13
-
gforce9 #13 Köszi a linket, beleásom magam :)
Igen egyébként, ahhoz, hogy tipikusan olyan naprendszert fedezzünk fel, mint a mienk annak a másik jupiternek a keringési ciklusát tudnánk a legmeggyőzőbben kimérni, mivel annak a legnagyobb a hatása. Viszont ehhez 10 éves ciklust feltételezve jópár ciklus kell a megerősítéshez, ami hosszú idő. Így még előfordulhat az is, hogy 100 év múlva azt fogjuk látni, hogy a mienk a tipikus naprendszer, holott jelenleg nem úgy tűnik. -
Irasidus #12 Való igaz, nem minden módszer alkalmas Föld típus (és pályájú) bolygó megtalálása, de a fedési és radiális sebességmérési módszerek alkalmassal lehetnek mai műszerekkel és szoftverekkel is. Az exobolygókat nem óriástávcsövekkel fedezik fel, némelyik igen apró (pl.: HATnet), a távcső mérete (érzékenysége?), amíg a Tejútrendszer (közeli) részeit pásztázzuk nem döntő. Azonkívül a felfedezés függ a távolságtól, a csillag típusától (pl.: mennyire nyugodt?), hogy éléről vagy felülről látjuk, és még millió dologtól. És nem győzőm hangsúlyozni, hogy főleg egy jó szoftvertől! Azonkívül egy, egy év keringési idejű bolygó megtalálása legalább 4-5 év munka, miközben csillagok ezreit, vagy 100 ezreit kell átnézni... Nagyon nagy munka, de vannak jelöltek. ;)
Alapvetően rengeteg módszer van, ábra .
-
gforce9 #11 Létezik már olyan érzékeny távcső, ami egy a lakható zónában keringő, föld nagyságú bolygót közvetlenül meg tud figyelni? Nem tudok ilyenről, de ha van, akkor egy link jólesne :)
Halgatyó: Alapvetően 2 fajta módon észlelik őket. Vagy úgy hogy a bolygó gravitációs hatást gyakorol a központi csillagra és annak a közeledését-távolodását spektográffal ki tudják mérni vagy pedig ha a keringési síkból látjuk a bolygót, akkor a csillag előtt amikor elhalad a fényességváltozásból lehet kiszámolgatni. A nagyobb bolygókat elvileg direktben is meg lehetne figyelni, de tudtommal nem így szokták felfedezni őket, ez már akkor történik, amikor az előbbi 2 módszer közül valamelyikkel észrevették, hogy van egyátalán bolygó. -
Frekvency #10 "költözünk vaze.
csak a terroristák kezébe nem kerüljön!"
Bizony. Amúgy ha iszlamisták is mennek én inkább maradok. Istenem micsoda világot is tudnék én elképzelni...kurva sokan itthon maradnának azt már most leszögezem! :DD -
Irasidus #9 Ez attól függ milyen módszerrel, és milyen eszközzel végzed a megfigyelést, illetve, hogy az éléről látsz rá a Naprendszerre vagy felülről. -
#8 Hengelhoffer: Nem hazug a cím, csak te nem tanultál meg tisztességesen olvasni. Az első bekezdésből kiderül, hogy a felfedezés egy statisztikai módszeren alapul. -
halgatyó #7 Távcsövet akartam írni:))) -
halgatyó #6 Egy kérdésre nem találtam még megbízható adatot: ha a Naprendszerrel azonos csillagrendszer felé fordítanák tévcsöveiket a kutatók, vajon a Földet milyen messziről vennék észre? -
#5 költözünk vaze.
csak a terroristák kezébe nem kerüljön! -
#4 Mos már van egy csomó bojgó, jövőre meglesz valami utazási iroda is, ami szedi a pénzt arepülésekre.
Az első légitársaság 1845-körül alakult, valami gőzhajtású göbzikre, első járatuk London-Kairó. Merjünk nagyot álmodni!
Szerintem.
XD -
sempronius18 #3 Sőt......Sőt......Sőn -
#2 Sőt...!
XD -
Hengelhoffer #1 Micsoda klikkvadász cím. Sőt hazug is.