8
  • Szefmester
    #8
    Automatizáljanak csak... a gond ott van, hogy ha nem lesz melós aki nem kap fizetést, nem fogja tudni megvenni a cuccokat. Ezt kellene megérteniük a vezetőknek és a gyártulajoknak. Erre kellene találni megoldást. Mondhatni a fogyasztói társadalom vége felé robogunk, mert hosszú távon -szerintem- tarthatatlan a mostani megoldás.
  • Tetsuo
    #7
    Tökmindegy. Az egész rossz alapokon van. A materializmus, a kapitalizmus, a demokrácia, a liberalizmus és egyéb lázálmok kergetése ill. a háttérben működő maffia az összeomlás felé tereli az egész hóbelebancot... globálisan.
  • fonak
    #6
    Elvileg a gazdag társadalmak el tudnák tartani a "használhatatlan" réteget, akkor is, ha a lakosságnak csak 20%-a dolgozik. Csak az erkölcsi oldala elég necces, mert ugye "aki nem dolgozik, ne is egyék". Ráadásul a dologtalan tömegek bűnözésre, lázadásra hajlamosak akkor is, ha a minimális életszínvonalat biztosítja nekik az állam segélyekkel (vagy esetleg a jövőben egy garantált mindenkinek járó "alapjövedelemmel"). Jó példa erre a pár évvel ezelőtti londoni zavargások, amikor kifosztották az üzleteket lapostévékért meg márkás ruhákért.
  • Glutamin
    #5
    Ez nem utópisztikus gondolat, hanem részben a jelen. Nyugat-Európában már most is sokan segélyen fekszenek otthon. Az alja munkára meg ott vannak a keleti bevándorlók. Egy 80-90-es iq-jú emberre lassan semmilyen munkát nem lehet gazdaságosan rábízni. Márpedig sok ilyen ember van.
  • lekvaroskex
    #4
    Erre valami olyasmi megoldást képzelek el, hogy a munkások bérén megspórolt összeg egy része nyilván a plusz robotok karbantartása miatt jelentkezett többletköltséget fedezné, egy részét az üzem valamilyen adóként fizeti be amiből az állam egyfajta segélyt oszt a leépített munkásoknak (később valamiféle alapjövedelem is lehet belőle ahogy csökkennek a dolgozó emberek), a maradék meg a profitot fogja gyarapítani.

    Persze ez egy elég utópisztikus gondolat, de ha így megy, nem lesz olyan sok utcán kéregető munkanélküli.
  • Glutamin
    #3
    A folyamat már Magyarországon is erősen érezhető. Egyre kínkeservesebben találnak maguknak munkát az alacsonyabb végzettségű emberek.Ráadásul a nem gépesíthető munkák sem feltétlenül jobbak a korábban megszűnteknél. Pl ügyfélszolgálatos, ahol a munkaidő felében minősíthetetlen ügyfelekkel kell foglalkozni stb. Sokan nem örülnek ennek a szép új jövőnek majd.
  • BCs design
    #2
    nagyon sok gyár sokkal kevésbé van gépesítve mint amennyire lehetne a mostani technológiai szerint, szóval eléggé félelmetes hogy mennyi munkahely megszűnhet ha komolyan gépesítenek egy-egy területen
  • BCs design
    #1
    ha minden országban ugyanaz a születés szabályozás törvény lenne, akkor a technológiai fejlődés miatt megszűnő több 100 millió munkahely nem okozna semmilyen problémát