11
 • Inquisitor
  #11
  Borzasztó nagy ostobaságnak tartom, ki van zárva, hogy ne romoljon az ízhatás. Könyörgöm zsír és olaj az aroma átvivő anyag, ha kihagyjuk belőle mi marad majd?

  Kakaót, legalább is arra allergiásoknak is kisdedeknek általában a szentjános-kenyérfa termését, a karob/carob-ot szokták pór formájában használni. Kb. annyira nem érezhető a különbség mint a cukor és cukorpótló között. :D
  Jó persze van akinek már halott az ízlelése a sok műanyag ételadalék miatt.
 • Lucy in the Sky
  #10
  Off.
  Utoljára írok ide, legalábbis addig mindenképp bojkottálom az oldalt, amíg ez a fos, újításnak nevezett retard frontend van rajta. Sikerült az egyik legjobb magyar portálból egy "trendi"=átláthatatlan, gagyi, követhetetlen szarkupacot csinálnotok. Vissza a régi SG-t!
 • fecg21
  #9
  "Amúgy kakaót nem akarják pótolni valamivel? ;-) "

  Ó..azt már jó néhány évvel ezelőtt megoldották, neve most nem jut eszembe, de a kedvedért utána fogok keresni valahogy. Volt egy oylan kísérlet a kakaócserjékkel hogy belepiszkáltak a növények termőképességébe, ez részben sikerült is mert adott cserjén sokkal több kakaóbab termett. Csak éppen azok az állatok akik ezt elfogyasztották vagy megbetegedtek, vagy genetikailag hibás egyedeket hoztak létre. (patkányoknál figyelték ezt meg) . Szóval én azt mondom hogy inkább tűnjön el a kakaóbab mintsem hogy még ezzel is mérgezzük majd magunkat.
 • nkmedve
  #8
  wraithLord: elsőre kicsit másképp értettem amit irtál, de mostmár világos

  "És mivel az ember, ha éhes, nem csokit eszik, ezért felesleges bele sok zsír... Kb. ennyi." - Mennyien csinálják ezt, annak ellenére hogy nagyon káros. Pedig amúgy lehetne egészséges is ha inkább a cukrot próbálnák meg a cikkben emlitett agar-oldattal és minőségibb (természetes) édesitőszerekkel kiváltani. Magas kakaótartalom, kevés cukor, és máris nem kéne aggódni a kölök egészsége miatt ha a suliban mondjuk csak csokit rágcsál...

  Amúgy kakaót nem akarják pótolni valamivel? ;-) Csak azért, mert multkor volt cikk róla hogy a kakaóültetvények számának csökkenése miatt hamarosan luxuscikknek fog számitani. Akkor majd ehetünk jó cukros, agaras, zsirban szegény fehér csokit. Juppi :-)
 • tomcsa4
  #7
  A mai emberrel az a baj, hogy kevesebb zsirt eszik, pedig ez kell a szervezetnek. Ha esznek is, inkább a buzi olajat hasznaljak.
 • wraithLord
  #6
  Az egészséges tápanyagbevitelt pedig nem a csoki "egészséges cukor-zsír egyensúlyával" kell megoldani, hanem normális táplákozással... :)
 • wraithLord
  #5
  Én ezt tudom, de itt nem "zsír vagy cukor" kérdésről van szó. Szimplán csak arról, hogy több zsír vagy kevesebb zsír. Mivel az agart (poliszacharid) nem tudjuk megemészteni.
  És mivel az ember, ha éhes, nem csokit eszik, ezért felesleges bele sok zsír... Kb. ennyi.

  (Úgy látom, kár volt belekevernem, hogy a másik kettő tápanyag kb. fele annyi energiát tartalmaz grammonként...)
 • nkmedve
  #4
  wraithLord : Pont ez a gond a mostani felfogással, mindenki csak a számokat látja. Ha egy kicsit jobban utánanézel, hogy hogy is van a zsir és a cukor feldolgozva a szervezetben akkor rájössz hogy a cukor összességében károsabb, még ha kevesebb kalória is van benne.

  Cukor:
  - nagyon gyoran, kevés energiával dolgozható fel és hirtelen emeli a vércukorszintet -> inzulintermelés megugrása -> gyors zsirlerakódás és éhségérzet

  Zsir:
  - lassabban szivódik fel, több energiába telik a szervezetnek a feldolgozása -> nem befolyásolja olyan drámaian a vércukorszintet és inzulintermelést -> lassabb zsirlerakódás, nem növeli az éhségérzetet (sőt inkább laktat)

  Persze sok függ a zsirok tipusától is, de arról a részéről már inkább nyilatkozzon valaki aki jobban ért hozzá :)

  Én részemről úgy gondolom hogy mindig az egyensúly a fontos, a szervezetnek kell zsir és cukor is, de csak mértékkel. Ezt a rakjunk kevesebb zsirt a csokiba hirt nem igazán tudom hova tenni. Persze csökkentsék, de akkor azzal együtt csökkentsék a cukor mennyiségét is.
 • wraithLord
  #3
  Hát nem tudom, én inkább a kakaó miatt eszem a csokit, nem a kakaóvaj miatt.
  Miért egészségtelenebb? Mert kevesebb tápanyag van benne? A zsírok átlagos egységnyi energiatartalma 9 kcal/g (és a kakaóvaj zsír). Kb. kétszer annyi, mint a cukroké vagy fehérjéké.
  Aki sok csokit szokott enni, annak jól jön, kevésbé hízik el.
 • JKJ
  #2
  Ezt azonnal tiltsák be! Kevesebb zsír = egészségtelenebb csoki. Ezt csak az "egészségipar" erőlteti, de tévesen.
 • Richard Donkies
  #1
  "Az eredmények elég meggyőzőek voltak ahhoz, hogy az élelmiszeripar megvásárolja a szabadalmat és elkezdje szép csendben továbbfejlesztgetni saját termékeihez."

  Helyesebb volna Élelmiszer Hamisító Iparnak nevezni.