7
  • zeneszp
    #7
    Pl egy nyers tojás és egy főtt tojás is "zárt rendszer", mégis ha megforgatod őket, a nyers lassabban forog, mert nincs merev kapcsolat a sárgája és a héja között. A repülésben lévő helikopter sem mozdul meg, ha mozgatod körülötte a dobozt. Így a doboz sem mozog, ha mozog benne a helikopter. Hogyan fejtene ki nyomást a doboz falán keresztül a mérlegre?
  • zeneszp
    #6
    miii? a madár a konténerben kísérlethez ilyen bonyolult műszerekre van szükség? Egy pár ezer forintos mini helikopter egy dobozban egy mérlegen?
    @matatom Amúgy nehezen értelmezhető nekem a zárt rendszer ebben az esetben. Ha egy mérlegről felszáll egy helikopter, akkor ugye visszaáll a mérleg nullára? Ha a helikoptert körbeveszem egy tető nélküli dobozzal, akkor mi lesz? Ha csak egy lapot teszek a helikopter fölé, de nincs oldallap, akkor mi van? ha egy rácsos kalitkába teszem a helikoptert? Minden esetben más lesz a "rendszer" súlya? Nekem az az érzésem, hogy ha a helikopter egy zárt dobozban felszáll, akkor a mérleg csak a doboz súlyát fogja mutatni.
  • Elmin
    #5
    Csak téged idézve
    először " kizárt, hogy változzon a súlya"
    majd " A madarak súlya, ami a ketrecen keresztül a kamion kerekein mérhetö, legfeljebb ingadozik"
    legvégül pedig " nem változhat a súly"

    Mintha nem tudnád eldönteni melyik lehet igaz.
  • ostoros
    #4
    A kémiai folyamatokra is igaz az E=m*c2 egyenlet, csak nem vagyunk képesek mérni az ilyen kis energia változásoknál bekövetkező tömegcsökkenést.
  • Archenemy
    #3
    " ami mondjuk a madarak izommunkája folyamán tömegcsökkenéssel (elvégre sportolnak és fogynak! ;) hö energiává alakulva távozik"

    Ezek ilyen fúziós madarak?
  • Zero7th
    #2
    Akkor most már véglegesen pontot lehet tenni annak a kínzó kérdésnek a végére, hogy végül is pontosan mennyi egy töketlen fecske repülési sebessége?
  • matatom
    #1
    Ha a rendszer zárt, és nem szöki ki anyag, azaz pl. a levegö a réseken, és energia, valamit feltételezzük hogy nem is alakul át (ami nem teljesen igaz, bár rövid távon elhanyagolható), akkor kizárt, hogy változzon a súlya (a tömeg adott, a gravitáció adott).
    Más lenne, ha a madarak vákuumban tudnának antigraviációs hajtómüvekkel lebegni. :)

    A madarak súlya, ami a ketrecen keresztül a kamion kerekein mérhetö, legfeljebb ingadozik ha a madár repül, mivel a repülés egy hullámzó erö- és energiaváltozási folyamat. Persze ez egy igen komplex aerodinamikai jelenség, de az eredö az mindenképp ugyanaz. Átlagolva tehát, mint az sok madár esetén érvényesül nincs különbség, kivéve persze azt az energiát, ami mondjuk a madarak izommunkája folyamán tömegcsökkenéssel (elvégre sportolnak és fogynak! ;) hö energiává alakulva távozik. Ez viszont rövid idö alatt alig mérhetö.

    Szóval zárt rendszerben állandó gravitáció mellett, elhanyagolva az egyébb apró energia és tömeg átalakulásokat és a rendszeren kívüli külsö hatásokat, akkor nem változhat a súly. A fizikát nem lehet megb***ni, ez szerinetm egy racionális laikus számára is világos, nem hogy a fizikusoknak.
    Utoljára szerkesztette: matatom, 2015.01.16. 13:27:44