14
  • gaszton421
    #14
    ez sem túl jó példa: Alain Bombard már 1951-ben átjutott az Atlanti-óceánon, az egész csónak nem volt 4m hosszú és még sem GPS, sem vészjelző bója sem volt a "hajón".
    szerintem a Robert Zubrin által felvázolt Mars Direct tünik a legéletképesebb tervezetnek a Mars meghóditásához....
  • kvp
    #13
    Mivel a Hold a Foldbol szakadt ki egy eleg nagy kisbolygobecsapodas utan, ezert a ket egitest anyaga nagyjabol meg kell, hogy egyezzen. Az egyetlen elteres a biologiai folyamatok altal letrejott anyagok a Foldon (pl. uledekes kozetek, szerves vegyuletek), tovabba a Holdra a napszel altal odahordott hidrogen izotopok.
  • MitsuMishi
    #12
    Egyezni fognak, mert ők is része a NAGY ÖSSZEESKÜVÉSNEK... Jól összeesküdt minden űrhatalom ellenünk...
  • Richard Donkies
    #11
    "A felszínre ma, december 14-én szállt le sikeresen. Feladata lesz, hogy ásványi anyagokat keressen."



    Kíváncsi vagyok milyen lesz a kőzetek összetétele.
    Mert az amcsik mintái hajszálpontosan egyeznek a földiekkel.
  • kvp
    #10
    A technika megvan, ha az akarat is meglesz, akkor sokkal elorebb fogunk jarni. Semmi nem akadalyozza meg a nuklearis hajtasu melyuri jarmuvek epiteset, csak az, hogy nem akar senki ilyet epiteni. Ellenben egy Hold koruli palyan, ahol nagyon nem lehet semmit tonkrevagni egy esetleg visszaeso reaktorral mar sokkal konnyebben lehetne ilyen jarmuveket kesziteni. Arrol nem beszelve, hogy onnan meg felszallni sem kerul szinte semmibe. A Holdbazis(ok) kell(enek), mivel igy lehetne a legolcsobban es a jelenlegi technikat minel jobban kihasznalva melyuri hajokat epiteni. Onnantol meg a Mars mar eleg kozel lenne.

    ps: Sugarpajzsnak en szemely szerint egy elektrosztatikus/elektromagneses mezot hasznalnek (pl. egy vasimr hajtomu par sajat magneses mezejet, lasd: Bussard collector), tovabba nagy mennyisegu vizet a semleges reszecskek ellen. Ez utobbi visszaforgathato, tehat egyreszt a pajzs nem fogy el, masreszt az oxigengeneralo novenyzet megeszi belole az emberi hulladekokat, ami duplan nyero.

    Az urversenynek meg egy ertelme van, az hogy igy azok (a politikusok) is motivalthatoak ra akik amugy nem foglalkoznanak vele.
  • norbre
    #9
    hogy közhely lenne amit leírtam? nem tudom, lehet..

    miért ne lehetne kakisugárpajzs? mondtam hogy nem lehet?
    egy szóval nem állítottam hogy ne lenne nehéz a kezdet, én csak azt próbáltam elmondani, hogy baromira nem elegáns a módszerünk ahoz képest hoyg milyen bátor terveink vannak (pl: "2001-ben a Jupiternél kellett volna lennünk")

    amúgy a földi közlekedés sem épp űrtechnika, bár szép a fejlődés itt is hozzáteszem.. alapvetően robbanás sorozatokkal hajtunk meg mechanikai kényszereken keresztül, súrlódással mozgatott fémbodozokat, amelyeknek leginkább a külseje sugározza számonkra azt a hitet hogy csúcstechnológiás korszakban élünk.. ha így nézem, szerintem semmi elegáns nicns ebben.. de nyilván én sem tudok jobbat ;)





  • torreadorz
    #8
    Csak mi még egy Santa Maria-nál sem tartunk, hanem csak egy evezős gumicsónaknál...

    Ha nem jön valami világrengető áttörés akkor még 1000 év múlva is a Hold meg a Mars utazás lesz a téma. És lehet hogy ez a Fermi paradoxon feloldása
  • ostoros
    #7
    http://en.wikipedia.org/wiki/Myth_of_the_Flat_Earth
  • Lucy in the Sky
    #6
    A Santa Maria sem egy luxuskivitelű modern óceánjáró volt, oszt' valahogy mégis odaért Indiába :)
    Minden kezdet nehéz - ez meg kb. akkora közhely, mind a kétcsillagos idézeted. A második (egycsillagos) pedig konkrétan pont ellentétes szellemű a kommentedben leírtakkal. Miért ne lehetne kakisugárpajzs az első emberes mélyűr küldetéseken? A funkcióját ellátja, hely- és tömegtakarékos megoldás, ennél jobbat még csak elméletben sem talált ki senki. Ha ez túl ciki a gyakorlatba ültetéshez, akkor épp most sikerült feloldanunk a Fermi-paradoxont...
  • JimKirk
    #5
    Köszi!
  • norbre
    #4
    persze szép szép hogy meghódítjuk az űrt, meg varázslatos technológiákról beszélünk, de azért kicsit vicces hogy semmi elegáns nincs ebben az egészben.. még mindig "parittyamódszerre" hagyatkozva juttatunk el konzervdobozokat a kvázi közeli égizestekhez.. arról nem is beszélve h az emberi marsutazásnál fellépő napszél problémára az egyik megoldásként ha jól emlékszem azt valami olyasmit vetettek fel hoyg majd a burkolatba a termelődő emberi ürüléket rakjuk mert az megvédi az utazókat..
    "kőkorszaki" módszereknél tartunk még, és persze ez is szép ahoz képest hogy mikor jártunk először az űrben, de sehol nem járunk még ahoz hoyg nagyratörő álmokat kergessünk
  • Pares
    #3
    Durva elmaradásban vagyunk, már 2001-ben a Jupiternél kellett volna lennünk.
  • Richard Donkies
    #2
    Végre egy kis űrkutatás.
  • SupraMKIII
    #1
    Ez mind szép, a szomorú az, hogy ha "űrverseny" helyett "űrösszefogás" lenne, akkor már bázisunk lehetne a holdon...