2
  • turidani
    #2
    @Amergin:

    Nem kell pánikot kelteni.

    Az emberiség jelenlegi CO2-kibocsátása mellett még kb. 22 ezer év kéne ahhoz, hogy a légkör CO2-szintje a jelenlegi érték ötszörösére nőjön.

    Annyi idő alatt pedig bőven kinemesíthetők volnának a magasabb CO2-szintet jól hasznosító növények.

    A légkör CO2-szintjét ugyanis az óceán és a légkör CO2 koncentrációjának hőmérsékletfüggő egyensúlya határozza meg.

    Az óceánok kb. 70-szer annyi CO2-t tárolnak, mint a légkör, ezért a légkörbe kerül CO2 98,6%-át az óceánok nyelik el, és csak 1,4%-a marad a légkörben.

    Vagyis a légkör CO2-szintjét az óceánok hatalmas CO2-tároló kapacitása stabilizálja.

    Tehát rövid távon (ezer éves távon) nem a CO2-kibocsátás és a fotoszintézis egyensúlya, hanem alapvetően a globális átlaghőmérséklet határozza meg a légkör CO2-szintjét.
  • Amergin
    #1
    Szóval akkor ha holnaptól visszatérne az a CO2 szint, ami közel 200 millió évig fennállt, akkor az élet stabilan tudna létezni és fejlődni.
    A Föld köszöni szépen jól van. Meg jól el lesz akár nélkülünk is.
    Ugyanakkor kezdetét venné a hatodik nagy kihalás, mert az ilyen egyik napról a másikra történő ekkora környezeti változáshoz a meglévő fajok jelentős része nem tudna alkalmazkodni, a tápláléklánc pedig összeomlana.
    A megmaradt élővilág új fajok kialakulásával alkalmazkodna az új klímához pár évmillió alatt.
    Az ember pedig vagy kihalna szépen (valószínű), vagy az ősember szintjéről kezdene újra mindent, mert a nagy kihalást a civilizáció nem tudná elviselni és annyi ember maradna meg, amennyi a vadászó, halászó, gyűjtögető életmódból meg tud élni (globálisan pár tíz-, vagy pár százezer).
    Az állatvilág része vagyunk mi is, még ha hajlamosak vagyunk ezt elfelejteni, akkor is.

    Úgy hogy vonjuk csak le a logikus következtetést: nem kell a széndioxid kibocsátást visszafogni, mert az visszafogná a gazdasági növekedést, ami pedig a legfőbb jó. Egyébként is a globális felmelegedés csak egy újabb összeesküvés-elmélet, egy svindli, átverés az egész. Pumpáljuk csak tele a környezetet mindenféle salakanyaggal, mert a föld majd úgy is megtisztítja ezeket. Amúgy is minden anyag és élőlény azért van a földön, hogy nekünk szolgálatot tegyen, használjuk tehát ugyanolyan exponenciálisan ahogy eddig is tettük.

    És soha ne feledd jelszavunk: Gondolkodj hülyén, cselekedj izomból!