14
  • Sequoyah
    #14
    Barmilyen komoly biztonsagi rendszer 3 fele azonositast ir elo. Egy tudasalaput (pl jelszo), egy targyi alaput (kulcs) es biometrikus. Ebbol a harmadikat kivalthatja.

    Ha a felhasznalo fenyegetes hatasara cselekszik akkor nyilvan az osszes ilyen megbukik, mert a kulcsot es a jelszot is atadja, es meg az ujlenyomatat is. MOndjuk pont a hangalapunal lehetoseg van arra, hogy az erzelmet felismerve (van mar ilyen) eszrevegye, hogy az illeto fel/ijedt, es riasszon.
  • Sequoyah
    #13
    A cikkben konkretan le van irva, hogy nathasan is mukodik. Olvassatok mar el rendesen legyszi.
  • Jakuza1
    #12
    Pontosan, tobb biztonsagi elemmel egyutt hasznalva, elfogadhato, viszont csak magaban edeskeves.Raadasul meg szintetizalni se kell a hangot, azaz atverni ilyen modon a rendszert, eleg ha fenyegetesnek van kiteve a felhasznalo, es sajat maga elismetli a mondatot.
    Ellenben peldaul kombinalva mas elemmel mint fizikai allapot merese kozben, pulzus,szivveres,vercsoport es sorolhatnam az ehhez nem kozvetetten kapcsolodo biztonsagi elemeket is, mint irisz,ujjlenyomat, akkor lehet eletkepes a hangazonositas, de magaban edeskeves.
  • senki687
    #11
    Szerintem ha ez a hangazonosítás annyira megbízhatóan működik, akkor a korábbi megoldások mellett kiegészítő biztonsági elemként kellene használni, nem a korábbiak helyett.
  • Cat #10
    A hangazonosítás régi dolog, de egy bank se bízna erre tényleges pénzmozgást szerintem. Bármilyen hiba és azonnal veszítenek a bíróság előtt.
  • AgentKis
    #9
    Aztán egy frankó nátha és nem enged be, vagy ki a rendszer! ;-)
  • xido
    #8
    2015ben egy cikk,ami technikát már legalább 7 éve ellőttek tévésorozatban amerikában..akkor ők ennyivel előrébb vannak,vagy futurisztikus megoldás volt csak? :)
  • Sequoyah
    #7
    A szoveget ma mar nagyon jol fel tudjak ismerni. Kicsit lemaradtal az utobbi evek ujdonsagaival:)

    Sot nem, csak hogy ma mar nagy biztonsaggal felismerhetoek a szovegek, a hangsulyok, de meg a beszelo erzelmi allapota is. Ez ma az egyik legyorsabban fejlodo technologia, igy mire par ev mulva egy ilyen biztonsagi rendszer elkeszulhet, addigra meg a mainal is sokkal jobbak lesznek.

    Generalni minden jellemzot amit figyelnek viszont mindenhogy nagysagrendekkel nehezebb, mint elemezni es felismerni azt, epp mint a nyilvanoskulcsu rejtjelezesnel. Az en problemam az az, hogy ez hogyan skalazhato. Sima rejtjelezesnel ha feltorik, akkor megduplazzuk a kulcsmeretet, es megint vedve vagyun kjopar evre, de egy hangnal mit nehezitesz?
  • Sequoyah
    #6
    Te elolvastad egyaltalan a cikket? Fuss neki megegyszer pls.
  • kvp
    #5
    A fix szovegek tokeletesen rogzithetoek egy mai mobilon, hatterben futo szoftverbol is. (pl. egy trojait tartalmazo jatek) Ezek gond nelkul visszajatszhatoak digitalis formaban, ezzel lemasolva az eredeti keszulek audio rendszerenek ujjlenyomatat is.

    A valtozo uzenetekkel meg az a baj, hogy azokat nem tudjak megfelelo minosegben es biztonsaggal felismerni, tehat nemhogy a felhasznalot, de meg a valaszt sem ismernek fel. Ellenben hangminta alapjan ma mar eleg jol lehet egy ember beszedet szintetizalni. Kisse monoton lesz, mint amikor bedigitalizalt keziras alapjan generalnak folyoirast, de ezt egy mai szoftver sem fogja eszrevenni.
  • Csaba161
    #4

    Nem beszélve a süketnémákról...
  • TomecK
    #3
    Ugyanaz a probléma mint minden biztonsági rendszerél. Ha tudom, hogy milyen jellemzőket figyel a biztonsági rendszer az adott hangban, akkor több hanganyagot veszek fel amíg meg nem lesz minden jellemző, majd összerakom és mesterségesen generálom a hangot. Tehát lehet random kérdés-felelek akkor is megoldható csak lehet, hogy lassabban.

    Valamint elég ciki ha berekedsz vagy kapsz egy hangszálgyulladást . . .
  • Sequoyah
    #2
    Ennek ugy van ertelme, ha -egy jobb rejtjelezeshez hasonloan- kerdes/valasz alapu. Tehat az azonositashoz sosem kell ugyanazt a szot/mondatot elismetelni megegyszer, hiszen mindig egy uj kerdest tesznek fel, uj valaszt varva. Igy hiaba rogzitenenek barmit is a felhasznalotol, az ertektelen lenne.
    Ez egy random kerdes is lehet, pl "mennyi 5x7?". Ez kvazi tenyleg megfelel a nyilvanos kulcsu rejtjelezes architecturajanak, ahol a hangunk maga a kulcs, amivel csak mi tudunk kodolni, mig dekodolni barki tudja.
  • BCs design
    #1
    a legjobb hangfelismerő programok is használhatatlanok a gyakorlatban, szóval inkább nem bíznék ilyen rendszerben, főleg hogy egy jó mikrofon és egy jó hangszóróval komolyan megszívathatják a rendszert