15
  • Irasidus
    #15
    Én úgy tanultam a növények autotróf élőlények, és nincs szükségük harmadik félre, a növekedésükhöz. A mikrobák a talaj javítása (nitrátok) szempontjából lehet lényeges egy növények, illetve speciális esetben a talajból hiányzó anyagokat pótolják, esetleg szimbiózisban élnek, de ha a talaj termő akkor a mikrobák nélkül is nő a növény, mert autotróf. Mindenképpen az ásványi anyag lényeg, nem a mikróba (néhány speciális esetet kivéve).
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2014.09.22. 12:09:13
  • Irasidus
    #14
    El kellene olvasni a cikket, nem igazi marsi talaj, hanem ál-marsi talaj, vagyis hozzáadtak különböző "cuccokat", ez volt a kísérlet lényege... Vagyis, hogy a holdi, marsi talajhoz nitrátok hozzáadásával képesek növények növekedni (a jó kis vulkanikus talaj, ugye...), ja és nem volt számukra toxikus. Te mire figyelsz???
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2014.09.22. 11:51:12
  • ugh
    #13
    Nagy rakas lozsart azt.
    A novenyek egy nagy resze fugg a talajban levo mikorbaktol.
    Aza fold amibe te taprudat raksz szinten tartalmazza.
    Szall ez ugy full okorseg ahogy van.
    Marmint a kiserlet, a cikk, meg a vita errol...
  • ugh
    #12
    Baromsag.
    A mai osszetett novenyeknek a talajbol kismillio fele cuccra szukseguk van ami az igazi marsi talajban nincs meg.
    Ha meg foldi talaj akkor nem marsi azaz benne vannak a bakteriumok szal ez az egesz egy retkes nagy hazugsag.
  • johnfly
    #11
    :D
  • xyl
    #10
    Akkor a cím helyesen úgy hangzana, hogy: "Kedvelik a növények az ál-marsi ál-talajt" :-)
  • johnfly
    #9
    By Dr.Filep:
    "A talaj különböző minőségű és méretű alkotórészekből álló, három fázisú (szilárd, folyékony és légnemű) heterogén polidiszperz rendszer.....
    ....A talajban két alrendszert (abiotikus és biotikus alrendszert) lehet megkülönböztetni.........A termékenység (a víz és tápanyag szolgáltató képesség) specifikus minőségi jellemzője a talajoknak, ami alapvetően megkülönbözteti azokat a csupán fizikai és kémiai változásokat szenvedett (felaprózott) kőzettörmelékektől."

    Ezen megfogalmazás szerint nem lehet akármit, csak mert fel tudtunk benne szabályozott körülmények között nevelni egy növényt, talajnak nevezni, mert a kőzetgyapot sem az, pedig hidrokultúrában gyönyörű paradicsomokat terem.

  • Tetsuo
    #8
    Így van. Még egy műanyag szivacsban is megterem a növény, ha tápanyaggal dúsítják.
  • Irasidus
    #7
    Senki nem olvasta el cikket csak ír a cím alapján valamit? Pff. Tisztázzuk szerintem valamit a talaj: szervetlen és szerves anyagok diszperz keveréke, továbbá tartalmaz még folyadékot, és gázokat. A Marson, vagy Holdon nem beszélhetünk talajról (pongyolán megfogalmazva talán, de itt most egy kulcskérdés). Továbbá, az "áll-talajhoz" nitrátokat és ammóniát (és vizet) adtak, vagyis arra voltak kíváncsiak (szerintem), hogy a Mars és Hold talaja hozzáadott - táp - anyagokkal képesek-e növekedni. Ilyen kísérleteket már az 50-es évek óta végeznek, ez egy igencsak specifikus kísérlet volt.
  • Tetsuo
    #6
    Hát igen, kb. ennyit érnek az efféle kutatások. A tudomány a természet lényegétől csak távolodik, ma már az nem is érdekli.
  • barret
    #5
    Mi volt hasonló? A talaj állaga?
    Mert a növényeknek tápanyagra van szükségük. A talaj csak megtámassza a növényt...
  • SupraMKIII
    #4
    Hát, azért ez a kisérlet nem volt akkora meglepetés... "Lényegében földi környezetben földi módon nőnek a növények". nahát...

    Itt nyilván a földi környezet létrehozása és fenntartása az érdekes kérdés, pl. az említett baktérium, satöbbi...
  • xyl
    #3
    1. A marsi talaj olyan, mint a földi: sokféle. Van maró hatásu is, de nem mindenütt olyan. Nyilván a Földön sem a kiszáradt sós tó fenekén akarunk búzát termelni.
    2. Ami a víz megtartását illeti: A marsi légkörnél nagyobb nyomású üvegházban kell(ene) növényeket termelni. Ha ez az egész légmentesen zár (nemcsak a légkör felé, de a talaj felé is), akkor kialakulhat egy természetes körforgás: párolgás, lecsapódás az üvegház szerkezetén. Ezt lehetne aztán összegyűjteni és ismételten öntözni szivattyúkkal. Nyilván, a légmentes zárást sem lehet 100%-ban megvalósítani, kívülről a víz egy részét időnként pótolni kellene.
    3. Az első évben terem valamilyen csenevész, satnya növényzet. Ennek egy részét hagyják elrohadni, a következő évben ez már növeli a termékenységet. És persze ott van az "emberi trágya". Csak kár, hogy tele van papírral...
  • ostoros
    #2
    A földön is sok helyen van erősen savas és erősen lúgos kémhatású talaj. És élnek benne növények.
  • vision5
    #1
    Annyit azért nem árt tudni hogy a marsi talaj erősen maró hatású anyag, szóval kétséges hogy bármi megteremne benne előzetes kezelés nélkül.