3
  • Sequoyah
    #3
    "A team of scientists in Sweden examined the dietary habits of 61,400 women in 1987-1990 and 45,300 men in 1997 and then monitored their health for years afterwards."

    Szoval nem is a tejfogyasztast vizsgaltak, hanem ugy altalaban a taplalkozast? Egyre jobban kezd ez hasonlitani egy jo kis p-hackinghez.
    Aki nem tudna mi az a p-hacking, arrol van szo, hogy tok veletlenszeru adatokban is mindig vannak veletlenszeru mintak, amik korrelacionak tunnek. Ha a bemeno adathalmaz mindenfele etelfeleseget tartalmaz, akkor komoly valoszinusegszamitasi esely van arra, hogy valamelyik kozuluk veletlenul pont korrelalni fog a csonttoresek szamahoz. Lehet, hogy a tej, vagy pont a dio, vagy a brokkoli, vagy a viz.
    A csalas ebben pedig az, hogy nem elore szogezik le, hogy a tej hatasat vizsgaljak, hanem utolag az osszes etelfele kozul cseresznyezik ki azokat, amik epp korrelalnak. Most epp a tej volt az. A cikk megszuletik, a tudosnak megvan a kvotaja, tovabbra is kapja a tamogatast. A brit tudosos cikkek (ohmm British Medical Journal...) jelentos resze igy kezdodik, aztan soha nem tudjak megismetelni az eredmenyt mas kiserlettel.

    Szoval ennek csak akkor van ertelme, ha mas tanulmanyok is megerositik.
  • ostoros
    #1
    A csont erősödéséhez D vitamin kell. Ahhoz pedig elsősorban napfény kell. Mi van kevés a svédeknek? Napfény. Így aztán ihatják a tejet, ha nem hasznosul.
    Ráadásul a svéd is azt csinálja, mint mi: Még ha kint süt is a nap, nem megy ki, fontosabb az internet előtt gubbasztani.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2014.11.01. 11:59:27