7
  • figyu
    #7
    És hogy mennyire nem "kici, óccó, "

    " a Pentagon az amerikai fegyvergyártók ellátási láncának ügyében indított nyomozást, amely azt akarta megállapítani, hogyan kerültek kínai nyersanyagok és alkatrészek egyes amerikai fegyverrendszerekbe. A vizsgálat egyebek között a Lockheed Martin F-35-ös és F-16-os vadászgépével, a Boeing B1-B típusú hadászati bombázójával és az SM-3 IIA típusú rakétával kapcsolatban folyt."

    Évek óta azon parázik az USA, hogy előfordulhat-e olyan, hogy Kínában valaki megnyom egy gombot és az összes csúcstechnológiás gépük lepotyog. Konkrétan az kínai alkatrészek okozzák a parát, pontosabban a pocik/mikrokontrollerek. Ezekről kívülről nehéz (lehetetlen) megmondani, hogy van e valami extra tudásuk (pl. backdoor, önmegsemmisítés, bármi...)
  • figyu
    #6
    Itt egy picit le vagy maradva, Kína az elmúlt 15 évben durván rágyúrt a technológiára. Különös tekintettel ezek pofátlan lopására. Már robotok szerelik az elektronikát, nem kézzel forrasztgatják. Ugyanez az autóknál, pl. az ajtó már CSERESZABATOS!
    Náluk van a legtöbb mágnesvasút, az nem a "kici, óccó, " kategória.
    Az más kérdés, hogy a technológiát a Siemens-től lopták... Így könnyű...
    Bár, nagyon nem nyavalyoghatunk, eddig mi (a nyugati civilizáció) loptuk tőlük : 1-1 ;)

    Láttam magyar gyárat, és mi vagyunk lemaradva. Kb. 1..2 évtizedet. Európa "gyorsnaszádja"...
  • figyu
    #5
    a "Porérzékeny holdjáró" tényleg vicces, de úgy tűnik nem igaz.
    Minden bizonnyal a Jáde Nyúlról lenne szó, az 1 hónapig (!) működött. (nem 1..2 percig, amire a porérzékeny jelző utal)
    Mechanikai hiba történt, hogy pontosan mi azt innen a Földről nehéz megmondani.

    Ha jól tudom a por a Holdon egészen mást jelent: előfordulhat hogy reggel felkavarod, és még este is gomolyog. (nap elektrosztatikusan feltölti, kis légkör, kis gravitáció)
  • Hirvaer
    #4
    Porérzékeny holdjáró.. :D
  • Ender Wiggin #3
    lemásolnak, de hogyan? autók mobiltelefonok bizonyítják hogy amire nem kapnak hivatlos engedélyt, az mind szar - sőt, a telefonok esetében még az is, ami elvben az eredeti gyár neve alatt fut. minden kici, óccó, nem cípősz és szaj.
  • Meridian
    #2
    Ne becsüld le a kínaiakat... képesek a hibáikból tanulni. Amúgy Nincsenek olyan nagy ötleteik, viszont mindent lemásolnak.
  • Ender Wiggin #1
    hiába no, egy film, amit az űrhajózás űttörői és legtapasztaltabb képviselői leszólnak, az még lehet tanulságos azok számára, akik 2 percig működő porérzékeny! holdjárót tudnak csak készíteni...