11
  • gombabácsi
    #11
    ööö biztos valamit nem értek, de én 7-8 éve nyomtattam 3d ékszer öntési modellt (gyűrű, egyéb ékszer) valami cégnél, 5k forint volt egy karikagyűrű nagyságú tárgy, SOKKAL pontosabb mint ezek (értelemszerű, mert különben nem lett volna ékszer öntéshez alkalmas)

    szóval nem igazán látom egyelőre a fejlődést ilyen téren (nyilván persze az valami ipari nyomtató volt, de a per darab nyomtatási árról beszélek)
  • vakondh
    #10
    no igen, csak a nyomtatás minősége... egy másik oldalon van kép is erről a fejről, ami alaptop kijelzőjén látható, hogy néz ki amint kinyomtatták:



    Nem tudom, hogy 300.000 ért egy ilyen "csoda" elképesztene-e... Persze a technika jó, de CAT-tal értek egyet, még korántsem kiforrott...
  • Szefmester
    #9
    Én mondjuk díjaznám azt, hogy modellezek figurát, majd kinyomtatom... és aztán mehet a custom team Bloodbowl party! :D
  • vakondh
    #8
    Igen, sejtettem, hogy a LEGO kockák 2 ezred milliméteres pontosságára nem képes. :-))
    300.000 forint értékben azért a fürdőszoba függönytartó és a gyerekjáték távtartógyűrűre akad más alternatíva is.
    Utóbbi érved elfogadom, hogy a munkadarab nem csak a monitoron látható, hanem kézben fogható, esetleg odailleszthető a leendő helyére. De hát erre most is vannak technikák... Lehet én vagyok maradi, sőt, biztos...
  • MuchACHO79
    #7
    Egy ilyen nyomtatóval de még egy 100 komolyabbal sem tudsz másik nyomtatót nyomtatni magadnak.
    Ezzel tudsz gyártani magadnak egy olyan kis műanyag kapmót amelyik letört a fürdőszobai karnisban, csak gyengébb lesz mint az eredeti. Vagy nyomtathatsz magadnak egy távtartó gyűrűt a gyerek játékához. De lego alkartészt, netán fogaskereket már nem. Valahol a DPI meg az anyag szilárdsága és kopásállósága mindenhol probléma lesz.
    Ellenben ha tervezel egy 3D alkatrészt, amit mondjuk titánból kéne CNC-vel megmunkálni, akkor rohadt jó, hogy a méregdrága gyártás előtt kézbe veheted, a helyére teheted és meglátod, hogy minden olyan e mint a képernyőn.
  • vakondh
    #6
    Igen, épp ugyanezen gondolkodtam én is. 1 kg os huzal 3-5.000 forintos tétel a neten. Ők meg 50 forint/gramm áron nyomtatnak. Ez így első olvasatra aranybányának tűnik. Mivel maga a nyomtató is kinyomtatható, valószínűleg az első darabok tulajdonosai, majd gyártanak olcsóbb nyomtatókat. Pár hónap/év és már reális, normál áron is lehet kapni. Bár erősen kérdéses, mire is tudnám használni...
  • norbi4567
    #5
    Azért a MakiBox a 200$-os árával szimpatikusabb. Bár kérdés hogy melyik milyen pontosságra képes.
  • Cat #4
    Ez nekem inkább a kezdetlegességét mutatja: ha komoly elméleti háttér, szakmai tanulás nélkül is azonnal adódik általános optimalizálási, minőségjavítási lehetőség akkor még sokat kell ennek fejlődnie.
  • asgh
    #3
    A legizgalmasabb része szerintem az, hogy maga a nyomtató technológia a nyomtatott alkatrészekkel tovább fejleszthető.
  • Pityugonzales
    #2
    Szerintem is jo dolog, lehet még annyira nem kiforrott a technológia, de nagyon gyors fejlődésen megy keresztül. Emlékszem mikor pár éve még arról beszéltek hogy pár ezer eurórt lehet már venni. Ma már csak pár százért. Sokkal gyorsabban megy ez a fejlődés végbe mint ahogy jósolták.
  • endrev
    #1
    Szenzációs! Be fogok nézni! :) (Mármint tényleg!) Ez talán a legfontosabb technológia a kerék és az internet feltalálása óta.