16
  • wraithLord
    #16
    Azért szerintem az is gond, hogy egy klisékkel teli, 800x lerágott történetet dolgoz fel. Nekem néha már tényleg olyan érzésem volt, mintha a 3DMark tesztet néznék.
    Ha láttad az első 10 percet, akkor pontosan tudtad, mi fog benne történni, ugyanúgy, mint pl. a romantikus komédiákban. Az is egy érdekes műfaj. Az emberrel gyakorlatilkag megnézetik többször ugyanazt a filmet más szereposztásban.

    Azért persze volt, ami tetszett benne, mert végignéztem, de az inkább a sci-fi elemek miatt volt.
  • NEXUS6
    #15
    Ugyan ebből az időszakból ott van a Moon c. film is, ami 5 millió (értsd öt millió) $-ból csinált egy igazi HC sci-fit. Ez az összeg ugye pontosan 1 százada volt a Zivatar költségvetésének.
    Abba is volt egy-két ciki, kevésbé profi filmes megoldás, de az egész mégis egységes alkotásként összeállt, ami egy elsőfilmes rendezőtől igen is nagy teljesítmény, és ugyan ez igaz nagy vonalakban a 9. kerületre is.

    Az Avatárban nem az a gond, hogy egyszerű, lopott a sztori, hogy bazárian csilivili a CGI környezet, hanem hogy ezek az 1-2 ciki, félresikerült jelenetek, szétbaxták az egészet. Amikor ugye a rendezője ráadásul nem is kezdő, és még ugyan ez igaz a Prométeuszra is.

    Fontos jelenet volt pl., amikor Dzsék először költözik be az avatárjába és kiszabadul a külvilágba, ahol, az amúgy valszeg nem olcsó kísérlet közben a többiek kosarazással múlatják az időt. Ennek a jelenetnek, egy felszabadulást, egy új világ kitárulkozását kellett volna átadnia a nézőnek. Bennem valami végtelenül ciki érzést hagyott csak.

    Aztán Dzséket legközelebb már egy hatalmas flintával látjuk a kezében, amint Apokalipszis most stílusban csüng egy helikopter ajtajában és flegmán stíröli az alatta elkúszó dzsungelt. Jellemzően végigvonul a vietnami motívum az egész filmen, de anélkül, hogy az emberek 99,9%-ában ez tudatosulna, vagy hogy a rendező egyértelmű célzást adna, ezt egyfajta szatiraként, társadalomkritikaként próbálná kihasználni, utalva a közelmúlt történelmére. Max mindenkiben a Picsahántás c. indiános alkotás jut eszébe.

    Végül a megaciki jelenetek csúcsa szerintem, amikor a kékóriásnő babusgatja a vackából előkúszó béna onlájnhuszár Dzséket.

    Valójában 1-2 mondatot kellett volna csak az Avatárban átírni, kicsit elvontabbra, kevésbé szájbarágóssá tenni, és 1-2 jelenetet kivágni ahhoz, hogy a film komoly tartalmat kapjon. Talán persze benne van így is, de nagyon erőltetett lenne belemagyarázni, mint a Bibliába az antibébitabira, vagy az óvszerhasználatra vonatkozó célzásokat.

    A kérdés persze továbbra is ott van, hogy ha egy ilyen felszínesen megírt sztorival eddig küzdött a rendező, akkor mi a faxt akar még nekünk elmondani a köv 3 részben. Én maximálisan szkeptikus vagyok.
  • ugh
    #14
    Most mar tenyleg leszarom :)
    Az elso sem erdekelt.
  • Vol Jin
    #13
    Anyád veri a tiéd a szuperhősös filmekre.
    A Hanckokon kívül nem tetszett egy sem. Egyszer volt, hogy valami jó filmre mentünk volna csoportosan, de az egyikünk barátnője aki a jegyeket vette, a pókemberre váltott jegyet. Amikor közöltem, hogy nem erről van szó, és én megyek haza, kiakadt a csaj, hogy hogy tehetem ezt vele. Eleve arról volt szó, hogy páran férfiak megnézünk egy jó filmet, erre kihisztizték megszervezve, hogy ők is jönnek, azt más filmre vettek jegyek, mert neki amit néztünk volna, nem tetszik.
  • Vol Jin
    #12
    Az miért fikázás, ha leírom, hogy unatkoztam bizonyos részeknél?
    Akkor ment a District9 is, és az sokkal jobban magával ragadott. Ha arról jelenne meg egy cikk, hogy azt folytatják, akkor minden bizonnyal örömömet fejezném ki. Hogy az avatarról jött ilyen hír, hát kételkedem, hogy érdemes egyszerre három részt megfinanszírozni, amikor kétséges, hogy lesz akkora nézettsége. Mert sokan, akik megnézték azt érzik, hogy meg kellett nézni, mert bizonyos szempontból kihagyhatatlan, de nem volt az igazi. Egy három mondatos történet három órában, és közben bámulj, hogy milyen a képi világa.

    Nekem csalódottságot okozott. Vártam a filmre, és nem azt kaptam, amit szerettem volna.
  • Watchmen
    #11
    Ender Wiggin: Érdekes mód ide mindig csak a fikázók írnak :D

    Le kell őket nagy ívbe szarni ennyi :D
  • NEXUS6
    #10
    De azt ugye tudod, hogy ezzel a szokásoddal a kisebbséghez tartozol!?
    XD
  • Ender Wiggin #9
    szerintem már unalmas ez az eredetiség duma. nincs hollywoodben már 10 éve eredeti gondolat, még is itt veritek a farkatokat minden szar szuperhősfilmre (beleértve az sg kritikusát is). az avatart én nem a 3d miatt néztem meg, otthon is minden évben megnézem lemezről. és még mindig az egyik legjobb film, amit valaha láttam.
  • BrockSamson
    #8
    Jajaja, elso reszen is allitolag 15 evet dolgozott Cameron, megsem sikerult egyetlen eredeti dolgot sem becsempesznie a forgatokonyvbe.
  • Vol Jin
    #7
    Nem túl optimista a 4. részt illetően?
    Hármat elkészítenek egyszerre, de a második (első) csalódás lesz, és a harmadikra (második) már nem ül be senki, az utolsúrúl nem is beszélve.

    "Hat hét és James Cameron végez az Avatar 2-3-4. igen komplex forgatókönyveivel."

    Hát az első sem volt hú de komplex. A filmet az vitte el, hogy 3D meg playstation8 grafika. Volt amikor már unatkoztam a moziban, annyira lebilincselt.

  • drsx
    #6
    Nexus6, nem jól tudod, az a 4. rész címe lesz. A második előzményfilm lesz, a harmadik meg rebút JJ Abrams közreműködésével, ahogy azt mostanában szokás. ;)
  • NEXUS6
    #5
    Nesiessük már el ezt kérem. Ha jól tudom a második ep címe Ávátár:Forevör lesz!
    ;)
  • Ender Wiggin #4
    szemüveget a kommentelőnek :-)
  • NullZ3r0
    #3
    Egy pillanatra náci vezetőt olvastam. Ahhoz tényleg jó az akcentusa. :D
  • Ender Wiggin #2
    az akcentusával lehetett volna egy na'vi vezető vagy hasonló. arra miért nem jó az öreg?
  • wraithLord
    #1
    Ezek szerint nem lesz benne gonosz katonai vezető? Mert ahhoz pl. jó lenne. Akkor tényleg lehetséges, hogy komplex lesz.