1
  • Libra07
    #1
    Tisztelt szerkesztőség, kedves olvasók!
    Én, mint asztalitenisz versenyző a cikk olvasásakor szükségét éreztem, hogy kijavítsam a fogalmi zavarokat a cikkben, ugyanis már nem először olvastam és hallottam hasonló tévedést más hírportálokon is. Sajnos a köztudatban is eléggé elterjedt ez a keveredés.

    A régebbi ping-pong labda anyaga nem "kaucsuk", hanem "celluloid".
    A "celluloid" a cellulóz részleges nitrálásával előállított műanyag, amelyet kámforral és más adalékanyagokkal kevernek. Az adalékok a mechanikai tulajdonságokat, például keménységet és rugalmasságot határozzák meg, de az éghetőséget is befolyásolják.

    Ennek semmi köze a "kaucsuk"-hoz, ami a gumi alapanyaga. Ez egy teljesen más anyag.
    A kaucsuk a "nyers gumi" összetevője, ezt kénporral vulkanizálják, színezik és ebből lesz a gumi. Kaucsukból a felfújtató gyereklabdák és például a lufi készül. Ez egy nyúlékony deformálható anyag. Ebből ping-pong labdát készíteni? Érdekes lenne! Ugye hogy ez nem ugyanaz, mint a ping-pong labda anyaga? Az kemény, pattog, nehezen deformálható, mert inkább reped és törik.

    Kaucsukot maximum a régebbi - benzines hígítású - asztalitenisz ragasztóban találhatunk illetve az asztaliteniszes ütőborítások anyaga is főként ez.

    Egyébként megjegyzem, hogy a celluloid is műanyag, csak természetes alapú.

    Az új labda anyagára egyelőre nincs pontosan definiált szabvány. Ahány gyártó, annyi összetétel. A Joola, Butterfly, DHS, ...stb gyártók más-más összetételt használnak. Csak annyi, hogy celluloid nem lehet az anyag. Erre nincsen elfogadható magyarázat. Az indoklásban a tűzveszélyesség és a környezetvédelmi szempontok szerepelnek.
    A régi celluloid labda valóban nagyon gyúlékony, pillanatok alatt nagy lángcsóvával elég, hamu is alig marad utána.

    Az új labdából 2 féle készül. Egyik a klasszikus „középvarrat”-tal készült típus, a másik a teljesen egy darabból készült fajta. A két típus közötti különbség a játék alatt a pattogásnál és a röppálya ívénél tapasztalható.

    Az új labda méretre nem változik, átmérője 40.00 mm - 40.60 mm között elfogadott. Ha az olvasók emlékeznek a 40 mm-es labda a 2000-es Sydney Nyári olimpián mutatkozott be, azóta 40mm-es a hivatalos a labda.

    Akit érdekelne a téma, az angol nyelven olvashat hivatalos adatokat a Wikipedia oldalán:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Table_tennis

    Tisztelettel: Egy lelkes olvasójuk