7
-
figyu #7
"Kína jelenleg az évente kitermelt 110 000 tonna ritkaföldfém 90 százalékára tart igényt. "
Szerintem helyesen : "Kína a ritkaföldfém kitermelés 90 százalékát adja". Ezért döntöttek úgy, hogy a 3. pont (konkurencia kicsinálása) megvolt, jöhet a 4. (durva áremelés).
Ha ezt a 90%-ot nem adná el, azt -pár afrikai országot kivéve- mindenki megérezné. -
figyu #6 Én emlékszem a 4. lépésre, modellezőként. Kis 5-10 dolcsis elektromotorok. Kiviteli vámot emeltek, így volt egy hirtelen drágulás. Ez is nagyon ügyes lépés, hiszen KIVITELI vám. Tehát a saját cégeket nem szívatja annyira, versenyképesebbekké válnak a kínai gyárak.
A kínai vezetők nem hülyék. Még nem hallottam tőlük hülyeséget. :) -
figyu #5 Hogy ne adná el, Ha nem adja el nincs bevétel. Eladja csak drágán.
És KELL sokfelé: ez van minden jó mágnesbe (pl. elektromos motorok, hangszórók), mobilba, merevlemezbe, stb..
Én úgy tudom így történt:
1. Kína felfuttatja a termelést.
2. Kína olcsón elárasztja a világpiacot. Olcsón, mert van állami támogatás, olcsó munkaerő, és a környezetvédelemre nem kell költeniük :(
3. Konkurencia pár év alatt tönkremegy, hiszen(2..3x drágában állítják elő, mit amennyiért Kína adja. A politikusok nem is nagyon erőltették, ezek a gyárak nagyon környezetszennyezők. Senki se akar ilyet a szomszédba. Ez ugye Kínában nem gond.
4. Na ekkor emeli meg Kína az árát: (bányászati adó, kiviteli adó).
És már nyertek is, mert nincs mit tenni, hiszen "bánya megnyitása és termelőkapacitásának felfuttatása 10-15 évig is eltarthat"
Közgazdaságilag egyszerűen gyönyörű, így kell hosszú időre monopóliumot szerezni a világpiacon.
A kínai vezetők nem hülyék. Még nem hallottam tőlük hülyeséget. Sajnos nálunk nem ez a helyzet... -
citkar #4 figyu:
De, igényt tart, ugyanis nem adja el. Ezzel is magasan tartva az árát. -
figyu #3 "... bánya megnyitása és termelőkapacitásának felfuttatása 10-15 évig is eltarthat, vagyis csak hosszú távon lehet számítani diverzifikációra"
diverzifikáció
a kockázat csökkentésére irányuló magatartás a portfólió (értékpapírok, vállalati üzletágak stb.) bővítése révén
talán inkább megtérülés. -
figyu #2 "Kína jelenleg az évente kitermelt 110 000 tonna ritkaföldfém 90 százalékára tart igényt. "
"tart igényt" ???
talán inkább kitermeli. -
jawarider2 #1 "eltarthatm..."