16
Mikor, Hogyan s Miként kérdésekre a válasz!
  • Orionk
    #16
    Sziasztok !

    Látom, hogy már ritkán olvassátok ezt a fórumot.
    Viszont segítségre van szükségem és megpróbálok ide írni.

    Hogyan kell pdf fájlt készíteni úgy, hogy balról működjön a tartalomjegyzék is ? Azaz balról a bookmark okra kattintva oda ugrik a pdf-ben, ahova én akarom.

    köszi szépen.
  • Roger6
    #15
    Ez igaz, nem néztem, hogy nyomdai anyagról van-e szó. Sry.
  • GixEr
    #14
    cs5-tol az exprotalt pdf-ek is jok mar. Mac-en mar Snowleopard ota nincs is nyomtato amivel ps-t tudnal nyomtatni (Acrobat), mert kivettek.
    De ettol lehet a nyomdaknak eltero igenyeik. Evente tonnaszamra keszitunk exportalt pdf-eket es semmi baj nincs veluk egyik nyomdanal se.
    De a kerdes nem is nyomdai leadas volt hanem weben megjelenitheto pdf oda meg tokeletes es gyorsabb is mint distillerrel szorakozni. 2mp uj pdf-et menteni, ha tul nagyra vagy tul kicsire sikerulne a kepek tomoritese.
  • Roger6
    #13
    Külön kéri a nyomda, hogy NE exportált PDF-et küldjünk. Nem véletlenül. Distiller játszik a mai napig komoly nyomdai munkáknál.
  • GixEr
    #12
    Distillert mar elfelejtheted, nem hasznaljuk.
    File/export pdf es kesz is vagy.
    Alternativ megoldas persze letezik (openoffice/word stb + valamilyen pdf nyomtato), de azert nem az igazi...
  • Tusy
    #11
    - ilyen gondjaim eddig nem voltak, az openoffice többnyire nekem elég volt (alapból tud pdf formátumban írni és még ingyenes is, bár ezzel gondolom nem mondtam újat). Amikor talán mégsem lett volna elég (képek) akkor telepítettem egy "pdf nyomtatót" (konkrétan a free BullZip-et de ebből is van több féle) és a használt alkalmazásból egyszerűen pdf-be mentettem
  • Met
    #10
    Indiben semmit nem kell állítanod, nyomtatsz egy ps file-t, ami lesz 4-500 mega és a Distillerben lehet állítgatni hogy mennyire tömörítse (és így rontsa a minőségét) a képeket.
    Ja, Indibe place-el teszed be a képeket nem ctrl+v-vel
  • RaZoK
    #9
    Köszi a válaszokat!

    Ha jól értem akkor InDesignbe kell állítanom ezt-azt és megközelítőleg azt az eredményt kapom amire gondoltam.

    Azért fontos a kisebb file méret mert az email fiókok nem kezelik jól a nagy méretű csatolmányokat.
  • Csori
    #8
    szerintem a megabites netek mellett teljesen mind1, h a pdf 700KB v pedig 4MB. mind2 méret pillanatok alatt töltődik be, viszont a nagyobba normális felbontású képet tehetsz.
  • Met
    #7
    Indesign-ban összerak a pdf, nyomtatsz egy postscriptet és abból distillerrel konvertálsz egy pdf-et. Így lesz a lehető legkisebb a fileméret.
    Azon meg ne csodálkozz hogy ráközelítve egy 72 dpi-s kép homályos. Találd meg a középutat az elfogadható fileméret és az elfogadható minőség között.
  • GixEr
    #6
    Legegyszerubb Adobe Indesig-n el elkesziteni. Interaktiv pdf-kent lehet kepernyo aranyt hasznalni. Oda bepakolhatod a kepeidet es menteskor allithatod a kepek felbontasat (a forraskepek minosegetol fuggoen).
    Kb olyan vegeredmenyt kapsz mint egy powerpoint bemutato csak kulturaltabb es kezelhetobb.
  • RelakS
    #5
    Ha egy 300dpi-s képből csinálsz egy 72dpi-s képet, az azt jelenti, hogy a 300*300-as képet 72*72-esre átméretezi a program. beláthatod, hogy így kb a negyede lesz a kép mérete, sok információ elveszik, és azonos méretre nagyítva az utóbbi homályos lesz.
    Lehetne esetleg két méretben feltölteni. A böngészőben a kisvacak nyílik meg, de ott lenne egy link a nagyobb felbontású verzióhoz.
  • Dynamic
    #4
    Az oké, de szerintem az a gondja, hogy fullscreenben rakja ki neki a pdf-et, amiben a 72 dpi-s képek elmosódottak lesznek. Persze lehetne 300 dpi-s képeket 300-ban menteni, csak így jóval nagyobb lesz a fájlméret, ezért menti 72-ben.
  • passatgt
    #3
    A pdf-nek nincs dpi-je, mivel vektoros, akkorára nagyítod amekkorára akarod. A benne lévő képeket 72dpi-be rakod bele, az már más kérdés.
  • Dynamic
    #2
    Szerintem böngészőtől és plugintől függ, hogy jeleníti meg. Nekem az egyik böngésző alapból teljes szélességre rakja ki ugyanazt a pdf-et (vagyis ránagyít), másik böngészőm meg valódi méretben jeleníti meg, vagyis ebben az esetben nem teljes szélességben látom, csak egyharmad képernyőnyi szélességben.
    Egyszerűbben: egyik 100%-osan jeleníti meg alapból, a másik 289%-osan.
  • RaZoK
    #1
    Üdv

    Remélem nem leszek leszúrva a topik miatt, hasonlót nem találtam. Úgy gondolom ez a téma sokunknak haszonos lehet, ugyanis a .pdf készítésnek mára már kialakultak különböző felhasználási területei, a nyomdai szegmenstől a webes / emailes kiajánlókon át az ebookokig számos szerepe van eme fájlformátumnak.

    Én pl. munkához használom, különféle cégeknek készítek kiajánló / tájékoztató anyagokat tevékenységük, referenciák bemutatására.

    Rögtön egy kérdéssel indítanék! (konkrétan ez volt az oka a témanyitásnak)

    Röviden arról van szó, hogy szeretnék .pdf-et menteni 72dpi-be. Ezzel eddig semmi gond, de ha megnyitom vagy behúzom a böngészőbe ránagyít és elmosódott lesz.

    Márpedig muszáj kis felbontásban is kimenteni az internetes terjesztéshez.

    Szóval, hogyan s milyen programmal lehet olyan beállítást eszközölni, hogy .pdf prezentációban található oldalakat 72dpi-ben minőségvesztés nélkül jelenítse meg?

    Ezt úgy képzelem mintha behúznál egy natúr 960-500px-es képet a böngészőbe- ugye ott teljes méretben jelenik meg, ahogy kell. Ugyan ezt szeretném csak több oldalban pdf-ben.

    Nem tudom értitek-e, kicsit hülyén fogalmaztam!
    Előre is köszi a segítséget!