28
  • turidani
    #28
    Töröld meg az orrodat, kisöreg :-)
  • turidani
    #27
    "Ezt bármelyik oprendszeren meg lehet csinálni. Persze nem a média lejátszón keresztül, de mindig van valami." (lacee86)

    Ha ez a véleményed, akkor neked még nagyon sokat kell a számítástechnikáról tanulni, barátom :-)

    Nincs olyan, hogy "de mindig van valami".
    Hanem vannak biztonságos rendszerek, és vannak gányolt, pancser, védetlen rendszerek.

    Csak olyan rendszerekbe lehet alkalmazásokon keresztül vírust juttatni, amelyekben a prioritás és a jogosultság fogalmát pongyolán kezelik, vagy összekeverik.
    Meg az olyan rendszerekbe, ahol a fejlesztők szándékosan kiskapukat hagytak a rendszer védelmének a megkerülésére.

    Már a 70-es években is készítettek biztonságos számítógéprendszereket.
    Például mindmáig ilyen rendszereket használnak a nemzetközi pénzforgalom biztonságos lebonyolítására.
    Nem is hallhatsz soha olyat, hogy a bankok közötti nemzetközi átutalásokat bárki valaha is meghekkelte volna.
    Ezek azonban mainframe rendszerek, amelyekhez képest az MS és az Intel a neandervölgyi ember kulturális szintjén áll.

    A biztonságos számítógéprendszerek technológiája egyáltalán nem titkos, csak éppen a kommersz piacon a kutyát sem érdekli.
    A gyártók egyszerűen szarnak a felhasználó érdekeire.

    És az emberek ennek súlyát addig nem is fogják komolyan venni, amíg nem lesz a számítástechnikában valami orbitális pofáraesés.
  • turidani
    #26
    "Lehet neked kéne akkor vezetni a Microsoftot... jól rendbe szednéd azt a béna brigádot, ha ennyire egyszerű az egész" (RAZOR27)

    Pont a lényeget nem értetted meg.
    A Microsoft nem azért gyárt szart, mert nem tudna jobbat.
    Hanem azért gyárt szart, mert szart gyártani egyszerűbb, és a többségében laikus felhasználóknak ezt is el lehet adni.

    A Microsoft konkurrensei pedig azért nem gyártanak jobbat, mert ők is hamar rájönnek arra, hogy a szart is el lehet adni.
    Ezért már az első piaci siker után lemondanak arról, hogy korrekt módon fejlesszék tovább a terméket.

    És azért tehetik meg mindezt, mert a szoftver piac fogyasztóvédelmi szabályozása a csiszolatlan kőkorszak szintjén áll.
    Ezen kéne változtatni.
    Utoljára szerkesztette: turidani, 2014.11.22. 22:32:38
  • Vol Jin
    #25
    Ez egy felesleges szófosás volt. Még parasztvakítás sem volt benne, csak melléduma.

    A lényeget meg egy mondatban megfogalmazhatta volna. Ugyanaz az OS fog futni a PC-tól a mobiltelefonig, illetve egy szoftver mindegyik eszközön futni fog.
  • T2k
    #24
    Figyi, Te melyik diliházból szabadultál?
  • tomboy013
    #23
    Ő nem próbál ki ilyesmiket csak zsigerből fikáz mindent ami MS :)
  • Lacee86
    #22
    Kipróbálható a Win 10 tesztverzió. A tanár ki is vetítette Op.rendszerek órán nekünk. Igaz mondta, h szerinte csak virtualizációval ajánlott használni egyelőre. :)
  • tomboy013
    #21
    Ha olyan jó mint a Windows akkor igen ;)
  • yesname #20
    "Szerinted mennyire kell elcseszettnek és gányoltnak lennie egy oprendszernek ahhoz, hogy a legalacsonyabb szintű jogosultságokkal rendelkező alkalmazás is megszerezhesse a legmagasabb szintű jogosultságokat?"

    Ezt bármelyik oprendszeren meg lehet csinálni. Persze nem a média lejátszón keresztül, de mindig van valami. Nagy tévedésben vagy barátom... :D
  • RAZOR27
    #19
    Lehet neked kéne akkor vezetni a Microsoftot... jól rendbe szednéd azt a béna brigádot, ha ennyire egyszerű az egész.
  • pajsil
    #18
    ...sajnos én nem igazán látom a fejlődést, (mint egy számítástechnikus) csak a profit orientált butított felesleges fejlesztéseket. Az xp óta csak az erőforrások pazarlása történik minden téren MS-nél. (merevlemez méret, processzor illetve memória kihasználtság és az ezekből kifolyó következmények.) Csak a technika fejlődése lendületesebben kompenzálja ezt és ez egy átlag felhasználónak nem igazán tűnik fel, mert neki mindig valami új kell, vagy már nem lehet kapni a régi jól beváltat. Szerintem ezen a téren már nem lehet innovatív semmi csak erőltettet és design- os. Bármit mondanak és propagálnak csak egy változtatás és semmi más.
  • turidani
    #17
    "Ha nem innovalnak az a baj, ha innovalnak es uj dolgokkal probalkoznak akkor meg az a baj." (Sequyoah)

    Na ne hülyéskedj.

    A Microsoft az egész fennállása alatt soha semmi újat nem hozott, hanem csak másokat követett vagy másolt.
    Ráadásul még azt se kreatívan.

    A Microsoft mindig is csak alibifejlesztéseket csinált.
    Sohasem átgondolt rendszerkoncepció alapján, hanem csupán a guánó-elv alapján.

    Csak egy apró kérdés: te el tudod képzelni azt, hogy egy normálisan megírt operációs rendszerben egy médialejátszó programon keresztül vírust lehessen juttatni a gépbe?

    Szerinted mennyire kell elcseszettnek és gányoltnak lennie egy oprendszernek ahhoz, hogy a legalacsonyabb szintű jogosultságokkal rendelkező alkalmazás is megszerezhesse a legmagasabb szintű jogosultságokat?

    Ha a Microsoft még egy ilyen egyszerű problémát sem volt képes megoldani, akkor hogy a fenében beszélhetnénk náluk innovációról?

  • turidani
    #16
    Na és persze a Microsoftnak lassan már tényleg illene megtanulnia valami normális multitasking operációs rendszert írni.

    Egyszerűen elképesztő, hogy 53 évvel a multitasking operációs rendszerek megjelenése után a Microsoft még mindig nem képes egy korrekt multitasking kernelt megalkotni.

    Úgy tűnik, a Microsoft a Szilikon Völgy helyett még mindig a Neander Völgynél tart :-(
  • turidani
    #15
    "A vezető hozzátette, hogy a Windows 10 esetében megpróbálnak egy olyan platformot, ökorendszert létrehozni, amely annyi eszközt egyesít, amennyit csak lehetséges."

    Talán kezdhetnék azzal, hogy a Windows 10 ismerje fel az összes olyan perifériát, amelyiket valamelyik korábbi Windos verzió már felismert, és legyen rajta telepíthető minden olyan telepítőprogram, ami valamelyik korábbi Windows verzióra feltelepíthető volt.

    Ez ugyanis kizárólag csak döntés kérdése.

    És amíg a Microsoft minden újabb Windows verzióban szándékosan lehetetlenné teszi a korábbi Windows verziók alatt használt meghajtóprogramok telepítését, addig senki sem hiszi el, hogy valóban befogadó platformot akarnak készíteni.

    Hanem tudni fogjuk, hogy ez is csak ugyanolyan összelapátolt szemétkupac, mint az előzőek voltak.
  • CairoJack
    #14
    "A Microsoft nagy reményeket fűz a következő operációs rendszerhez." - Az lehet, hogy nagyok az elvárások, de én még nem érzem úgy, hogy annyira jó lenne a Win10.
    Persze a tesztelői verzió még eléggé félkész, és azt kell mondjam, hogy az asztali felület javult valamicskét (bár a Win7 színvonalát még nem éri el), viszont az MS még mindig nem kezeli helyén a start menü/start sceen kérdést.

    Az a baj, hogy még mindig választhatóvá teszik. A usernek választania kell, hogy vagy a start menüt akarja, vagy a start screent. Na most asztali gép esetén pofon egyszerű, az ember persze, hogy a jól bevált start menüt fogja választani. Sajnos ezt most jól megküldték a rusnya csempékkel, és a klasszikus start menüs értékeknek csak egy része tért vissza, plusz az egész hányinger ronda, de ez még változhat. Talán idővel az aero is visszatér.
    Nem is ez a lényeg, hanem a tablet felhasználók kérdése. Én ugyanis tableten használok csak Win8.1-et, és ott jó a csempés felület (oké, ronda, és funkciószegény, de legalább használható).
    Jó a csempés felület, mert a livetil-okat tényleg a tapicskolásra tervezték. Tableten az esetek 70%-át ezen a felületen töltöm, és ha funkcionálisabb lenne (pl meg lehetne nézni rajta %-os formában az akkutöltöttséget, lenne fájlkezelés, stb, talán több időt is töltenék ott). De viszont, ha átváltok asztali módra, nem akarom, hogy a startscreen bekeverjen. Akkor start menüt akarok látni, és nem számít, hogy egérrel használom-e éppen a tabletemet, vagy az ujjammal tapicskolom, akkor ott start menü kell és pont.
    Win 8.1-en meg is van oldva a dolog, egy classic shell-el, de Wiin10-en nem tudom mi lesz.

    Azt kéne felfognia az MS-nek, hogy a két felület nem tudja kellően hatékonyan kiváltani egymást. Ehelyett úgy kéne kezelni a dolgot, hogy a startmenü az asztal elválaszthatatlan része, a startscreen pedig egy extra terület, egy virtuális tér/felület ha úgy tetszik, amit az asztali érától teljesen külön kezelnek. Persze az átjárhatóságot meg kell teremteni, hogy egy klikkel az asztalon lehessek, vagy ugyan így fordítva, hogy az asztalról a Startscreenre tudjak ugrani, ha úgy kívánom. A lényeg, hogy az MS ne egymás alternatívájaként tekintsen a két megoldásra, hanem egy párhuzamosan létező felületként.

    Ezen felül nagyobb átjárhatóság is kell. Az most tök jó például, hogy mostantól a moder alkalmazásokat is lehet majd ablakban futtatni, de ugyan így meg kéne oldani, hogy a modern appokat lehessen úgy használni, mint anno a "minialkalmazásokat", tehát hogy ki lehessen tűzni őket az asztalra. Az időjárás, a hírek, a tőzsde app mind baromi jól mutatna, és nagyon hasznos lenne az asztalra tűzve. Nagyobb haszna lenne úgy, mint hogy a start menübe bevágják őket.
    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2014.11.15. 12:22:32
  • Narxis
    #13
    Te akkor is ezt írnád ha az MS felkarolná valamelyik Linux disztrot és elnevezné Windows-nak.
  • Narxis
    #12
    Tulajdonképpen azért mert semmi konkrétumot nem mondott. Marketingtől csöpögő lózungokat eresztett szélnek. Ezt is biztos bekajálják a winbuzik de azért a gondolkodó embernek ez így kevés.
  • SirBubu
    #11
    kicsit fölment bennem a pumpa (nem érdekel, ha ki leszek bannolva):

    HA A SATYA NEM VÁG AKKORA RENDET AZ MS-NÉL, HOGY MEGSZÓLALJON, MEGYEK ALMÁZNI VAGY DROIDKODNI!

    (és ez bízvást vehető fenyegetésnek is)
  • SirBubu
    #10
    hát szerintem a startmenü elhagyása finoman szólva is elég idegesítő ötlet volt

    miért, nem fért el a DVD-n, vagy mi? akkora orbitális programozói teljesítmény lett volna választhatóvá tenni? vagy dollárcsilliárdokba került volna?

    na ne már
  • culas25hc
    #9
    Nekem tetszik a win8 által elkezdett út, csak még a 8.1 is olyan mint egy béta verzió. A gépház menüt például kukázni kéne, mert így a vezérlőpulttal együtt elég nagy a káosz a beállítások terén. A
  • tomboy013
    #8
    Most jó úton járnak, mind az asztali mind a mobil rendszerük nagyon szuper és a 10-es verzióval csak jobb lesz.
  • Sequoyah
    #7
    Pont most, amikor az Apple leallt az innovacioval?:)
  • Sequoyah
    #6
    Ha nem innovalnak az a baj, ha innovalnak es uj dolgokkal probalkoznak akkor meg az a baj.

    Igazad van, piacvezetokent egy ut vezet elora, ha probalkoznak. Neha bejon, neha nem jon be. Aztan lehet tovabbmenni a tapasztalatok alapjan.
  • RAZOR27
    #5
    Azért sajnálom őket valahol, sok negatív kritikát kapnak ok nélkül. A startmenü miatt picsogó hülyegyerekeknek meglett a hatása az eladásokban is. Elszoktak tolni dolgokat, de nem egyszerű vezetni egy iparágat, nincs kitaposott nyom. Csak az ugatás megy, ha nem tetszik a népnek valami. Mindenkinek meg nem lehet kedveskedni egyszerre.
  • djcom
    #4
    Én 13 éve csöppentem bele a PC-s világba. Sajnos azt kell mondjam, váltani fogok.
    APPLE RULEZ!
  • halgatyó
    #3
    De jó, hogy ívben sz*tam le a win8-at, most legalább nem kell bosszankodnom.
    A cikkből semmit sem tudtam meg arról, hogy miért is jó ez a win 10. Gondolom, a jó sok pénz bezsebelése a cél, ehhez kell félévente új "verzió" (-szám).
  • Lacee86
    #2
    Miért is?
  • tugyiti
    #1
    Van Satya nevű haverom az is ilyen baromságokat beszél mondjuk 2L tabis bor meg 8 óra hegesztés után.