715 új bolygót fedeztek fel egyszerre

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Köszi a linket, beleásom magam 😊

Igen egyébként, ahhoz, hogy tipikusan olyan naprendszert fedezzünk fel, mint a mienk annak a másik jupiternek a keringési ciklusát tudnánk a legmeggyõzõbben kimérni, mivel annak a legnagyobb a hatása. Viszont ehhez 10 éves ciklust feltételezve jópár ciklus kell a megerõsítéshez, ami hosszú idõ. Így még elõfordulhat az is, hogy 100 év múlva azt fogjuk látni, hogy a mienk a tipikus naprendszer, holott jelenleg nem úgy tûnik.
Való igaz, nem minden módszer alkalmas Föld típus (és pályájú) bolygó megtalálása, de a fedési és radiális sebességmérési módszerek alkalmassal lehetnek mai mûszerekkel és szoftverekkel is. Az exobolygókat nem óriástávcsövekkel fedezik fel, némelyik igen apró (pl.: HATnet), a távcsõ mérete (érzékenysége?), amíg a Tejútrendszer (közeli) részeit pásztázzuk nem döntõ. Azonkívül a felfedezés függ a távolságtól, a csillag típusától (pl.: mennyire nyugodt?), hogy élérõl vagy felülrõl látjuk, és még millió dologtól. És nem gyõzõm hangsúlyozni, hogy fõleg egy jó szoftvertõl! Azonkívül egy, egy év keringési idejû bolygó megtalálása legalább 4-5 év munka, miközben csillagok ezreit, vagy 100 ezreit kell átnézni... Nagyon nagy munka, de vannak jelöltek. 😉

Alapvetõen rengeteg módszer van, ábra .

Létezik már olyan érzékeny távcsõ, ami egy a lakható zónában keringõ, föld nagyságú bolygót közvetlenül meg tud figyelni? Nem tudok ilyenrõl, de ha van, akkor egy link jólesne 😊

Halgatyó: Alapvetõen 2 fajta módon észlelik õket. Vagy úgy hogy a bolygó gravitációs hatást gyakorol a központi csillagra és annak a közeledését-távolodását spektográffal ki tudják mérni vagy pedig ha a keringési síkból látjuk a bolygót, akkor a csillag elõtt amikor elhalad a fényességváltozásból lehet kiszámolgatni. A nagyobb bolygókat elvileg direktben is meg lehetne figyelni, de tudtommal nem így szokták felfedezni õket, ez már akkor történik, amikor az elõbbi 2 módszer közül valamelyikkel észrevették, hogy van egyátalán bolygó.
"költözünk vaze.
csak a terroristák kezébe nem kerüljön!"

Bizony. Amúgy ha iszlamisták is mennek én inkább maradok. Istenem micsoda világot is tudnék én elképzelni...kurva sokan itthon maradnának azt már most leszögezem! 😄D

Ez attól függ milyen módszerrel, és milyen eszközzel végzed a megfigyelést, illetve, hogy az élérõl látsz rá a Naprendszerre vagy felülrõl.

Omega
Hengelhoffer: Nem hazug a cím, csak te nem tanultál meg tisztességesen olvasni. Az elsõ bekezdésbõl kiderül, hogy a felfedezés egy statisztikai módszeren alapul.

Távcsövet akartam írni😊))
Egy kérdésre nem találtam még megbízható adatot: ha a Naprendszerrel azonos csillagrendszer felé fordítanák tévcsöveiket a kutatók, vajon a Földet milyen messzirõl vennék észre?
Gery13
költözünk vaze.
csak a terroristák kezébe nem kerüljön!

by: the original one Gery Boro

NEXUS6
Mos már van egy csomó bojgó, jövõre meglesz valami utazási iroda is, ami szedi a pénzt arepülésekre.
Az elsõ légitársaság 1845-körül alakult, valami gõzhajtású göbzikre, elsõ járatuk London-Kairó. Merjünk nagyot álmodni!
Szerintem.
XD

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Sõt......Sõt......Sõn
NEXUS6
Sõt...!
XD

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Micsoda klikkvadász cím. Sõt hazug is.