A Higgs-bozon vagy a vas alapú szupravezető ér Nobelt?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

ha egy szupravezetõ gyûrûben kering az áram az is veszít energiát, a szupravezetõnek is van ellenállása, csak sokkal kisebb mint egy jó vezetõnek (pl. szobahõmérsékletû réz). Van egy gyûrû, amit még 1910-20as évek környékén hoztak létre, abban azóta is kering, de az is veszített az energiából. 😊
Szobahõmérsékletût lehet-e a csinálni, na azt már nem tudom, majd az okosok megmondják 😄, ha nagyobb a hõmérséklet => nagyobb az energia => intenzívebb a rácsrezgés => nagyobb az energiaelnyelõdés. Persze ez csak a klasszikus elmélet, hogy a kvantumechanika mennyire engedi az már egy más kérdés és még ahhoz nem értek 😊.
Köszi, közben már rájöttem, hogy a "szombahõmérséklethez" is kell energia, ha más nem, amivel felfûtjük a szobát, télen. 😊 Tehát az örökmozgónk csak addig mûködne, amíg meglennének a feltételek hozzá.
Kétlem, hogy ettõl a misztikus örökmozgó, örök energiát adó rendszerek hirtelen megvalósíthatóvá válnának. Magával az örökké mozgással semmi bajom, minden folyamatosan mozgásban van jelenleg is. Csak gondoljunk bele, hogy egy bolygó mozgása mikor szûnik meg? Amikor nekiütközik valaminek és megsemmisül.
Én úgy tudom, hogy már most is nagyon komolyan kutatják nagy teljesítményû (több száz MW) energiatárolók gyártásának lehetõségét szupravezetõk segítségével. Nagy szükség lenne rá az elektromos energia termelés és elosztás rendszerében, fõleg most, hogy egyre több megújuló energiaforrást bekapcsolnak.
Aki ért a fizikához, elmagyarázhatná, hogy a szobahõmérsékletû szupravezetés elméletileg lehetséges, vagy van valami megkerülhetetlen törvény, valami fizikai korlát, ami nem teszi lehetõvé elméletileg sem? Ha sikerülne szobahõmérsékletû szupravezetõt csinálni, akkor akár az örökmozgót is meg lehetne valósítani (gondoljunk csak egy gyûrûben keringõ áramimpulzusra), ami pedig elvileg lehetetlen.
Aki ért a fizikához, elmagyarázhatná, hogy a szobahõmérsékletû szupravezetés elméletileg lehetséges, vagy van valami megkerülhetetlen törvény, valami fizikai korlát, ami nem teszi lehetõvé elméletileg sem? Ha sikerülne szobahõmérsékletû szupravezetõt csinálni, akkor akár az örökmozgót is meg lehetne valósítani (gondoljunk csak egy gyûrûben keringõ áramimpulzusra), ami pedig elvileg lehetetlen.