat is megemliti, ami eleg logikus es szerintem viszonylag egyszeruen atultetheto torvenyi szintre.
  • DontKillMe
    #2
    Szolgálatban lévő rendőrökről van szó, nem azokról, akik az ircsiben fészbukoznak. Egy szaros multinál sem lehet már évek óta használni mobilt, sőt, egy teszkóban sem használhatod. És ennek már több mint tíz éve. Nem minden nap van szolgálatban a rendőr, kibírja, Koncentráljon a feladatára. Ha ezt nem vállalja, ne menjen rendőrnek.
  • KGyula1101
    #1
    Első olvasatra azt kell, hogy mondjam, aki ezt a "magánmobiltelefon szolgálatban történő használatának tilalmát kitalálta", az súlyosan beteg és kezelésre szorul. Aztán, második olvasatra is megerősödtem ebbéli hitemben. És persze, óhatatlanul felmerül a kérdés: miért, mire vagy kinek jó ez? (Az invalidus pap és a bennszülöttek esete szintén eszembe jut, de a történet nyomdafestéket nem tűrne, ezért közzétételétől eltekintek.)

    Nem tudom, miért fáj az bárkinek, ha a szolgálatban lévő rendőr alkalmasint "hazatelefonál", vagy őt hívja bármelyik hozzátartozója, akár azért, mert a gyerek megbetegedett, vagy munkahelyi elfoglaltság miatt, a Papa megy a kislányért az óvodába... Véleményem szerint, akkor sem esne folt a mundér becsületén, ha ad absordum (vagy horribile dictu), azért hívná fel telefonon a szolgálatban lévő férjét a felesége, hogy néhány szóban (tehát röviden), megbeszéljék, mi legyen vacsorára...

    Eszembe jutnak az "irodista" rendőrök, akik - tisztelet a kivételnek - csúcs- és központi szerveknél (de akár a területi nyomozó hatóságoknál) "repesztik", "tárogatják" vagy "meresztik" azt, amijük éppen van, és maratoni telefonbeszélgetéseket folytatnak, a fogalmunk sincs kikkel, a semmiről... Nekik, ugye, lehet, sőt, olyannyira nem tilos, hogy bizonyos szint fölött még meghatározott kvótájuk is van a személyes beszélgetések lebonyolítására.

    Nagy kérdés még, hogy mi a helyzet az úgynevezett magáncélra kiadott szolgálati mobiltelefonokkal? Merthogy, az értelemszerűen, szolgálatban (is) a rendőrnél lehet. Vajon azon miképpen ellenőrzik a magánbeszélgetést? Esetleg erre, külön apparátust fognak felállítani? Nincs elég tintanyaló és tányérváltogató még?

    Aztán: nem akadt néhány "tökös legény", aki felhívta volna a figyelmet egyrészt a direktíva alkotmány-, bocsánat: alaptörvény-ellenes mivoltára, másrészt életszerűtlenségére? A hagymázas rémálmukban ötletelő vezetőinket gátlástalanul kiszolgáló apparátus is szégyellheti magát (és nem először). Némelyik közülük valamikor hallgatóm és/vagy beosztottam volt, páran nálam kezdték a szakmát. Bizton állíthatom: nem erre okítottam és "neveltem" őket.

    Tragédia a köbön. Nagyon elszomorító dolgok ezek...

    Mindezek ellenére, további szép napot és kellemes hetet kívánok mindenkinek.

    [KGyul@]