25
 • UUUU
  #25
  Közöd nincs a lényeghez és marhaságokat beszélsz.
  Ez nem más csak egy újabb lehúzó manőver, amivel lelehet húzni a vásárlót, te meg eszed, buta prosztó módjára.
 • WoodrowWilson
  #24
  Lehet neked is tovább kellett volna járni, ha a 25-30 közöttből automatikusan 30-ra következtetsz. Egyébként köszönöm érdeklődésed, 25 vagyok, még 3-4 hónap van hátra a hallgatói jogviszonyomból.

  "A lopott aramot veled fizetettetik meg tenyleg ?"
  Igen, tényleg. Ott, ahol felfedezik a lopást, vissza tudják perelni, ahol meg nem, ott mindenki fizeti. Megveszi a szolgáltató az áramot a termelőtől, eladja a népnek, de a nép tegyük fel, 95%-át fizeti ki csak az elfogyasztott mennyiségnek. Erre a válasz (amellett, hogy megpróbálja felderíteni a lopást, de nyilván nem tudja tökéletesen), hogy megemeli az árat, hogy a 95% pénzéből a teljes fogyasztást ki tudja fizetni a termelő felé.
  Ugyanez van a jogdíjaknál is, csak épp az arányok sokkal inkább el vannak tolódva a lopás irányába, így aztán a felderítéssel még csak foglalkozni se nagyon érdemes, mert túl drága lenne.

  Persze jobb lenne, ha nem jogdíjnak hívnák, hanem egyszerűen kivetnének egy plusz adót az adathordozókra, aminek a bevételét közvetlenül elosztanák a jogdíjtulajok között. Így az ilyen "makik", mint te, nem háboroghatnának, hogy őket mekkora jogsérelem érte.
 • Jakuza1
  #23
  Nw haragudj, de mar ertem miert jarsz meg 30 evesen iskolaba.
  Mert meg ilyen egyszeru dolgokat is nehezen fogsz fel.
  Igy van kutyat erdekel a koltsege egy olyan felderitesi balfogasnak, ahol nem a felderites a lenyeg, hanem hogy egy jogdijat csempesszenek bele egy termekbe. Az hogy te wutozol mert a felfogasod keves ennek a megertesehez az is meger egy miset.

  A lopott aramot veled fizetettetik meg tenyleg ? Melyik farokbol szoptad ezt ki ? Te ulsz mas vetkeert is ? Hol ? Melyik holdon ?

  "1. Aki megvette a termeket, az mar kifizette a jogdijakat.
  2. Ha megvesz egy telefont amire ramasolja a megvett termeket, kulon megfizetettnek vele egy olyan tetelt, amivel masodszor fizettetnek ki vele egy szerzoi dijat, amit mar megvasarolt egy masik adathordozon.
  3. Ha valaki eltulajdonit valamit, azt a torveny szerint nem massal fizettetnek meg, akinek nincsen semmi koze hozza, vagy ha igen akkor az jogserto etikatlan magatartas tudtommal a romai jogban.

  De ugy tunik te olyan vilagban elsz ha, a szomszed lopja az aramot, akkor te az ilyen magatartas szerint amit a jogvedok kepviselnek ebben az ugyben a kollektiv bunosseg feleloseg mellett teged is buntetessel kell hogy sujtson a birosag, mert massal kell akkor megfizetetni a kart, amit nem o okozott. Ne viccelj mar."

  Fel is fogtad a mondatok ertelmet ? Szoval megkerdezem en megegyszer amivel lathatoan nem boldogulsz 1%-os makikam.

  Milyen jogon szednek barkitol is jogdijat egy termekre ketszer, ha mar egyszer kifizette, olyan jogcimen hogy mas ellophatja az adathordozora "felteteles modban" a jogvedett alkotasokat ?

  Mar maga a koveteles is egy nonsense, hiszen ha feltetelezik valakirol, hogy jogvedett alkotasokat tarol a keszuleken, azt is feltetelezik, hogy ellopta, kulonben ketszer nem lehetne jogdijat szedni valakitol, ha mar azt kifizette bohockam.
 • WoodrowWilson
  #22
  "Es kit erdekel, hogy minek mekkora a koltsege ? Kutyat se."

  Ööö... wut? Kit érdekelnek a költségek? Kit érdekel bármi más a költségeken kívül?! Értem én, hogy a te igazságérzetedet sérti, de hogy téged idézzelek, a kutyát nem érdekli, mert a te módszered nem életképes és drága.
  A lopott áramért is fizet mindenki, növekszik tőle az ár.
 • Jakuza1
  #21
  Es kit erdekel, hogy minek mekkora a koltsege ? Kutyat se.
  Jah, hogy mert tul sok a koltseg, akkor fizessen aki nem elkoveto ? Hulye vagy te edesfiam ? Meg ez az 1%-os butasag is, legalabb a szamokkal lennel tisztaban. Tehat most 37% vasarlo azert fizet, mert te lopsz ?
  Ertem en, ez am a jogallamisag. Altalanydij ? Hol nevezik ezt atalanydijnak ? Sehol, de meg formajaban sincs koze hozza.

  Megegyszer , hogy mindenki tisztaban legyen ezzel a jogserto magatartassal, amit a jogvedok probalnak a tisztesseges vasarlokkal szemben elkovetni.


  1. Aki megvette a termeket, az mar kifizette a jogdijakat.
  2. Ha megvesz egy telefont amire ramasolja a megvett termeket, kulon megfizetettnek vele egy olyan tetelt, amivel masodszor fizettetnek ki vele egy szerzoi dijat, amit mar megvasarolt egy masik adathordozon.
  3. Ha valaki eltulajdonit valamit, azt a torveny szerint nem massal fizettetnek meg, akinek nincsen semmi koze hozza, vagy ha igen akkor az jogserto etikatlan magatartas tudtommal a romai jogban.

  De ugy tunik te olyan vilagban elsz ha, a szomszed lopja az aramot, akkor te az ilyen magatartas szerint amit a jogvedok kepviselnek ebben az ugyben a kollektiv bunosseg feleloseg mellett teged is buntetessel kell hogy sujtson a birosag, mert massal kell akkor megfizetetni a kart, amit nem o okozott. Ne viccelj mar.
 • WoodrowWilson
  #20
  Túl nagy költsége lenne a illegális tartalom felderítésének, így aztán a bírságok is túl nagyok lennének amellett, hogy eleve sok pénzét vinné el az adófizetőknek. Ezért a társadalmi jólét növelése szempontjából az lesz optimális, ha bevezetünk egy átalánydíjat, ami ugyan az ilyen szentéletű állampolgároknak, mint te, egy kis hasznosságcsökkenést hoz, bár ezt a csökkenést csökkenti az, hogy amúgy plusz adót kéne fizetni a felderítése költségeinek fedezésére.
 • hagyimiklos1
  #19
  Ezt a hülyeséget súgta neked valaki? Szolgáltatás, meg azért fizetsz, amit nem csinálsz. Oh my...
 • Jakuza1
  #18
  Hat te eleg jol tetteted, bar lehet nem is.
  Megegyszer hogy te is felfogd. Azok is fizetnek, akik legalisan barmilyen adatot tarolnak a memoriakartyakon. Az hogy te magadbol indulsz ki,az egy mas kerdes.
  Tehat megegyszer megkerdem toled, milyen jogon is szednek barmilyen penzt be a vasarolotol, aki legalisan tarol adatot a "telefonjan" olyan jogcimre hivatkozva, hogy tarthatna ? Szoval tenyleg nem kell jatszanod a hulyet, ha ezt az ellentmondast nem erted.
 • WoodrowWilson
  #17
  Nyilván nem a legálisról beszéltem. Felesleges tettetni a hülyét, teljesen egyértelmű, hogy az emberek által megvásárolt zenék összesen 1%-ot nem tesznek ki a tárolt zenékből.
 • Jakuza1
  #16
  Ja es megvalami ugyanugy megbuntethetnek, ha lopott zeneszamok vannak a memoriakartyadon, ennyit a szolgaltatas elmeletedrol.
 • Jakuza1
  #15
  Tenyleg ? Tehat akkor pereket varrnak a nyakamba, ha legalis megvasarolt zeneket tarolok a memoria kartyamon ? Miota ? Meselj.
 • WoodrowWilson
  #14
  Az a szolgáltatás, hogy nem varrnak a nyakadba mindenféle pereket meg bírságokat, ha zenét tárolsz az adathordozón.
 • Jakuza1
  #13
  Ok remelem akkor holnap a gaztuzhelyedre is ratesznek 4 millio forint plusz dijat, mert felrobbanthatod vele a kornyezo lakasokat es ha nem fizetsz beperelnek, azert amit nem is tettel meg. Itt nem egy szolgaltatas vetelerol van szo, hanem egy gyanusitassal, hogy buncselekmenyt kovetsz el.

  Eloszor is milyen jogvedett anyagok masolasarol beszelunk ? Mint pl mp3 ami ramasolhato a memoriara, errol lenne szo ? Ami amugy torvenyellenes, kiveve ha megvetted mar a CD-t amin kifizetted a szerzoi jogdijat ?
  Vagy a masolas ezen kivul nem buncselekmeny ? Na mar most, ha azt feltetelezik, hogy ramasoltad, az egyben masodlagos buncselekmennyel gyanusitas is nem ? De. Csak a hulyek hiszik, azt hogy ez igy rendben van.
  Mert eleve itt van egy jol lathato ellentmondas az ugyben.
 • WoodrowWilson
  #12
  Fogd fel biztosításként. Akkor is azért fizetsz, amit nem csinálsz.
 • Jakuza1
  #11
  Itt szo nincs atalanyrol, itt jogi perekrol van szo.
  A kutyat se erdekli mit gondolnak ez a jog sarbatiprasa, hogy valaki azert fizet, amit nem csinal, de lehetseges.
  Ilyen erovel be is vezethetnek az abortuszt, mert barkibol lehet tolvaj,rablo,gyilkos csak ugy bunmegelozes celjabol, mert lehet ra lehetosege.
 • Tetsuo
  #10
  Ez átalánydíj, úgy működik, mint más esetekben is. Nem azt gondolják, hogy mindenki jogot sért, hiszen a másolás NEM jogsértő, hanem hogy mindenkinek van rá lehetősége. Ha a laptopod hangszoróját nem használod, azt sem tudod emiatt olcsóbban megvenni.
  A kapitalizmusban 2 lehetőség van, vagy ez, vagy az amerikai tipusú, ijesztgetős perekkel.
 • Jakuza1
  #9
  A legnagyobb nonsense az egesz. Ezek a jogvedok a legnagyobb tolvajok es ez a modi minden joggal ellentetes, ugyanis ilyen erovel, mindenkit lelehetne peldaul csukni gyilkossagert, mert kest tart otthon kenyerszeletelesre, de olni lehetseges vele. Szval az artatlansag velelme hova tunt ebben az esetben, ahol a memoria kartya miatt rasutik a felhasznalora, hogy jogvedett tartalom masolhato ra es ezert tolvaj lehet ? Es aki nem masol ra az miert is fizessen, azert mert mas masolhat ra ?
  Holnap a papir jon ? Mert ramasolhato barmilyen vers,dal,festmeny ? De mar a nyomtatokban is ilyen szar van. Ennek semmi koze nincs a jogvedeshez, csak a szabadrablashoz, amihez kulonbozo hatalmi szervek segitseget nyujtanak.
 • Griphons
  #8
  Ilyen alapon mindenkire alanyi jogon visszamenőleg (5 generációra) vessenek ki jogdíjat, hiszen fütyülhetnek, vagy énekelhetnek slágereket, fizetős dallamokat, akár - urambocsá - nyilvánosan is, mások szórakoztatására! Szegény jogvédők - akarom mondani zenészek pedig így elesnek egy csomó bevételtől!
 • Ender Wiggin
  #7
  visszamenőleg a zoxigénre is lesz jogdíj, jó, ha mindenki elkezdi már most spájzolni, mert nagyon megdrágul a választások után....
 • Vol Jin
  #6
  "Az gusztustalanul undorító, hogy VISSZAMENŐLEG akarják beszedni. WTF?!?!"

  Ezt mégis hogy gondolod? A visszamenőleges hatály teljesen jogszerű! Jormányunk is rengetegszer élt ezzel a lehetőséggel! Csak nem annak a jogosságát is kétségbe mered vonni te liberálbolsevik hazaáruló!
 • Vol Jin
  #5
  Magyarország ebben is jobban teljesít, hisz hazánkban jelenleg is fizetünk ilyen díjakat. Nálunk nem lehet csak úgy a multiknak ellépecolni ezt a díjat, mert kivetjük rájuk, míg a fejlettnek mondott nyugaton varóságon kell érvényt szerezni a jogos jussnak.

  Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!
 • SupraMKIII
  #4
  Kicsit belegondolva, ez nem is olyan egyszerű.

  Persze, fizessenek - cserébe azt teszek az eszközre, amit akarok nem? Mindazonáltal szerintem sem normális az EU ezen részlege. Gondolom ez is egy reklámbalhé / per, aztán a végén majd kiegyeznek 0.1 euróban.

  Az gusztustalanul undorító, hogy VISSZAMENŐLEG akarják beszedni. WTF?!?! Úgy látszik, oda is bejuthat már minden idióta.

  A másik gusztustalan, hogy amcsiban minden annyiba kerül $-ban, mint Euróban. Nehogy megmagyarázzák már, hogy ott, ahol minden szarért milliárd $-ra perelnek, és még a kicsomagoláshoz is részletes útmutatót kell gyártani, alcsonyabbak a költségek mint itt... Ha ezzel van baja az EU-nak, akkor támadja a cégek árképzési politikáját.

  Szerintem hamarosan vakaki(k) repülni fognak a pozicióból, mert ez az eljárás tényleg minden szabályt felrúg!

 • Poetro
  #3
  Azért kíváncsi leszek, hogy mondjuk 50 EUR-os érintőkijelzős okostelefon eset mivel tudják megindokolni a 16 EUR-t
 • szabolacika
  #2
  Azt valaki magyarázza már el hogy a szerzői jogdíjnál mi a különbség az érintő képernyős és az a nélküli telefonok között? Mert a memória méretbeli különbséget még csak megértem, de mi köze az érintőképernyőhöz a jogdíjnak?
 • wwenigma
  #1
  Végre valami amiben megelőztük a fejlett nyugatot!