20
  • Archenemy
    #20
    hát azokra a titokzatosokra, amikről semmi nyom nem maradt!
  • gforce9
    #19
    Milyen fajokról beszélsz?
  • SupraMKIII
    #18
    Anélkül hogy megbántanálak:
    Sok olyan faj fejlődhetett már ki a földön, ami így gondolkozott - csak épp mind kihaltak. Ennek a megértéséhez kell némi gondolkodó képesség.

    Amúgy az emberiség ezen állapotának a sokszorosítását én sem erőltetném, mert rendszeresen van olyan érzésem, hogy megértünk a kihalásra. De ha az élet alapjait terjesztjük, még kifejlődhet belőle valami értelmes - akár egy olyan bolygón, ami önerőből erre képtelen lenne.
  • Lollerka
    #17
    hat beloled egy is sok...
  • dzsagon
    #16
    Nem elég a szarfaszú emberiségből egy bolygónyi?
  • gforce9
    #15
    Én az egész mögött rejlő okot nem igazán értem. Tegyük fel a projekt kivitelezhető, elindulnak az űrhajók mondjuk egy 10 fényévre lévő csillaghoz, odaérnek mondjuk 5000 év alatt (optimista voltam). Odaér és elhinti az életet. Csak bennem merül fel az a kérdés, hogy: "Mégis, ennek mi értelme van?" ?
  • zoliii
    #14
    Vagy kristályokban tároljuk a DNS-ünket, adatainkat, mint a Superman filmekben :D
  • Richard Donkies
    #13
    Baktérium, mint sugárzásvédelem...

    Nevetséges.
  • Zero 7th
    #12
    Én csak azt nem értem, hogy ha eljutunk odáig a géntechnikával, hogy baktériumba mókoljunk emberi DNS-t úgy, hogy abból aztán 300 év múlva ember nőjön ki időzítve, akkor eleve mi a tökömért szarakodunk baktériumba oltással meg DNS transzporttal?

    Vigyen egy marék oxigént, nitrogént, szenet, meg ami kell, ha ilyen szintű géntechnikánk van, akkor _nulláról_ is képesek vagyunk már emberi DNS-t szintetizálni.

    Kicsit olyan érzésem van a cikkel, mint a korai scifikkel, amikor ágyúval akartak menni a Holdra, meg kiszámolták, hogy 2000-re a városokat négy méter vastagon fogja borítani a lószar. Extrapolál egyetlen szűk területre koncentrálva, közben meg nem veszi figyelembe, hogy a MAI technológiából extrapolál, ami nem marad változatlan az időben. Vicces, hogy úgy követi el ezt a hibát, hogy közben még említi is, hogy a technika változik. És aztán mégsem veszi figyelembe.
  • Zero 7th
    #11
    Pontosításképp: Nem elé mentek, hanem utána, a Naphoz, nem évek alatt alakult ki az "új" élővilág, hanem csak néhány nap alatt, meg nem derült ki az égvilágon semmi az űrhajót építő fajról, nem is találkoztak velük, az űrhajó célja nem a Naprendszer volt, csak tankolt és továbbállt mindenféle interakció nélkül, emberiséget észre sem véve.

    Mondjuk ezek jelentős eltérések, koppintás, vagy korai novellaváltozat lehet, amit olvastál.
    Azt nem hinném, hogy a Clarke verzió lenne a koppintás. :)

    Illetve voltak folytatásai, amiket nem olvastam, azokban történhet kiindulási hely felkutatás, meg ilyesmi...
  • Zero 7th
    #10
    Ez Arthur C. Clarke Randevú a Rámával c. világhírű regénye.
  • Macropus Rufus
    #9
    ja igen: dns sérülések. Ha már arra képesek lennénk ami a cikkben is van, akkor valószínűsíthetően a sérűlt dns-t is tudnánk már javítani.
    A sugárzás védelem nem egy új dolog. A gond eddíg az volt, hogy ember méretekben gondolkodtunk és azért ott egy bicit nehézkesebb a kivitelezés mint mondjuk egy mikroszkó alatt látható dns esetében.
    Ráadásúl zajlanak a fejlesztések az olyan anyagok terén amik csupán 1-2cm vastagok, de elnyelik .v vissza verik a sugárzást. Szóval még az is lehet, hogy mire ezt meg tudnánk lépni ami cikben van, addígra lesznke olyan eszközeink, hogy egy átlag ember sérűlt dns-ét is helyre tudjuk tenni + a sugár védelem már alap lesz.
    Amúgy ez utóbbi tényleg égetően fontos kérdés, mert az űrhajósaink csak a Föld közelében vannak biztonságban. Marson meghalnak a sugárzástól.
    (A Holdon is kaptak rendesen amúgy)
  • Macropus Rufus
    #8
    valami marha régen olvastam (sztem a Galaktikában), hogy az emberiség felfedezett valami izét ami jönn a Föld felé. Nem túl gyorsan, de biztosan a Nap közelébe fog érni. Az emberiség akkor már rendelkezett olyan technológiával, hogy elé tudjon menni. Bevárták és átszáltak rá. Az egész hajó totál ki volt halva. Teljesen üres helységek és terek voltak benne. Totál lakatlan volt, ua. több tíz kilóméter hosszú, meg széles meg magas, tehát nem kevés lénynek lett tervezve. Aztán a vizsgálódás során kiderűlt, hogy egy idegen faj így kezde meg az űr meghódítását: a hajón egy jól elszeparált területen ős leves állapot volt, benne az idegenek dns-vel. A fed.számítógép programja az volt, hogy minden olyan lehetséges dolgot szüntessen meg, ami akadájozná az űrhajót indító faj kialakulását a hajón. Ha hajó útja szándékosan megy el a különböző napok mellett, ui. ilyenkor indúltak be a fedélzeten a különböző biológia folyamatok. Pár év Nap körüli keringés, majd irány tovább a cél felé. A mélyűrben a hajó fedélzetén beáll a minusz, és megfagy minden, az ősleves is. A könyvben az volt, hogy megtalálták a tudósok a kiinulási helyét a hajónak ahhol jelenlefg már nem volt semmi. Tehát az a faj így menekítette át magát.
    Ezzel a módszerrel, akár milliárd éves utakat is lehetne bonyolítani. Az embernek nem kellett 4milliárd év. Elég volt 200ezer, Ennyi idő alatt azért baromi messzire tudnánk eljutni még a mai zsotyos technológiával is.
  • SupraMKIII
    #7
    Azért gondolkodjunk kicsit. Az, hogy embert átküldeni így, az tényleg hülyeség, de egy ismert környezettel/öszetétellel rendelkező bolygóra lehetne sugárzásvédett kapszulákban életet küldeni. Nem mondom, hogy egy rövidtávú projekt lenne, de működhetne...

    Persze, az már egy másik kérdés, hogy honnan fogjuk tudni, hogy biztosan nincs ott élet, amikor még a marsról is alig tudjuk eldönteni...
  • zoliii
    #6
    https://www.youtube.com/watch?v=AB2fsHhUpEU Az 5.elem film :D
    Leeloo megalkotása! :D
  • SupraMKIII
    #5
    Honnan tudjuk, hogy ez nem történt már meg, persze jóval árnyaltabb módon? :-)
  • pxxl
    #4
    de...nyomtassunk embereket hát ez kész :D
  • xpek55
    #3
    Szerintem ez az ötlet nem tudna könnyen megvalósulni. A biológia tudománya olyan témakör, ami szerintem nem tudna erre a kérdésre pontos választ adni.

    Maga az ember a jelenlegi felállásával még arra sem képes hogy az űrbe kijusson. Jó! tudom, hogy van egy nemzetközi űrállomásunk és kész kifújt. Kb. ennyi volt az emberi teljesítmény az űrbe való kijutáshoz... A gépek esetében másképpen vélekedem. A Marson már van nem egy eszköz, ami "vizsgálgat", de szerintem nem sok köze van annak az ember eljutásához másik planétára...

    Maga az ember nem is alkalmas arra a jelenlegi fiziológiájával sem, hogy kijusson az űrbe. Szerintem valami olyasmit kéne csinálni, hogy az ember előbb gondolkozzon el, hogy mégis mit tehet az állapota javítása érdekében. De természetesen a "transzhumanizmus" bevonása nélkül.

    Ez az eszme rémes képet fest le bennem. Ez a véleményem az egészről.
  • fszrtkvltzttni
    #2
    Ez mekkora faszság, még ha harvardi biológustól is származik! Azoknak a baktériumoknak a DNS-e ugyanúgy károsodik mint a miénk, csak ők sokkal kevésbé érzékenyek a hibákra. És ez nem csak azért van így, mert azoknak a baktériumoknak annyival jobb lenne a DNS javító mechanizmusuk. (A DNS állományuk egyszerű, sok benne a redundancia, és a fehérjéik a szekvencia jelentős változása után is működőképesek maradnak. Ez az emberére nem igaz!) De még így is, az extremofil egyedeknél is előfordulhat végzetes mutáció, csak kellően szaporák, így gyorsan kialakul egy olyan méretű populáció, ahol szelekció oldja meg a végzetes mutáció problémáját. Ez saját DNS-re működik, de a baktériumba plántált emberi DNS funkcióját mégis milyen folyamat ellenőrizné? Semmi!
    EZ EGY BAROMSÁG!
  • Oliwaw
    #1
    Scifi írók ötleteit tudományként átvenni is nagy ötlet. Persze a fantáziálgatás jó, csak tudjuk, hogy az.
    Komolyan véve, miért teremtenénk magunknak konkurrenciát a jövőre nézve ?