8
  • Richard Donkies
    "Nem, pont ez a ket dolog adja a +/-350 millio eves bizonytalansagot..."

Tévedés.
  • noland
    Szerintem ő, úgy gondolta, hogy légmentesen. Gondolom egyszerűbb hazahozni marsi földet és itt csíráztatni ami benne van. Ha jól tudom, van is ilyen küldetés tervbe véve, az lesz a következő.
  • Molnibalage
    Ha nem helyezed nyomás alá, akkor a víz kapásból elpárolog. Hány milliárd dollárod van rá?
  • nextman
    Na en errol azt gondoltam, hogy az abbol adodik, hogy nem minden mintaban pont ugyanannyi lenne a K es Ar aranya, ezert adnak meg egy ilyen tartomanyt.
    A bizonytalansag szerintem ebbol adodik, hogy kis mintabol altalanositanak az egesz felszinre, nem pedig a feltevesek jogossagabol.
  • kvp
    "Akkor borul az egesz kormeghatarozas?"

Nem, pont ez a ket dolog adja a +/-350 millio eves bizonytalansagot, de ez csak par szazalek. Persze feltetelezve azt, hogy a Marson is hasonlo modon jottek letre a kozetek, tehat azonos kiindulo anyagokbol, a foldihez hasonlo folyamatok soran.
  • nextman
    " A természetes 40K stabil elektronbefogással és pozitron-kibocsátással 40Ar (11,2%) izotópra bomlik, illetve béta-bomlás során 40Ca (88,8%) izotóppá alakul. A 40K felezési ideje 1,250·109 év.

A 40K 40Ar-né történő bomlása gyakran használt módszert tesz lehetővé a kőzetek életkorának meghatározására. A hagyományos kálium-argon kormeghatározás azon a feltevésen alapszik, hogy a kőzet a keletkezésekor nem tartalmazott argont, és hogy az összes radioaktív bomlás során keletkezett argon (azaz 40Ar) kvantitatívan a kőzetben maradt. Az ásványok életkorát úgy határozzák meg, hogy megmérik a kálium és a felgyűlt radiogén 40Ar koncentrációját."

Bocs, hogy wikirol idezek, de tok erdekes, nem?
    Viszont mi van, ha a felteteleze3sek nem stimmelnek, vagyis nem minden Ar marad a koben, vagy eleve volt benne.
    Akkor borul az egesz kormeghatarozas?
  • noland
    Jó ötlet, és pár ezer év múlva mehetnénk salátát szüretelni. :)
  • MuchACHO79
    Nem értem én ezt a nasat... Kéne ásni egy gödröt a marson majd épiteni lyukba egy sugárzásvédett 3 négyzetméteres üvegházat. Benyomni némi vizet, aztán nézni mi történik. Nem tartom kizártnak, hogy nagyot csodálkoznánk...