2
  • Komolytalan
    #2
    Az Oracle zászlóshajója az adatbázis szervere, amely linuxra korábban jelent meg, mint Windowsra, illetve eleve linuxot ajánlják hozzá oprendszerként.

    Másrészről megy a panaszkodás a nyílt forrású rendszerek magas üzemeltetési költségeire - azért legyünk azzal tisztában, hogy egy Oracle DB Enterprise Edition (amivel már lehet táblát is partícionálni, meg ilyesmi, szóval ez a fullos) 1 x86 CPUra 10MFt. A követési díj évi 22%, vagyis 5 év alatt újabb 11 MFt-t kell kifizetni, ha akarjuk a friss verziókat. És itt 1 db szerver processzorról beszéltünk. Namost 21MFt-ból azért elég f.sza "fejlesztőt", vagy inkább üzemeltetőt meg lehet fizetni, 5 évre. Ha van 5-10 szerverünk, akkor akár amcsi bérre is futja.
  • kvp
    #1
    Eleg rosszul allnak, mivel a google is nyilt forraskodu rendszereket szallit az amerikai kormanynak. Annyi elteressel, hogy ott allnak mogotte a teljes cegukkel support-kent, ellenben odaadjak a forraskodot is, tehat a hadsereg szakertoi ellenorizhetik, hogy tenyleg nincs bennuk semmilyen lyuk csak amit ok tettek bele es garantalt, hogy akar 50 ev mulva is uzemben tudjak tartani az open source rendszereiket, ami a hadseregnek valamiert fontos. Ehhez kepest az oracle javaslata eleg gyenge labakon all, bar lobbi anyagnak jo. Viszont figyelembe veve, hogy a google kormanyzati rendszereit fejleszto mernokok direkt amerikai allampolgarok, addig az oracle rengeteg azsiai programozot berel, igy meg rosszabb a poziciojuk.