8
  • Ferrer
    #8
    Innen már csak egy lépés lenne, hogy a HP processzorokat kezdjen el gyártani. Sajnos ezt egyik óriás sem meri meglépni :(
  • llax
    #7
    Az x64 elnevezés hivatalosan nem létezik.
    AMD esetén AMD64, Intel esetén EM64T a 64 bites x86-os utasításkészlet neve, általános elnevezése x86-64. Megtévesztő lehet, hogy az Intel IA-32-nek nevezi a 32 bites x86 utasításkészletet, az Itanium-ét IA-64-nek. Utóbbinak (szinte) semmi köze az x86-hoz. Amivel szintén nem keverendő az a Xeon (szerver, munkaállomás proci), ami az x86-os EM64T (azaz x86-64) utasításkészletet használja, a sorozat nagy része a kupak alatt (a mag) megegyezik az ugyanakkor gyártott asztali procikkal (egyes szériáknál a foglalat is). Az újabb szuperszámítógépek is nagyrészt Xeon-nal (=Core i) épülnek.
  • WoodrowWilson
    #6
    Ez nem x86, meg nem x86-64 (aminek korábbi neve AMD64, és ez a keresztlicenszelt cucc), hanem egy másik 64 bites architektúra. De egyszerűbb lenne, ha elolvasnál róla mondjuk egy wikipédia cikket legalább, és akkor tudnád, hogy miről van szó.
    Utoljára szerkesztette: WoodrowWilson, 2014.12.05. 20:31:16
  • Vol Jin
    #5
    Mindegyik x86 proci egyben x64 is egyben, mivel keresztbe liszenszelték egymást az AMD-vel.
  • llax
    #4
    Inkább a "régi" 64 bites, a HP-val közösen fejlesztették. Akkoriban felmerült, hogy valamikor később desktopon is elterjedhet, mint x86 leváltója... Erre az x86(-64) az, ami lassan háttérbe szorít minden sépci architektúrát (MIPS, Sparc, POWER, Alpha...), azokban a szegmensekben is, ahol alig 10 éve még labdába sem rúghatott. Vagy mondhatjuk úgy is, hogy az otthoni, asztali gépekben ketyegő procik (a jobbak gyak ugyanazok, amik szerverbe Xeon vagy Opteron néven kerülnek) egyre több területen utolérték az eddigi high-end architektúrákat.
  • WoodrowWilson
    #3
    Nem, az Itanium az Intel "új" 64 bites architektúrája. Csak nem jött be.
  • Vol Jin
    #2
    Az itanium is x86 vagy tévednék?
  • kvp
    #1
    Az eladasaik azert nonek, mert rajtuk kivul szinte minden gyarto kiesett a versenybol, ezert nem nagyon maradt konkurens. Arrol nem beszelve, hogy mar 10 eve arulnak 64 bites x86-os szervereket, szoval nem meglepo, hogy ha mar 10 eve is atlag 4x gyorsabb volt egy x86-64-es gep egy hasonlo itaniumnal, akkor azota ez csak javulhatott. A meglepo inkabb az, hogy a regi es teljesen elavult rendszereket csak most dobjak ki.