16
  • Irasidus
    #16
    Kulcsszó: vonatkoztatási rendszer:

    "A vonatkoztatási rendszer a fizikában a hely és az idő megadását lehetővé tevő viszonyítási objektumok rendszere. Anyagi jellegű fogalom, azaz alappontjait és alapirányait valós anyagi testek jelölik ki. Bármilyen anyagi rendszer választható vonatkoztatási rendszernek. A vonatkoztatási rendszer matematikai leírása a koordináta-rendszer."

    - a testek (bolygók) mozgása a vonatkoztatási rendszertől függ, teljesen szubjektív, hogy mihez viszonyítod (nincs kitüntetett pont a világegyetemben)
    - a Nap vonatkoztatási rendszerében nagy vonalakban ellipszis pályán mozognak a bolygók, és nem spirálban (tudod, rövid úton a Napba zuhannának), nem nagy vonalakban, vagyis a valóságban a többi bolygó perturbáló hatása miatt, ennek köze sincs sem a körhöz, sem az ellipszishez (igencsak kaotikus)
    - a Galaxis centrumához viszonyítva nem igazán lehet, mivel a Nap nem egyenletesen mozog a Tejútrendszer középpontja körül, a bolygók mozgása ebben az vonatkoztatási rendszerben még kaotikusabb lenne (tehát véletlenül sem olyan mint a videón) - de a lényeg megjósolhatatlan a mozgásuk ebben a rendszerben!!!
    - egy nem létező, vagyis ideális helyzetben, ha minden olyan szabályosan mozogna mint ahogy Móriczka elképzeli, a Tejútrendszer középpontjához igazított vonatkoztatási rendszerben a bolygók szinuszhullámot írnának le, és nem spirált, és nem úgy ahogy a videón láttad.

    De a videóval több baj is van. Kérlek, olvasd el a linket amit az előző hsz-eben adtam.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2014.11.27. 14:32:44
  • cylontoaster
    #15
    Ez nem honnan nézés kérdése, van egy elfogadott nézőpont és ennyi. Próbáld ki hogy bemész a kocsmába és hektóban vagy gallonban esetleg köbméterben kéred ki a pálinkád...
  • Tetsuo
    #14
    Ugyanis a cikk baromság. Ahogy a Szaturnusznak köszönhető a Föld élhetősége, úgy a Marsnak és a Vénusznak is, de még a Plutónak is, hogy nem ütközött vele. :-)
  • BaltásRém
    #13
    A vita alapja hogy ki honnan vizsgálja a dolgot. Mennyit tudtok erről beszélgetni...
  • Tetsuo
    #12
    Te sem vagy százas.
    Szóval ha valaki szerint egy autó egyenesen haladt, azt nem tudod értelmezni, mert a Föld legalább 20 féle mozgást végez a térben? :-D
    Ezen mozgásoknak viszont köze sincs a spirálhoz és abszolút helytelen az érved, ugyanis mindig az adott rendszeren belüli mozgásokat kell csak figyelembe venni, a közbeszéd és a fizika szerint is.
  • Ragnaar
    #11
    Fura az a video miért ír forgást a keringésre ? Amúgy én is úgy gondolom az előttem szólókhoz hasonlóan, hogy inerciarendszer választás kérdése.
  • karesz6
    #10
    Mindenki érti hol a spirális mozgás csak mivel a kérdés szempontjából teljesen lényegtelen nem szokás ezzel is bonyolítani a dolgot, és igen abból a szempontból hogy hogyan mozognak az égitestek a nap körül, a nap totál statikus.

    Csak hogy értsd. Írd le az útvonalat szegedtől budapestig úgy hogy a viszonyítási pont a virgo szuperhalmaz gravitációs középpontja.
    A te válaszod feleslegesen hosszú és bonyolult lenne.
    Én pedig azt mondom hogy felmész az autópályára és egyenesen előre.
  • Linkout
    #9
    Számomra pedig az jön át, hogy valamihez viszonyítani kell. Einstein is megmondta, hogy ha a világon semmi más nem létezne, csak 2 db objektum, melyek mozognak, nem tudnánk megállapítani, hogy melyik van mozgásban és melyik áll.
  • Lapajka
    #8
    Az Univerzum léptékeiben, a lakható és élhető időfázis, amiben élünk, nem több, mint EGY PILLANAT... egy szerencsés pillanatban vagyunk, létezésünk néhány millió éve, csak ennyi... e kedvező és mázlista pillanatnak BÁRMIKOR vége szakadhat és úgy tűnünk el (ha csak nem lesz még időnk, hogy szuper űr civilizációvá fejlődjünk), mint hangya a tejfölben...
  • cylontoaster
    #7
    Sose hallottál még inerciarendszerről ugye? Pedig része az oktatásnak.
    A Naprendszeren belüli mozgásokat a Naphoz illik viszonyítani, mert mi a bánathoz máshoz viszonyítanád?
    Abszolút semmi értelme az állításodnak, ha belemész a szőrszálhasogatásba és kijelölöd mondjuk a galaxis közepét, akkor miért ne léphetnénk tovább, és egy másik pontot jelölünk ki?

    Persze úgyse fogod felfogni és verni fogod a hülyeségedre a nyálad még hozzászólások tucatjain keresztül.
  • Macropus Rufus
    #6
    azt én nem tudom, hogy az a videó hol terjed eredetileg én a jutube-on találtam. De logikus. Csak akkor lehet kör pályáról beszélni és egy síkban keringésről, ha a Nap statikus. Minden más esetben megdől az állítás, lévén ha a nap mozog.
  • Macropus Rufus
    #5
    "Naprendszer azt jelenti, hogy a napunk körül való keringést veszi alapul (hogy mik vannak...) "
    azt nem is vitattam. De a cikk kör pályáról és egy síkban lévő bolygókról ír, ami viszont nem igaz.
    Nem kör pálya és nincsenek egy síkban. De nem kell ilyen messzire menni: a Plútó pályája szöget zár be a többi bolygó pályájával (és ráadasáúl enyhén eliptikus is), tehát már ott megdőlt az, hogy egy síkban vannak a bolygók. De a Nap mozgásából következő spirális pálya miatt nem lehetnek egy síkban.

    Spirális pályán való mozgás megértése

    "Milyen spirális mozgás van ott? Okoskodás amit írtál."
    ebből a megjegyzésből számomra az jött át, hogy a te számodra a Nap egy statikus égitest ami nem mozog. Csak a bolygók keringenek körülötte, ezért nem érted, hogy hol is van az a spirális mozgás.
  • Irasidus
    #4
    Most, nem azért, de az a vírusvideó ami hódít(ot) a neten, és ami szerint a bolygók "spirálisan" mozognak egy ezoterikus oldalon jelent meg, és kismilliószor meg lett cáfolva. Láttál már amúgy spirált?

    Csak mert a spirál így néz ki:



    Ha tudsz angolul itt egy összefoglaló, hogy hol - és mennyi - a hiba abban a videóban: klikk
  • Linkout
    #3
    Igen úgy látszik. Itt nem a bolygók helyzetéről és mozgásáról volt szó a galaxisunkra vetítve. Naprendszer azt jelenti, hogy a napunk körül való keringést veszi alapul (hogy mik vannak...) Milyen spirális mozgás van ott? Okoskodás amit írtál.
  • turidani
    #2
    @ Macropus Rufus:

    Mond, nem hallottál még lokális - heliocentrikus - koordinátarendszerről?

    A "kör alakú" nyilvánvalóan a Naptól való (megközelítőleg) állandó távolságot jelenti.

    Az "azonos síkon helyezkednek el" pedig nyilvánvalóan Naphoz viszonyított pályasíkjaik egymáshoz képest elfoglalt helyzetét jelenti.
  • Macropus Rufus
    #1
    "bolygók pályái köralakúak és jellemzően azonos síkon helyezkednek el,"
    a bolygók nem kör pályán mozognak és nem is egy síkban vannak. Ha egy kicsit jobban belegondol az ember: a nap is kering valami körül. Ez a keringő test körül keringenek más testek is, de mivel a központi test eleve kering valami körül, ezért a körülötte keringő testek nem kör, hanem egyfajta spirális pályán mozognak, és ebből következik, hogy nem lehetnek egy síkban sem. Maximum úgy látszik, de mivel spirális pályán mozognak ezért nem lehetnek egysíkban sem.