Hőelnyeléssel fokoznák a napelemek hatásfokát
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
"Ezt csak azért jegyeztem meg, mert akárhol felhozom ezt a témát, egybõl megkapom, hogy a többlet termelés rámegy a szerkezet mozgatására"
Hülye helyeken fórumozgathatsz 😊 A nap mozgása nagyonlassú, azt lekövetni picike teljesítményigényû dolog.
Hülye helyeken fórumozgathatsz 😊 A nap mozgása nagyonlassú, azt lekövetni picike teljesítményigényû dolog.
Szerintem meg a stirling motoros technológiára kéne ráfeküdni. Ezeknek a fotovoltaikusoknak a leg modernebbjei sincsenek olyan hatékonyak, mint egy stirlingbõl egy átlagosnak mondható.
Aztán meg ott van a thermoakkusztika ugye, arról meg ne is beszéljünk.
Valamint megelõzve az agyam kivákuumozását akárki által leszögezem, hogy a nap égi útjának lekövetése egyáltalán nem energiapazarló, például egy ekvatoriális állvánnyal egy ceruzaelem megoldja a dolgot.
Ezt csak azért jegyeztem meg, mert akárhol felhozom ezt a témát, egybõl megkapom, hogy a többlet termelés rámegy a szerkezet mozgatására, pedig nem.
Aztán meg ott van a thermoakkusztika ugye, arról meg ne is beszéljünk.
Valamint megelõzve az agyam kivákuumozását akárki által leszögezem, hogy a nap égi útjának lekövetése egyáltalán nem energiapazarló, például egy ekvatoriális állvánnyal egy ceruzaelem megoldja a dolgot.
Ezt csak azért jegyeztem meg, mert akárhol felhozom ezt a témát, egybõl megkapom, hogy a többlet termelés rámegy a szerkezet mozgatására, pedig nem.
.Vajon mi volt előbb? Az ember vagy a hülyeség?
Neveccséges...
Egész éjszakára tároljunk hõt 1000 °C-on, meg plusz 3,2 %, meg szén nanocsövek...
Amennyiben sikerrel járnak, ebbõl akkor sem lesz semmi.
Szerintem is inkább az akkukra és a több hullámhosszra optimalizált réteges napelemre kellene pénzt költeni.
Egész éjszakára tároljunk hõt 1000 °C-on, meg plusz 3,2 %, meg szén nanocsövek...
Amennyiben sikerrel járnak, ebbõl akkor sem lesz semmi.
Szerintem is inkább az akkukra és a több hullámhosszra optimalizált réteges napelemre kellene pénzt költeni.
Ha cigánynak lenni hungarikum, ha zsidónak lenni jó, ha melegnek lenni büszkeség akkor MAGYARNAK lenni miért rasszizmus ?
1000 fokos napelemek? Ez remek, akkor a sült madarakat össze lehet gyûjteni alatta:-D
Komolyra fordítva: 1000 fokos test nem abban a frekvenciatartományban sugáros, amelyben a napelemek igazán érzékenyek (1000 Celsius fokos test hõmérsékleti sugárzásának maximuma 2,3 mikron körül van) szóval én nem értem ezt a mûködést, úgy biztosan nem mûködik, ahogyan le van itt írva.
Komolyra fordítva: 1000 fokos test nem abban a frekvenciatartományban sugáros, amelyben a napelemek igazán érzékenyek (1000 Celsius fokos test hõmérsékleti sugárzásának maximuma 2,3 mikron körül van) szóval én nem értem ezt a mûködést, úgy biztosan nem mûködik, ahogyan le van itt írva.
A hõtárolást külsõ hõtároló rendszerrel képzelték megoldani. Ha viszont 1000 fokot tárolunk egy hõtároló rendszerben, akkor a hagyományos hõerõmû hatékonyabb, mint ez és innen kezdve az egész kutatás csak pénzpazarlás.
Én a quantum dot napelemekben és az újabb akkumulátor fejlesztések széles körû elterjedésében látom a megoldást.
Különbözõ méretû quantum dot rétegek alkalmazásával tudnak olyan napelemet csinálni, ami a teljes látható fényspektrumon hatékonyan mûködik. Meg valószínûleg lesznek még érdekes nanotechnológiai és anyagszerkezeti felfedezések arra, hogy a fotonok se fény, se hõ formájában ne tudjanak megszökni a napelembõl.
Én a quantum dot napelemekben és az újabb akkumulátor fejlesztések széles körû elterjedésében látom a megoldást.
Különbözõ méretû quantum dot rétegek alkalmazásával tudnak olyan napelemet csinálni, ami a teljes látható fényspektrumon hatékonyan mûködik. Meg valószínûleg lesznek még érdekes nanotechnológiai és anyagszerkezeti felfedezések arra, hogy a fotonok se fény, se hõ formájában ne tudjanak megszökni a napelembõl.
Már volt egy ilyen cikk. Ott egy fém felületét úgy módosították, hogy a barázdái kisebbek, mint egy adott hõmérséklethez tartozó hullámhossz, így az elnyelt foton energiáját nem képes 700 fok alatt termikus sugárzással leadni, így ha vákuumban és kis keresztmetszeten van rögzítve a panel, nem tud addig lehûlni, amíg fel nem forrósodik. Az egyik fele a nap felé fordítva magasabb hõmérsékletre van kalibrálva, így a háta mögé egy hullámhosszon bocsát ki termikus sugárzást, amit arra a hullámhosszra optimalizált fotocella magasabb hatásfokkal hasznosít.
Szóval amikor fény éri elõször csak melegszik, és nem termel áramot, és amikor eléri az üzemi hõmérsékletet, akkor már jobb hatásfokon üzemel, mint a hagyományos.
Itt viszont nem értem ezt a hõtárolásos dolgot. Nem fog ez kitartani ékszakára is, hogy felmelegszik nappal, és este még mûködik.
Szóval amikor fény éri elõször csak melegszik, és nem termel áramot, és amikor eléri az üzemi hõmérsékletet, akkor már jobb hatásfokon üzemel, mint a hagyományos.
Itt viszont nem értem ezt a hõtárolásos dolgot. Nem fog ez kitartani ékszakára is, hogy felmelegszik nappal, és este még mûködik.
Én végig olvastam a cikket,de nem láttam arra utalást,hogy az elnyeletett hõt hol tárolják!
Mert a hõenergia tárolásához nagy tömeg kell...Ezt nem lehet magában a panelban eltárolni.
Mert a hõenergia tárolásához nagy tömeg kell...Ezt nem lehet magában a panelban eltárolni.
Bérbe vehet? reklámfelület...
Az én szempontomból egyetlen hatásfok létezik, a W/ár.
(ahol nincs hely ott jöhetnek a drágább megoldások, de ez sokakat nem érint)
(ahol nincs hely ott jöhetnek a drágább megoldások, de ez sokakat nem érint)
ez így elsõre elég drága, meg az 1000 fok se az a használható nagyságrend, még ipari kivitelben sem.
ami ilyesmi töltõt én láttam az csak valami apró gagyi volt, ha van link érdekes lenne.
ami ilyesmi töltõt én láttam az csak valami apró gagyi volt, ha van link érdekes lenne.
Nade InGaAs TPV cellával már demóztak 23%-ot! És a TPV max elméleti hatásfoka 1500 fokos emitternél 85% körüli!
Asszem lehet olyan TPV generátort venni, amit sima túrista gázpalackra kell rárakni és kb egy laptopot el lehet vele üzemeltetni.
Asszem lehet olyan TPV generátort venni, amit sima túrista gázpalackra kell rárakni és kb egy laptopot el lehet vele üzemeltetni.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs