13
 • Cat #13
  Függőség az, amikor valami az egyéb tevékenységeidet, normális társadalmi kapcsolataidat, az életviteledet korlátozza, negatívan befolyásolja. Amikor valamilyen tevékenység miatt elszakadsz a barátaidtól, a családodtól, vagy például káros kihatással van a munkádra. Tehát nem kell feltétlen egészségtelennek lennie, nem csak az alkohol és a drog okoz függőséget, ugyanilyen a szerencsejáték is.
 • Tinman #12
  Tehát, ha én szeretek olvasni és napi 8-10 órában könyvet és újságokat olvasok, akkor függő vagyok? Ez milyen függőség? Mi a gyógymód? Erre is elektrosokk?

  És mi van akkor, ha imádok sportolni. Mi van akkor ha napi 10 órában focizok, úszok, futok, kosarazok, ping-pongozok, este meg tekézek? Erre mi a gyógymód?
 • Hoz_Hun
  #11
  Én amúgy elhiszem hogy azok akik ilyen szinten függők (pelenka, hogy ne keljen wc-re menni???) azokkal nem lehet szép szóval hatni. Kb tesznek magasról mindenre. Bár a túlzott durvulást elítélem. Ami engem jobban zavart az a katonai képzés. A fiatalokat inkább a szociális kapcsolatépítésre kéne megtanítani, és nem katonai doktrínákat nevelni beléjük, hanem különböző sportokkal kéne megismertetni őket. A katonai "képzéssel" mire mennek ha hazaengedik őket??
 • Hoz_Hun
  #10
  Majdnem mindennel egyetértek. Kb én is 30 éve kaptam az első gépemet egy Sinclair Spectrum 48-at. Akkoriban még én is programozgattam. Ám sosem jutottam el olyan szintre játékügyileg, hogy pl ne ettem volna.

  Ja, meg nem bántásból, de őszinte leszek, nekem az a 15-18 órát foglakozol napi szinten gépekkel egy kicsit túlzó. 6-9 óra marad alvásra meg barátnő/feleség-re? Ha ez így igaz nem élsz valami egészségesen. Én is sokat dolgozom, de felállítottam magamnak egy szabályt és kötelezően időt szakítok a családra (feleség és két gyerek), rájöttem ez nekem lelkileg is kell és hát szerintem semmi nem fontosabb a családnál. Szóval, "no offense" csak felkaptam a szemöldököm ezen a napi 15-18 órán.
 • bdzsana
  #9
  Kísértetiesen emlékeztet a régebbi "átnevelő" táborokra.
 • Inquisitor
  #8
  Gondolom magas lehet a sikerességi rátájuk ilyen középkori módszerekkel ...
  Bár jobban meggondolva van egy halok sok ezer éves módszer a valóságba való alapos visszatérésre, csak ahhoz nem kell megverni senkit.
 • Macropus Rufus
  #7
  ne magadból indúljál ki! Te nem voltál olyan. Valaki meg nem tudja feldolgozni a valóság rideg tényét és ezért pl. a kibertérbe menekűl, esetleg az alkoholba vagy a drogba keresi a kikapcsolódást. Ami kiszakítja őt a mindennapok világából. Aztán függő lesz.
  Én idén 30 éve kaptam az első gépemet. Ált.isk. 4-ben írtam az első programomat, ami egy lottó tipp generátor volt. Azóta gépekkel foglakozom. Otthon is van egy rakat, meg a cégnél is van kb. 250 user a hozzájuk tartozó terminálokkal/pc-el +az imb i7, stb. Szóval napi 15-18 órában gépekkel foglakozom. A maradékra jut minden más. Ez is egyfajta függőség, amit sok esetben a párom szív meg (pont mint minden függő ember esetében)
  Sok esetben, ha bánatom volt sráckoromban akkor a gépekhez "menekűltem". Ott jó volt, azok nem bántottak engem és ott én voltam csak egyedűl. A több napos lan partik sem álltak messze tőlem, sőt a hetesek sem. (3dl vízbe 6-7 fekete tea filter... aztán kat-kat , amikor fáradsz akkor megint egy ilyen. Akkor még nem volt mesterséges bikagecivel tunningolt energia ital...)
  Viszont vannak arcok akik ezt annyira túlzásba viszik, hogy ott rohadnak meg a gép elött, néha bele is halnak 1-1 játékba. Szóval azért amiért te nem lettél ilyen nem jelent semmit. A mai fiatalok nagyrésze már függ a mobil eszközöktől, az elvonási tünetek széles skálját tudják felvonúltatni, ha elvesszük tőlük pl. a mobil telót. (erről kutatások is folytak, nagyon komoly konklúziókkal, pl. lehet olyan erős függés az online világtól mint a kv-tól, ami szintén egy nagyon adiktív cucc. Mármint a koffein a kv-ban.)

 • StoneCold7
  #6
  Komolyan micsoda beteg [email protected]ágok vannak a világban... Nem is értem mit gondolnak ezek.
 • Cat #5
  "amire valószínűleg azért szokott rá, mert a családja olyan sokat segített neki a való életben"

  Ez baromság. Én is rákattantam fiatalon hetekre/hónapokra egy játékra, pedig semmilyen családi problémám nem volt sosem. És a cégek ma már sokkal profibban csinálják ezt, mint két évtizede: több tucat vagy nagyobb címeknél több száz ember azon dolgozik, hogy addiktív legyen az adott termék, mindent mérnek, nem meglepő, hogy a gyerekek nem tudnak ellenállni.
 • Macropus Rufus
  #4
  idióták ezek ott. Azért adják be a gyerekeiket mert le akarják szoktatni valamiről amire valószínűleg azért szokott rá, mert a családja olyan sokat segített neki a való életben.
  Ez egyfajta menekülés a rideg valóságtól. Első körben a szülőket kezelném, hogy milyennek is kell lennie egy családnak. (tudjátok pl. a lány nem ember arrafelé, azt még néhol el is adják, mert kell a fenének). Én is voltam gyerek. Az első gépemet idén 30 éve kaptam. Gy.k. folyamatosan a gép elött ültem, és programoztam (az akkori játékok mellett alap volt, hogy az ember másra is használja mint sem a SPaceInvader-t játsza végig 235234 alkalommal). De a szüleim soxor kiparancsoltak az udvarra, hogy menjél baz.... játszál a haverokkal ne a gép elött tespedjél. Na valószínűleg ez hiányzott ottan + a szülői megértés ha a gyereknek valami gondja van (suli, haverok, szerelem, stb).
  Ezért a kibertérbe menekülnek és egy idő után az lesz a valóság. De erre nem e legyilkolás a megoldás. Meg elektrosokk???? Hülyék ezek a rízspusztítók?
  Gyógyszeres kezelés? Agyon nyugtatózni jobb egy gyereket, mintsem felderíteni a probléma forrását? Ja igen, ez utóbbi sokkal nagyobb felkészülést igényel a dokitól, mint fossá sokkolni az agyát, hogy újra keljen tanúlnia.

  Ilyenkor bánom, hogy a jenik nem nekik dobtak le 2-3 bombát.

  Azért megkérdezném a szülőket, hogy milyen érzés 360k forintért kinyiratni a gyereküket. Gy.k. kifizették a kivégzését. Nem tudok erre mást mondani csak azt, hogy baromállatidiótahernyógörény az ilyen ember.
 • endrev
  #3
  Esetleg visszaülhetnének (vagy be-?) a pszichológiaszakra...
 • Zero 7th
  #2
  Igen, társadalmi/generációs problémát próbálják csak erőszakkal megoldani, olyan sokszor sikerült az ilyesmi már a történelem folyamán, valóban...
 • RAZOR27
  #1
  tudnék javasolni pár pácienst nekik :D