48
  • matrix222
    #48
    S meg valaki azt mondja, hogy a 90es szocializmus megvaltozott. Mikor a legjobban hangoztatjak, hogy szabadsag van, akkor kell a legovatosabbnak lenned, mert ha nem az istenkei/ lucifer a fejedre koppant.
  • M2 #47
    Szerintem ebből indultak ki:
    - felelős KELL, mert miaz hogy nincs!?,
    - a kommentelő ár/érték arányban nehezebben keríthető elő (= nem akar a rendőrség ilyenekkel vacakolni tökvakarás helyett).

    Már kész is hivatalos álláspont. Őket meg cserélhetnénk le majmokra, azok is tudnak ilyen mélységekben gondolkodni.
  • mrzed001
    #46
    Kezdjük talán azzal, hogy maga a testület, az Alkotmánybíróság mivé is korcsosult.
    Aki nem emlékezne rá, a média és a rendőri testület után bizony erre a legfelsőbb döntéshozói testületre is rátette a viktor a mocskos kis tappancsát ... mégpedig egy öreg csellel, amit a nagy J. Cézártól tanult.
    Volt neki is egy kis problémája ugyebár a szenátussal, ahol nem volt meg a többsége, nosza, megnöveltette a szenátus létszámát, és az új helyekre beültette a saját embereit. Viktor csak leSmittelte ezt az alkotmánybíróság tekintetében, így aztán már ott is ő az úr, az ő emberei vannak többségben.
    Lényegében nem maradt olyan szervezet, ami számon kérhetné, visszafoghatná a mi viktorunk ... és ne állna az uralma alatt.

    Tehát ez ismét egy Viktoriánus szabályozás. Lényegében a mi viktorunk vissza akarja állítani a kommunizmus alatt általa oly kedvelt szoft(?)diktatúrát.
    Mi az hogy akarja?!? Már 2-3 éve kész van vele !
    Már csak az elégedetlenkedőket kell elhallgattatni.

    A facebook-on ez megy egyszerűen. Lásd a pali aki ott írt egy narancsos polgármester bűneiről, kapott is egy durva bünticsekket.
    Tehát ha már tudja ki az, ráküldi ugyebár a privát hadseregét (volt testőre (!!) vezeti ugyebár) a TEK-et, meg a titkosszolgáit, meg az ügyészi-bírói kart.

    No de a net nagy része még anonim, tehát nincs kihez kiküldeni a verőlegényeket.
    Na ezért kell ez a szabályozás, hogy ne legyen hol hőbörögni, mindenhol üvöltsön az embernek a narancs propaganda.

    Ja, említettem már, hogy ezért vették meg ugyebár az egyik országot TV csatornát ?

    A kérdés csak az, hogy mi maradt még? Mi az ami felett Kádár atyánk még uralkodott, de a viktor még nem?
    Nem sok minden jut eszembe ...
  • physis
    #45
    A TASZ közleménye ilyen szempontból eléggé árnyalt, mert röviden utal is a döntés során figyelembe veendő trade-off szempontokra, és inkább a döntés technikai konkrétumait bírálja, és ebben persze lehet igaza.
  • physis
    #44
    Viszont demokráciadeficit, ,,diktatúra'' nemcsak úgy alakulhat ki, hogy egyetlen ,,központi'' zsarnoki állam vasmarokkal cenzúrázza a netet, hanem elvileg elképzelhető a szabadság hiánya sokkal rafináltabb módon is: pl. úgy, hogy aki nemkívánatossá válik, az ellen mesterségesen gerjesztett karaktergyilkosságokat hajtanak végre, kirúgatják az állásából, vagy tönkreteszik a vállalkozását. Ezt persze nemcsak feltétlenül az állam kezdeményezheti a háttérben, mert ha nem elég tiszta a közélet, akkor bármelyik hatalmi csoportosulás is felfedezheti magának ezt a lehetőséget, nem feltétlen csak az állam. A szabadság tönkretételére ez is egy lehetséges mód, ráadásul sokkal hatékonyabb, mert nehezebb bizonyítani, hogy egy konkrét netes karaktergyilkosság tényleg politikai megrendelésre készült-e. És bár efféle politikailag megrendelt netes karaktergyilkosságokról, mesterséges ellehetetlenítésekről nem hallottam még, de a dolog szerintem elvileg nem elképzelhetetlen.

    Az anonim tömeg szinte eszközként tud viselkedni, ha sebezhető helyzetbe kínálnak fel elé valakit (netes mobbingok, napiszar, kurucinfo szerű karaktergyilkosságok, lakcímek publikálása). Az átlagember egyáltalán nem kritikus: ritkán nézi, hogy az éppen terítéken levő áldozat helyébe legközelebb akár ő maga is kerülhet (persze más kontextusban), ha kellő számú és erejű rosszakarói vannak a háttérben, és ha profi módon szervezik meg a mobbingot.

    Igaz, hogy régen is volt pletyka, falfirka, de azok korlátozott hatóerejűek voltak: állást, karriert nem lehetett velük kettétöretni. Ma viszont a neten kellő profizmussal szinte korlátlan hatékonyságú ,,mobbing'', ,,karakterlincselés'' szervezhető meg elvileg. Igaz, hogy ma még talán csak ,,szórakozásra'' használják ki ezt a lehetőséget a különböző napiszar, kurucinfo szerű honlapok, de elvileg a jövőben hatalmi összefonódásokra, a nemkívánatos személyek politikai elnémítására is fel lehetne használni.

    Az Amerikában elhíresült cyberbullying-öngyilkosságok áldozatai csak nagyon kevés segítségben reménykedhettek, "kegyelemben" pedig egyáltalán nem: nem láttam még olyan esetet, hogy ,,aktívan'' futó kiberbullying-támadás esetén a tömeg valaha is ,,megkegyelmezett'' volna a terítékre elétett áldozatnak. És a dolog nagyon komor előjelet vetít előre: ha egy átlagpolgárt ilyen könnyű tönkretenni, akkor a politikailag összefonódott rejtett megrendelések szintén komoly veszélyt jelenthetnek majd a jövőben, hiszen sem technikailag, sem társadalmilag nincs akadálya egy ilyen ,,közvetett diktatúrának''.
    .
    Ilyen értelemben szerintem cenzúrázatlan net logikailag sem lehetséges: ha elvileg **bárkit** tönkre lehet tétetni karaktergyilkossággal, akinek kellő számú és profizmusú rosszakarója van, akkor az tulajdonképpen önmagában is a cenzúra egy rejtett, nem nyilvánvaló formája, ami a jövőben akármikor összefonódhat akár politikai megrendelésekkel is.

    Szerintem, ebből a szempontból nincs itt könnyű dolga az Alkotmánybíróságnak: kevés jó döntést hozhat. Az állampolgárt nemcsak a közvetlen, hanem a közvetett cenzúrától is meg kell védenie, kérdés, hogy ezt hogy lehetne elérni. Talán abszolút szabadság nem is létezhetik a neten, legfeljebb csak a fékek és ellensúlyok egy olyan rendszere, ami valamiféle netes analógiája lenne a közéletben ismert ,,klasszikus'' fékek és ellensúlyok rendszerének.
  • Tetsuo
    #43
    Talárban még durvább! ;-)
  • Tetsuo
    #42
    Egyetértek. Ha egy ilyen magyarellenes, judeobolsevik ivadékot öltönyben meglátok, baseball-ütőért nyúlok. :-)
  • Amergin
    #41
    Eccerű: olyan országból kell a honlapot működtetni, ahol a magyar bíróságoknak nincs joghatósága. Például a zusából.
    Ilyen esetben elmehetnek a cenzorkák a büdös-bárcás-kibaszott-kűrva anyukájukba.
    Ennyike.
  • Archenemy
    #40
    Ez is olyan komolyságú, hogy majd a választásra regisztrálni kell, meg csak engedéllyel lehet blogolni, meg a többi amin 2011 körül sírdogáltak a felvilágosultak hogy diktatúraEUmencsémeg?
  • halgatyó
    #39
    A TASZ tiltakozása meg egy nasgy porhintés, azt senki ne vegye komolyan! Valójában pezsgőt bintanak most a POLKORREKT fiukák, leánykák, és harmadikneműek (főleg utóbbiak), mert az öncenzúra és a FENYEGETÉS pont azokat sújtja majd, akik eddig is eltértek a "polkorrekt" mocsokgyalázat-hazudozásnyelvezettől
  • halgatyó
    #38
    Csak meg kell nézni ezeket az öntelt undorító pofákat. Ezeket a dolgozó, becsületes emberektől messzire elrugaszkodott, Magyarországon kívüli, pusztító erőket szolgáló bérenceket.
    A "rendszerváltás" (=birodalmi seggnyalás irányváltoztatás) óta EZEK minden határozatukkal az értékeket teremtő dolgozó, álmodozó, célokat kitűző és azokat megvalósítani igyekvő, spórolós, célorientált, ÉRTÉKRENDDEL ÉS ERKÖLCCSEL rendelkező emberek ELLEN "munkálkodtak"

    Ezután a tákolmánybírósági határozat után egyre nyíltabban látjuk, hogy mekkora bődületes hazugság a "demokrácia" meg a "szólási szabadság", sőt bármiféle "szabadság" is, és hogy a diktatúra és a cenzúra a hétköznapjaink valósága.

    Sőt, a cenzúrának egy különöüsen aljas, undorító és gyalázatos változata: A RETTEGÉSBŐL EREDŐ ELŐZETES ÖNCENZÚRA!!!
    Mert ha egy cenzori hivatalba előzetesen be kell nyújtani az újságcikkeket, akkor -- bár az is visszataszító -- de tiszta a helyzet: nem engedték és ennyi.

    De itt, a könnyen megfogható, jelentős veszítenivalóval rendelkező közéleti szereplők -- a hatalommal szembenálló sajtószervezetek -- saját magukat kell hogy cenzúrázzák, amit sokkal OLCSÓBBAN (a hatalom számára) és kevesebb konfliktussal fognak végrehajtani, mint a korábbi évszázadok sokat ostorozott, hivatali cenzúra rendszere.

    Két fontos jellemzőjét látom így hirtelen ennek a gyalázatmocsokaljas öncenzúra rendszernek:
    -- A BIZONYTALANSÁGBÓL és a félelemből eredő TÚLCENZÚRÁZÁS, akár igen nagymértékben is,
    -- A szólási szabadság sárbatiprásából eredő KONFLIKTUSOKAT áthelyezi ez a rendszer a vele szembenálló polgárok és a vele szembenálló sajtószervezetek közé, eltérően a korábbi évszázadok rendszerétől, ahol egyik oldalon állt a cenzori hivatal, másikon az államplgárok és sajtószervezeteik
  • Angelus1991ster
    #37
    Azt hittem Sith-ből csak kettő lehet. Darth Bane-i szabályt felrugták az AB-sek. Mindig is utáltam ezeket , mert csak a magyar ember ellen vannak. Magyar népen élnek és haszontalanok.
  • Yv@n
    #36
    "Azért bele lehet gondolni, hogy az internet megjelenéséig soha nem volt ilyen jelenség, mint amit a netes anonimitás biztosít."
    Már hogyne lett volna. Például fal firkálások. Festékkel szép kövér betűkkel rajta, hogy "Tót Pityu egy köcsög".

    Az AB pedig most ezen példára levetítve azt mondta ki, hogy a fal tulajdonosa bűnrészes. Akkor is, ha utólag lemeszeli a falat(moderál), mert az utólagos korrekció nem elég.

    Ez így ebben a formában nevetséges, és jól tükrözi mennyire fogalma sincs az AB-nak arról, hogy mi a francot csinál.

    Az már csak a helyzet szépsége, hogy egy laza mozdulattal kerülhető ki az egész azzal, hogy a kommentelést outsource-olja az ember valami külföldi szolgáltatóhoz, ahol pont telibefossák azt, hogy a magyar AB mit álmodott.
  • caius marius
    #35
    Ezt a sok unott fejű, seggnyaló, őszhajú, löttyedt pöcsü barmot...
    Nem értem miért nem lázadnak az emberek? Most alakul ki a szemünk láttára egy újabb és ráadásul sokkal rosszabb diktatúra. És mit tesz a magyar birka? Semmit, csak néz mint kezdő buzi a gőzfürdőben. Azt hiszem a magyar genetikailag szolgaságra van programozva. Ennyi...
  • Sir Cryalot
    #34
  • FtranX
    #33
    Az EU egy cseppet sem jobb. Ott a "felejtes joga" nevu felhaborito fassagot talaltak ki.

    A technologiat nem erto (ezert attol tarto) jogalkoto/biro a jellemzo mindenhol, aki nem ismeri fel, hogy a jog es a realitas (technologia) utkozetebol csak az utobbi kerulhet ki gyoztesen.
  • SupraMKIII
    #32
    Ja, és még egy kérdés, meglehet költői: Hol van ilyenkor az EU? Nem az ilyenek miatt léptünk be?
  • SupraMKIII
    #31
    Akkor leírom, amíg még lehet:
    Szépen lassan kialakul a diktatura / személyi kultusz, és lassan beállunk kina mellé szólásszabadságban.
    Gratulálok magyarország okos, átgondolt választásához.
  • gforce9
    #30
    Ha én így végezném a munkám, mint ezek itt fenn, hamar éhenhalnék....
  • Tinman #29
    Pasi? ^^

    Lehet, hogy rövid volt a szoknyád...
  • 37lz55
    #28
    gyorsan trollkodok akkor amíg be nem tiltják (bár nem is szokásom):

    szopna le egy talicska aprómajmot a képen látható idióta, bigot, kókler társaság
    nevetségesek... csak belegondolván, ha ilyen hozzáértéssel döntenek más ügyekben is akkor wtf...
  • globint
    #27
    Ma reggel az úton egy kigyúrt pasi beintett nekem, akkor ezért a közútkezelő a hibás!
  • fonak
    #26
    Azért mondtam, hogy ne a nickedre gondolj, hanem a valós neveddel képzeld el (vagy a cégeddel egy ellenérdekelt).
    Ez a netes szólásszabadság izé ugyanúgy nem egyszerűen fekete-fehér mint pl. a szerzői jogok problémája. Ami persze nem jelenti, hogy én a drasztikus megoldás híve vagyok.
    Azért bele lehet gondolni, hogy az internet megjelenéséig soha nem volt ilyen jelenség, mint amit a netes anonimitás biztosít. Nem véletlenül az idősebb korosztályok közül sokak nem tudtak megbarátkozni a ténnyel és ez teljesen független pl. a politikai beállítottságtól. Ők ahhoz voltak szokva, hogy az ember valós névvel, vagy arccal is felvállalja a véleményét. Persze voltak régen is névtelen röpiratok stb. de az a politikával kapcsolatos dolgokra korlátozódott csak.
    A net lehetővé teszi az online karaktergyilkosságot, persze lehet mondani, hogy csak olyanok lesznek áldozatok, akik maguknak köszönhetik, mert retardáltak, mint sodika. Vagy a cyberbullying-ot, ami miatt voltak már öngyilkosságok is.
  • FtranX
    #25
    Valoszinuleg jol meg is szivjak vele. Nehany ev mulva kiderul..
  • Cat #24
    Izrael hamarosan beszüntetheti a készpénzt
  • pixx
    #23
    A fekete gazdaságot nagyon egyszerűen meg lehetne szüntetni, a 52 fajta adóból, hagyni 4.
    És nem áfa lenne, hanem egy olyan adó, is ami az USAban, a fogyasztó fizeti meg, és csak, melynek mértéke 8-12%.
    Viszont akkor nem tudnának áfát csalni a politikusok. :D

    Meg kéne tanulni, hogy a politikusok csak akkor tesznek valami, hogyha ők is érdekeltek benne.
    Mivel a fekete gazdaságban ők is érdekeltek így nem tesznek ellene semmit.

    1000 ft címlethez, meg egy kicsit erősebb gazdaság kéne, az MNB-nél tervbe van az 50 ezres címlet.
    Ja és ahhoz olyan bank szektor kéne, mint nyugaton, ahol évi 10 eurót fizetek a közel 1000 készpénz kivételemre, meg vásárlásomra. Itt meg 5-10 készpénz kivételre fizetsz ennyit.
  • FtranX
    #22
    "Nézd, ez is olyan, hogy ha nagyon akarnák, a komplett fekete/szürke gazdaságot egy tollvonással meglehetne szüntetni egy nagyon egyszerű módon, minden 5000ft feletti dolgot csak kártyával, banki átutalással lehet fizetni, és mondjuk 1000ft lenne a legnagyobb papír címlet."

    Ebben az esetben a feketegazdasag azonnal atvaltana Eurora vagy Dollarra hatalmas penzeket kivonva a forint-gazdasagbol.
  • immovable
    #21
    Mit érne vele? Ez csak egy nick a sok közül. Értéktelen.
  • pixx
    #20
    Nekem mondhat bárki bármit, ez akkor is szánalom. Az interneten mindig is szólásszabadság volt, és lesz is.
    Annyi fog történni, hogy átköltöztettem az oldalaimat egy külföldi szolgáltatóhoz, így az AB és a többi tehet egy szívességet.
    És sokan fognak így tenni, aztán majd jó pár munkahely megszűnik megint.
    Elkezdődik a tömeges elvándorlás :D

    Mondjuk a kuruc, meg a napiszar most is amerikai szervereken figyel. Velük nem tudnak semmit se csinálni.
  • frensys23
    #19
    Orbanisztánban csend a neved, és olyan mint a demokrácia meghalt, diktatúra van! Légy rabszolga alamizsnáért dolgozva, állj be a sorba és bégess mint a birka!
  • mutantleg
    #18
    Sok Twinsen kavarja itt a szalamit
  • fonak
    #17
    Gondolod, hogy akkor ilyen körmönfontan lépne, mikor ott a kétharmad, simán az alaptörvénybe is beleírhatnák. :)
    Egyébként persze lehet háborogni, de mit szólnál hozzá, ha tegyük fel valaki elkezdené mindenhová beírni, hogy immovable (valódi neve) mocskos pedofil, esetleg egész "mémgyár" indulna be az "immovable pedofil" témát terjesztendő, te meg ugrálhatnál, sem az anonim kommentelők nem érhetők utol, az összes webes felület üzemeltetője meg mossa a kezeit. :)
    Persze valószínűtlen eset, ha nem vagy közszereplő, bár nem elképzelhetetlen, csak kell szerezni egy (pár) kellően elborult haragost.
  • gemihu
    #16
    Egyébként az is gond ezzel,hogy bármilyen oldalt be lehet mószerolni majd ezen túl,ahol nincs névvel történő azonosítás. Persze ahol van,az is érdekes,hogy hogyan oldják meg,hogy a név tényleg valós. Mert mondjuk a facebookon az ismerősöknek feltűnhet,hogy mondjuk a haverjuk nem emlékszik az egy nappal előtti közös bulira stb.,de a legtöbb helyen erre jóval kisebb az esély. Ráadásul a face nem csak nevet,hanem telefonszám adatot is tárol,ami alapján is megerősíthető a név.
  • Papichulo
    #15
    $szolasszabadsag--;
  • immovable
    #14
    Na. Fénylő csillagunk nem szereti a kritikát?
  • gemihu
    #13
    A facebookon ott vannak a nevek, azért kivétel.
  • Omega
    #12
    A kiskapu az lesz, hogy közösségi oldalnak kell nevezni mindent.
  • fonak
    #11
    A kurucinfót nem tudják, mert nem Magyarországon működik, másrészt nincs is saját fóruma, a Facebookon lehet kommentelni. Amire ugye nem vonatkozik az ítélet az AB szerint :)
  • Moha Mahnian
    #10
    „A TASZ közleménye szerint a határozat jelentősen megváltoztathatja az internetet, mivel lehetetlenné teheti a vitákat, hiszen aggodalmuk szerint a tartalomszolgáltatók meg fogják szüntetni a lapokon a kommentelés lehetőségét.”

    Na, pontosan, hisz a honlapok fenntartói kizárólag így védekezhetnek a felelősségre vonás alól. Hisz pl. azzal, hogy leírjuk a véleményünket, megsértjük a tisztelt Alkotmánybírák személyiségi jogait. (Még ha nem akarjuk, akkor is.)

    Másrészt, a Facebook, és a blogok milyen alapon is kivételek? Mert kevés emberhez jut el? Talán eszükbe kéne, hogy jusson az egyiptomi tavasz, az hogy is indult?
  • Darth Sith
    #9
    "Készpénzes fizetés erőltetése, internet teljes félreértése, alapvető gazdasági ismeretek teljes negligálása az oktatásban, de a hittan/etika erőltetése, a 150 éve betiltott házi pálinkafőzés támogatása . . ."
    Nézd, ez is olyan, hogy ha nagyon akarnák, a komplett fekete/szürke gazdaságot egy tollvonással meglehetne szüntetni egy nagyon egyszerű módon, minden 5000ft feletti dolgot csak kártyával, banki átutalással lehet fizetni, és mondjuk 1000ft lenne a legnagyobb papír címlet. Vagy lehetne durvítani, hogy 1000ft felett mindent csak kártyával lehessen és kész. Máris kibukna, ha valaki néhány száz ezret akar zsebből átadni mert annyi ezres címlet egyben kellően feltünő lenne stb... Minden sokkal jobban visszakövethető, ellenőrizhető lenne. Csak akkor a fél ország éhen döglene, mert csak annyira dolgozik mindenki feketén, így sosem fogják bevezetni. A módszerek gyakorlatilag minden problémára adottak, mégsem élnek vele.

    Nyilván az is megoldható lenne, hogy az oldalak a kommentekhez eltárolják a júzer IP címét is dátummal együtt, így ha valakinek problémája van a kommentelővel, akkor a rendőrség kikérheti az oldaltól és majd magának szépen lenyomozza, hogy az adott pillanatban akkor kié volt az a cím. Mivel az emberek 95%-nak még arról sincs fogalma, hogy mi azaz IP cím, így nagy valószínűséggel elérnék a kommentelőket ha kell. Persze ehhez érteni kéne az AB-nél legalább valakinek ehhez, hogy átlássa, de ahogy nézem itt mindenki kb 70 fölötti és sanszosan még egy számológépet sem tudnak bekapcsolni, nem, hogy hálózati protokollok működése alapján döntesenek...