6
  • emberz
    #6
    Ki tudja? Talán az értelem felé haladtak ők is? Talán el is érték...?
  • NEXUS6
    #5
    Ha létezett egy olyan fülke, pl a fák koronája, ahova a dinók egy része benyomulhatott, akkor egy 50 millió éves fejlődés nem is túl gyors. És ha ez a környezet megfelelő egyedszámot tudott eltartani, pl gyümikkel illetve más "madarakkal" akkor a testméret csökkenés is hasznosnak tűnik, és ebben az irányban indul el a fejlődés. A madarak soxor csapatban élnek, ami igazából úgy is felfogható, mintha egyetlen szervezet lenne, csak sok kis testből áll. Ez ideálisabb aerodinamikai szempontból is. Könnyebben fel tudnak röppenni egy ragadozó elöl, ha meg elkap egyet, könnyen lehet pótolni.

    A madarak spec képességei aztán, egy katasztrófa után a túlélés szempontjából is jobban jöttek, pl a tollazat a hidegben, lásd pl pingvinek.
  • MaRee
    #4
    Asszem erre a hsz-re előveszem a popcornt!
  • kvp
    #3
    A dinok joreszt ehenhaltak egy kornyezeti valtozas miatt. Egy kisebb termetu, ezert kevesebbel is jollako, gyorsabban mozgo, ezert jobban vadaszo, repulni kepes, ezert nehezen elerheto taplalekforrashoz is eljutni kepes allat sokkal nagyobb eselyekkel el tul egy ilyen szituaciot. A kis meret es a repulni tudas egyszeruen elonyos volt nekik.

    Azert ha mar 'gyors' evolucio, akkor az ember sokkal gyorsabban fejlodott ki a korai allapotbol a mostani formaig. Azaz kereszteny szimbolikaval elve amikor kikerultunk a paradicsombol, akkor sokkal gyorsabban estunk le a farol es altunk talpra mint ahogy a dinok anno megtanultak repulni... (ha az ember megnezi a bibliaban leirt teremtes tortenetet, az nagyjabol pontosan megfelel a tenyleges evolucionak, csak valamiert logaritmikus idoskalat hasznal, mig az oszovetseg tobbi resze hold eveket, ezek alapjan egyebkent jelenleg meg mindig a 7. napnal tartunk)
  • Amergin
    #2
    Érdekesebb kérdés -amire a cikk nem világított rá- hogy mi is volt ennek a hosszútávú változásnak a mozgatórugója? A dínók a kialakulásuk óta egyre csak növekedtek mind a növényevők, mind a ragadozók. Azután fajok egy csoportja 50 millió évig (!) folyamatosan csökkenti a testméretét. Miért?
    Mi volt az oka az általános tendenciával (testméret növekedése) szembemenő evolúciós fejlődésnek?
    Azután: miért is kell fáramászni egy dínónak? A prédája miatt? Vagy növényevő volt? Szóval jó sok minden nem derül ki ebből...
  • Archenemy
    #1
    Jól tudjuk, hogy miről szól ez a cikk. Természetesen arról, hogy nincs evolúció! :D