1
  • Muharib
    #1
    Eleg felrevezeto vegetarianusnak hivni az okori egyiptomiakat, a szo azt sugalja, hogy onszantukbol eltek foleg kenyeren, zoldsegeken es gyumolcson. Ettek ok hust ha epp sikerult hozza jutniuk, ami szamukra sajnalatos modon nem fordult elo eleg surun.
    A tanulmany szintugy felrevezeto, mivel az ellemzes mumiakon alapul. Az altalanos tevhittel szemben nem mumifikaltak mindenkit az okori Egyiptomban, ez a temetkezesi szokas a gazdagabb reteg kivaltsaga volt. A lakossag kevesebb, mint 10%-a, egyes kutatok szerint meg ennel is kevesebb, mintegy 1%-a tudta csak megengedni maganak ezt a luxust. Tehat a mumiakon alapulo ellemzes torzitott kepet mutat az okori egyiptomiak dietajarol, mivel foleg a gazdagabb reteget reprezentalja, leszamitva a termeszet altal mumifikalt mumiakat, de ezek az esetek inkabb a pre-dinasztikus (i.e. 5000-3200), illetve korai dinasztikus periodusra (Dynasty 0-1 i.e. 3200-2890) jellemzoek, mivel kesobb a szegenyebb reteg a Nilusba temette, ertsd: dobta, a halottjait. Mindezek tukreben nem tul meglepo a hal fogyasztas bizonyitekanak hianya az izotopos vizsgalat soran, mivel a hal, mint etel, tisztattalan allatnak szamitott az egyiptomiak koreben, ezert foleg a szegenyebb reteg fogyasztotta.
    Vegul meg egy eszrevetel, a regeszeti lelohely neve Amarna nem Amama, a hiba az eredeti angol nyelvu cikkbol ered, de a fordito kiszurhatta volna ezt az eleg egyertelmu felreirast.
    Mindezek ellenere hozza kell tennem, hogy orulok a regeszettel kapcsolatos cikkek megjelenesenek az SG-n, csak a szerkesztonek jobban meg kene vallogatnia, hogy milyen irasokat kozol a publikummal.