5
  • asgh
    A celluloid film bescannelése hasonló a papirkép scanneléséhez. Elméletileg bármekkora felbontásban bescannelheted a papírképet is, de minek, ha a nagyobb felbontás nem tartalmaz több részletet.
    A celluloid filmet valójában 2K felbontásnál nagyobban nem érdemes scannelni. VFX-hez valóban használnak 4K scanneket, de első sorban nem a részletgazdagság, hanem a filmgrain leszedése miatt, illetve ha utómunkában bele akartak nagyítani, akkor volt hova. Amúgy a 4K-ban scannelt filmeket is a végén 2K-ban renderelték ki.
    A régi filmek 4K-ban scannelésének tehát még elméleti szinten is csak azoknál a moziknál van értelme, amiknél csak optikai trükköket alkalmaztak. Ahol bármilyen digitális utómunka volt, ott a 2K-nál nagyobb felbontásnak semmi értelme.
    Ezen kívül maradnak még azok a filmek, amiknél a teljes utómunka a felvételtől a renderig 4K-ban történik (az újabb produkciók viszonylag kis százaléka), illetve a korabeli 65mm-re forgatott filmek.
    Minden másnál a 4K csak nettó parasztvakítás, mint amikor az SD kamerákkal felvett műsorokat felscalelik fullHD-ra és odaírják a kép szélére, hogy "HD adás".
    Utoljára szerkesztette: asgh, 2014.10.15. 13:36:58
  • Renátó1985
    De ez nem igy van mert mar reges reg olyan szalagokra vettek a filmeket, hogy max 10k- s felbonatas nyerheto ki belole. Mar a szarnyas fejvadasz idejeben is ilyen szalagokra vettek. A masik meg, hogy nem csak halalos iramban x keszul vannak jo filmek csak informalodni kellene.
  • Berber
    Lassan TV-t se nézek. Nincs értelmes műsor. Filmet se töltök már le, időm sincs a TV előtt lógni. Én biztos nem vagyok egy ilyen eszköz célpiaca.
  • sárkánylovag
    Egyszerű a matek egy full hd film ma 10 Giga akkor a 4 szélesebb és 4 magasabb kép azaz 16*10 giga= Mire gyűjtesz 160 gigás filmeket?
    Mert a jelenleg elterjedt 1 -2 Terrásokra nem igen.
  • culas25hc
    Az én szempontomból az a fő gond, hogy egy 4K felbontású agyatlan Halálos Iramban 12 fele annyira sem érdekel, mint egy HD ready Szárnyas Fejvadász. És hiába veszek 4K TV-t, az ekkora felbontásban elérhető új filmek nagy része szar. A részletgazdagság meg nem teszi jobbá egyiket sem.