25
  • Tetsuo
    #25
    Tehát radioaktivitás van, de nem akkora, mint egy fissziós erőműben és 100 év múlva már nem marad számottevő aktív hulladék.
    Ráadásul, ha a fúziós-erőmű leáll, nincs gebasz ill. nagyságrendekkel kisebb gebasz van.
  • ostoros
    #24
    Azért a neutronnal való ütközés sok izotópból létrehozhat radioaktív izotópot, bár tény, hogy nagyságrendekkel kevesebb, de azért képződnek radioaktív anyagok hosszútávú használat esetén.
  • Tetsuo
    #23
    Ráadásul a szabad neutronokat fel lehet használni trícium előállítására, így két legyet ütnénk egy csapásra.
  • Tetsuo
    #22
    Ha nem acélból építed a szerkezetet, hanem odafigyelsz a radioaktivitásra, akkor el lehet kerülni. ;-)
    Ill. ha mégis az olcsóbb utat választod, mert kb. 5 évente le kell cserélni a belsőrészt, akkor is 100 év múlva már nem lesz aktív semmi sem. ;-)
  • NEXUS6
    #21
    Neutron sugárzást pl bórral nyeletnek el. Az viszont kibocsájt egy alfa részecskét (radioaktivitás egyik formája), és lesz belőle lítium, meg még egy gamma részecskét is lead (ez is radioaktív bomlás).

    A neutron sugárzást nehéz amúgy árnyékolni, ha nem spec ezekkel az anyagokkal (bór, kadmium) csinálják, és az emberi szervezetben, ahogy pattog elég csúnya dolgokat tud csinálni. Az alfa-részecske, meg a gamma is már jobban árnyékolható, viszont ha az embert éri még a neutronnál is dúrvább dolgokat művel.

    Olyan tehát nincs, hogy valami elnyeli a neutront és mindenki hepi, max kicsit melegebb lesz.
  • heist
    #20
    gyólvan
  • Nos
    #18
    Teljesen igazad van, kimondottan a kiinduló és a keletkező anyagokra gondoltam. A reaktor különböző anyagai a neutronok miatt tényleg radioaktívvá válnak, de a reakció kiinduló anyaga és a végtermék messze túlnyomó része (összevetve egy atomerőművel) nem az. Az sg népe nem tűr pongyolaságot, és ez rendben.

    Mea culpa.
  • gforce9
    #17
    Hát a neutronemissziót elnyelő anyag akkor lesz radioaktív a klasszius értelemben, ha gamma sugárzást bocsát ki az elnyelés után, nem vagyok magfizikus, de tudtommal nem olyan anyagokban nyeletik el, ami utána hasadóanyagként, hosszú ideig sugároz.
  • NEXUS6
    #16
    Valami BWR típusban asszem már próbálták:

    Thor Energy
  • Vol Jin
    #15
    Nem, tök más technológia.
  • Vol Jin
    #14
    "Lehet annak nevezni, de elnyelethető és ha a folyamat leáll a neutronok sem keletkeznek tovább. Nem marad utána radioaktív hulladék. Ha teszemfel az ITER-re ráesik egy meteor, nem fognak sugárzó anyagok, hosszú felezési idejű atomok, a légkörbe kerülni."

    Szerinted mi a faszom, ha nem radioaktív hulladék, amivel neutronokat nyeletnek el?
  • Molnibalage
    #13
    Hóóóó! Olyan fűtőelen létezik, amiben tórium van és az elterjedt RWR reaktorok képes használni? Errőn me is hallottam. Van erről valami anyag. Nagyon érdekelne.
  • Vol Jin
    #12
    "Teljesen normális. Itt nincs olyan anyag, ami rádióaktív. Nincsenek rádióaktív elemek, amik vízzel, levegőben kikerülve is tovább sugároznak és szennyeznek. Itt csak addig vannak jelen ezek a részecskék, amíg maga a fúzió zajlik. Vagy mit gondoltál, a fúziónál milyen átvivő fogja közvetíteni az energiát??? Gázolaj lesz a vízből és elégetjük? :) Bocs"

    Te tisztában vagy azzal, hogy mi a fúzió? Keletkeznek szabad neutronok. De azok nem lebegnek ám ott egyhelyben, hanem elindulnak, amerre épp az orruk mutat. Mennek mendegélnek, és egyszer csak telibekúrnak egy atommagot. Azt vagy kettéhasítják, vagy bent marad, és izotópot vált a mag. És itt bizony random keletkezik radioaktív hulladék. És még humorizál az istenadta...
  • gforce9
    #11
    Izotópok amúgy is keletkeznek a természetben és el is bomlanak. Mindenesetre ez nem a klasszikus értelemben vett radioatív bomlás, amit a hagyományos hasadóanyag reaktorokban keletkező hulladék bocsát ki.


    Silanor, nem, ez nem az. A tóriumos az maghasadásra épül, ez pedig magfúzióra.
  • silanor
    #10
    Ez az a tóriumos erőmű amire azt írták, hogy fel tudnák használni hozzá a már lerakott atomhulladékot is? Mintha valami ilyesmit olvastam volna.
  • NEXUS6
    #9
    Amúgy, ha a neutront valamiben elnyeleted, az általában felaktiválódik, az az valami viszonylag instabil izotóp keletkezik.

    Ha egy fúziós erőmű felrobban ott ugyan nem szóródik ki jó pár tonna radiaktiv fűtőanyag, mert a plazma nem az, meg nem is túl nagy tömegű, de az 1-2 év alatt felaktiválódott szerkezeti elemek még csinálhatnak gondot. Nem akkorát, mint Csernobil, de a környéken élők nem örülnének.

    Kérdés persze, hogy mekkora a legkisebb technikailag megépíthető fúziós erőmű!? Ezt majd az ITER eredményei határozzák meg. Ha kiderül, hogy kb 100 000 MeW, akkor egyrészt lehet, hogy senki nem fog ilyet építeni, de ha mégis és az elposszan az is tüzijátékos lesz és az már csinálhat annyi gondot, mint Csernobil.
  • NEXUS6
    #8
    Persze a neutron elnyelethető, pl uránban aztán lehet bombát csinálni.
    XD
  • NEXUS6
    #7
    Ahogy olvastam, még a lézerek energiája sincs benne, hanem csak a kapszulába eső, és onnan a fúzió beindulása után kilépő energia mennyisége pozitív.

    Amúgy hogy a faxba ne lenne nem radioaktív a fúzió, pl az egyik legkedvezőbb D+T reakció eredménye egy He4 mag, meg egy neutron 14.1 MeV energiával!?

    A magam részéről én inkább a tórium felhasználását preferálnám, akár már meglevő erőművekben. Pár hónapja a norvégok mutattak be ilyen fűtőelemet, amiben kis mennyiségű plutonium inicializálná a rendszert.

    Ez lehetne tényleg a jövő energiája lévén a tórium pár ezer évre még elég csak itt a Földön, a tórium 100%-a hasznosul (kevesebbet kell cserélgetni a fűtőelemet + kevesebb radioaktív hulladék keletkezik).
    Egy gond van vele, hogy az ilyen technológiára alapozva nem lehet atomfegyvert gyártani.
    XD
  • gforce9
    #6
    Lehet annak nevezni, de elnyelethető és ha a folyamat leáll a neutronok sem keletkeznek tovább. Nem marad utána radioaktív hulladék. Ha teszemfel az ITER-re ráesik egy meteor, nem fognak sugárzó anyagok, hosszú felezési idejű atomok, a légkörbe kerülni.
  • lapaleves
    #5
    nem vagyok benne nagyon, de nem az volt, hogy jelentős a neutronemisszió (amit pl. iterben ahogy tudom elnyeletnek), ami azért nem egy c-vitamin?

    nem amiatt van eleve a robottal szenvedés iterben?

    és az akkor mi ha nem radioaktív?
  • gforce9
    #4
    #1 Az nem hulladék. Az csak addig van jelen, míg zajlik a folyamat. Ráadásul árnyékolható is. A leállás után nem marad hátra sugárzó anyag, mint a klasszikus atomerőműveknél. Ezt jó is hogy kihangsúlyozzák, mert valami félbolond sötétzöld még elterjesztené a rémhírt, hogy ez is sugároz...
  • Vargagy
    #3
    Túlságosan azért még nem kell lelkendezni, ez csak egy lépés egy hosszú úton. A nettó energiamérleg a besugárzásra, a lézerek táplálására befektetett energiára vonatkozik. Biztosan nincs benne a deutérium/tricium előállítására és a mélyfagysztásra használt energia. Ahhoz, hogy ezt a rendszert effektív energiatermelésre lehessen használni, még nagyságrendekkel kell növelni a hatékonyságot
  • Nos
    #2
    Teljesen normális. Itt nincs olyan anyag, ami rádióaktív. Nincsenek rádióaktív elemek, amik vízzel, levegőben kikerülve is tovább sugároznak és szennyeznek. Itt csak addig vannak jelen ezek a részecskék, amíg maga a fúzió zajlik. Vagy mit gondoltál, a fúziónál milyen átvivő fogja közvetíteni az energiát??? Gázolaj lesz a vízből és elégetjük? :) Bocs
  • Vol Jin
    #1
    "A fosszilis üzemanyagokkal és a nukleáris erőművekkel szemben a fúzió üvegházgázok és radioaktív hulladék nélküli, korlátlan és olcsó energia forrása lehet."

    Aha. Neutron meg alfa-részecske termelődik, de radioaktív hulladék az nem. Nórmális?